Pecky roku 2014: na co se těšit v následujících měsících?

Vybrali jsme pro vás hned několik potenciálních hitů letošního roku, které redaktorům Doupěte nedávají spát. Jak to vidíte vy?

Rok 2013 jsme úspěšně přečkali a už teď je jasné, že šlo nejen o nejlepší rok pro PS3 a Xbox 360, ale vlastně o nejlepších 365 dní posledních let. Tituly jako Last of Us, GTA V, Bishock Infinite nebo Super Mario 3D World ostatně mluví za vše. Rozhodně to však neznamená, že letošek bude slabota. Sice se nedočkáme vrcholu nové generace a potenciál nových konzolí pouze naťukneme, i tak se ale máme na co těšit. Čeká nás totiž objevování tajů nové generace. Jen se koukněte sami…

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes

MetalGearCrop.jpg

Mág filmových cut-scén, pan režisér a videoherní legenda hlásí návrat a spolu s ním přichází i neméně legendární Solid Snake. Ačkoli se jedná pouze o jakýsi prolog k opravdové pětce s názvem The Phantom Pain, nový Fox engine a pověst autorů slibují libový, a především v sérii neokoukaný zážitek.

Stejně tak lákavě vypadá také poměrně otevřený herní svět a pořádné příběhové veletoče, které ostatně od série očekáváme. Zkrátka plnohodnotný Metal Gear Solid po dlouhé době a snad v plné síle. Kdo by se netěšil?

Zaklínač 3: Divoký hon

the-witcher-3.jpg

Kouzelný svět Andrzeje Sapkowského letos ožije potřetí a možná i naposledy, protože Divoký Hon je završením věhlasné herní trilogie a příběhu Geralta z Rivie. Výzva otevřeného světa, libová grafika a další příběhové orgie s mnoha větveními a bezesporu silným koncem, toť jsou hlavní devízy třetího dílu.

Ostatně právě přechod na novou generaci a její bezbřehé možnosti láká fanoušky zdaleka nejvíce, ne nadarmo se hra na současných konzolích vůbec neobjeví. Nádherně propracovaný svět bez jediné nahrávací obrazovky, brutální souboje na blízko a těžká morální rozhodnutí, měnící celý herní svět. Zaklínač si prostě ve světě her udělal jméno a jeho třetí dobrodružství je po právu nejočekávanějším RPG poslední doby.

Thief

Thief.jpg

Návrat Garreta sice pořád ještě balancuje někde mezi přístupnou kratochvílí a pravověrným hardcore stealth dobrodružstvím, ale prozatím to vypadá, že si snad omotá kolem prstu příznivce obou přístupů. Čím více toho návrat kultovní série odhaluje, tím více začínáme tušit, že nás čeká návrat starých dobrých principů, které značku tak proslavily. Snad jen s menším faceliftingem.

Nový Thief má každopádně ohromný potenciál, fortelná stealth hra tady od Dishonored nebyla a kluci v Eidosu umí, což už dokázali u perfektně restartovaného Deus Ex. Takže věříme v zázrak.

Tom Clancy's The Division

division.jpg

Post-apokalyptická akce bez zombíků? Ano prosím! Kooperativní online RPG s přežitím, válkou klanů a životem ve zpustošeném New Yorku? Hell yeah!! Jen málokterá hra dokázala na výstavě E3 přitáhnout k obrazovkám tak, jako The Division a jen málokterá další dokáže nest pravou nálepku "next-gen". Novému dílku z dílen Toma Clancyho se to ale nadmíru daří.

Nejde tu ani tak o to, že se konečně dočkáme plnohodnotné survival akce bez všudypřítomných zombíků a mutantů (tedy doufejme). Nejde ani o hluboké RPG prvky se vším všudy, ani o propracovanou kooperaci. Jde o to, jak jednoduše a chuťně to The Division spojuje dohromady. Ostatně, stačí se podívat na předváděčku a je zcela jasné, co se na nás chystá. Tohle je nová generace.

Titanfall

titan.jpg

FPS nové generace od skutečných legend žánru. Tvůrci Call of Duty: Modern Warfare 2 už sice z Activisionu odešli dávno, ale jejich první hru od té doby uvidíme až letos. Jednou už revoluci v žánru provést dokázali, tak proč ne podruhé?

Titanfall k tomu má rozhodně skvěle našlápnuto a kombinace klasické střílečky se zcela zjevnými CoD prvky a pořádné mech hry zní opravdu parádně. Můžeme jen doufat, že si vývojáři dají záležet na inovativních detailech a my si nebudeme kupovat "to CoD s mechy". Především se pak jedná o největší tahák konzole Xbox One, alespoň tedy zatím.

Destiny

destiny.jpg

V Bungie dali sbohem Halo a rovnou se vrhli na další boží sci-fi. Tentokráte rovnou v perzistentním online světě a s mechanismy podobnými Borderlands, což je ostatně podle všeho směr, kterým se budou hry nové generace ubírat především.

Okolo Destiny pořád ještě poletuje dost nezodpovězených otázek, ale nadcházející beta je téměř jistě všechny odpoví. I tak ale patří na poli online her Destiny mezi nejočekávanější tituly, a to především kvůli samotným tvůrcům a neopakovatelnému pocitu, který ze hry vychází. Tohle opravdu nebude jen další Halo.

Watch Dogs

Watch-Dogs.jpg

GTA v nedaleké budoucnosti. Dystopické vylíčení společnosti, kdy jsou všichni sledováni, a s mobilem se můžete stát králem. Za Watch Dogs stojí velká vývojářská jména, záruka kvality od Ubisoftu a především neskutečně zajímavý námět, který všichni hráči prahnoucí po originalitě uvítají s otevřenou náručí.

Už jednou nám byla tahle hra upřena a prozatím to vypadá, že to bude opravdu stát za to. Otevřený městský svět, cool hrdina, hrátky s technologiemi a podle všeho i dost poutavý příběh. Jo, na to si několik měsíců rádi počkáme!

The Elder Scrolls Online

elder-scrolls.jpg

Poslední dva roky tradiční MMORPG soustavně vymírají. Vrcholem bylo naprosté fiasko s onlinovými Star Wars. V Bethesdě si však řekli, že to změní a na letošek připravují naprosto klasickou onlinovku odehrávající se právě ve světě prastarých svitků, který po podobném ztvárnění volal dlouhou dobu.

Minimálně plánované měsíční poplatky a náklady na vývoj ve výši 200 milionů dolarů naznačují, že si autoři věří. A pokud se beta povede tak, jak od ní očekáváme, věřit jim budeme i my. Po fantasy světu svitků si totiž zaběháme velmi rádi.

The Order 1886

the_order_1886.jpg

Pokus Sony o vytvoření vlastního Assassina, zhruba takhle by se dal The Order shrnout. Práce na téhle hře započaly už před 3 lety a prvotní nápad sahá ještě dále. O tom by měl svědčit do detailu promyšlený svět, využívající stejnou měrou steampunkový Londýn a Artušovské legendy.

A proč také ne? I když The Order smíchá množství prvků známých značek a sérií, stále půjde o koktejl, kterému půjde jen stěží odolat. Takovou akční adventuru si teda rozhodně necháme líbit. Navíc se pro změnu jedná o jednu z exkluzivních chuťovek pro PS4.

Quantum Break

Quantum-Break.jpg

Akční adventura od Remedy. Tahle formule ještě nikdy nezklamala a Quantum Break nevypadá na výjimku. Obzvláště zajímavá premisa s časovými trhlinami působí skvěle. A co takhle seriál, který bude koexistovat souběžně s hrou? I to Sam Lake slibuje letos na televizní obrazovky přinést.

Možná bude lepší se zatím soustředit na hru samotnou, kdo však hrál byť jeden titul studia, ten dobře ví, jaká vlna nostalgie a kvality na nás dejchne. Precizní scénář, uširvoucí akční scény, labužnická grafika a malé detaily, kterými je protkán herní svět. Nebo Max Payne na LSD, chcete-li.

Broken Age

brokenage.jpg

Ano, tradiční adventura od legendy žánru a opravdu si neděláme legraci. Své místo po boku Titanfallu nebo Kojimova opusu si Broken Age totiž nadevší pochybnost zaslouží. Dabing v podání Elijah Wooda a finální rozsudek nad Kickstarterem totiž bude minimálně ostře sledovaným vydáním.

Navíc klasických adventur s takovým rozpočtem za posledních pár let vyšlo zatraceně málo a s příchodem nové generace konzolí bychom rozhodně měli ještě aktivěji upřít oči vstříc nezávislým projektům a indie titulům. Právě odtud totiž budou pocházet jedny z největších skvostů, což ostatně dokazuje už uplynulý rok.

Tak to máme za sebou a celý rok před sebou. Na co se těšíte vy? Podělte se v diskuzi pod článkem!

Diskuze (5) Další článek: Carmageddon: Reincarnation předvádí odpružení v novém videu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,