PC | RPG | Téma

Pět nejdospělejších RPG - sex za zkušenosti (téma)

Když se zmíní Zaklínač, vybaví se RPG, nadávky, drsný humor a kartičky. Podívejte se s námi na pět dalších RPG pro dospělé.

Co by to bylo za týden se Zaklínačem 2, kdybychom nezabrousili i do historie žánru a nevytáhli z hnojiva herní minulosti rozsypané perličky. A protože už ani nostalgie není, co bývala, prošly výběrem pouze RPG s dospělou tématikou, ať už si pod tím představíte cokoliv. Konec řečiček, vzhůru na věc, abecedu s sebou.

Týden se Zaklínačem 2: Vrahové králů

Pondělí: Kde se vlastně Zaklínač vzal? (téma)
Úterý: Ženy v Zaklínači 2 (téma)
Úterý: Soutěž o 3 hry Zaklínač 2: Vrahové králů a 3 medailony
Úterý: Zaklínač 2: Vrahové králů – poctivé hardcore RPG (recenze)
Středa: Tipy pro začínající vědmáky (tipy)
Čtvrtek: Jak dobře znáte Zaklínače? (kvíz)
Pátek: Pět nejdospělejších RPG - sex za zkušenosti (téma)

Albion (1996 ve světě)

Jen blázen by mohl psát o dospělých RPG a vynechat Albion. Nenarazíte tam sice na vědra krve, vytrhané vnitřnosti, sexuální orgie ani přehršel halucinogenních látek, ale namísto toho přináší hra silné morální a ekologické poselství. Přeci jen, vydat se vytěžit vzdálenou planetu a zjistit, že je na ní více než živo samo o sobě může slibovat hlubší myšlenky.

Albion01.pngalbion02.jpg

Hlavní devizou Albionu je na dnešní dobu až nepředstavitelně dlouhá doba hraní, není až tak náročné dosáhnout i na různá třímístná čísla i bez poctivého farmaření magických semínek. Moderní hráče už nejspíš nealbion.jpgohromí tahové souboje, kdy záleželo na iniciativě vaší skupiny, útočili jste na políčka, takže bylo možné, že vám protivník klidně odpochodoval někam do dáli. To vše se mísí s 2D exteriéry a 3D interiéry, po nichž se pohybujete v reálném čase a máte mimo boj šanci protivníkům i prostě utéci.

A není možné zapomenout ani na silný příběh, některé dějové části jsou silné, zejména když se po desítkách hodin a piplání musíte rozloučit s věrnými členy své družiny. Také mix fantasy a sci-fi v takhle decentní a uvěřitelné podobě se jen tak nevidí, kdo nehrál, o mnohé přišel.

Fallout (1997)

Mezi nejuniverzálnější systém her na hrdiny patří GURPS (ostatně, má to i v názvu), jehož licencí se ještě nedlouho před vydáním pyšnil i Fallout. Po neshodách o licenci však lehce upravený systém SPECIAL přenesl hráče do sociálního experimentu po nukleární válce, kdy byli lidé uzavřeni ve speciálních krytech podle různých klíčů. A zrovna v tom vašem se jak na potvoru podle plánů experimentátorů porouchá čip na filtraci pitné vody. Je na vás, abyste se jako světem nedotčený hrdina vydal do radioaktivní pustiny a sehnal nový čip, nebo aspoň dostatek vody.

fallout01.jpgfallout02.gif

Vnější svět však zdaleka není čistý a nažehlený kryt, zmutované krysy vám skáčou po krku, radioaktivní ghůlové mají vlastní města a různá bratrstva používají předválečné technologie. Do toho všeho vás čeká nelítostný humor a klidně i hektolitry dětské krve, když dojde na věc. Nejinak je na tom i druhý díl a, i když jsou způsoby, jak oba díly dohrát za pár minut, budete si nejspíš dlouhé hodiny užívat nefalšovanou post-nukleární zábavu.

Final Fantasy VII (1997)

Co díl série Final Fantasy, to klenot hodný zasazení do koruny nejlepších RPG všech dob. Přesto však výběr sedmého dílu jako nejjasnějšího příkladu série je jasný, a to nejen díky filmovému doplňku Advent Children. Pokud jste u Albionu mohli strávit hraním stovky hodin, Final Fantasy VII jej klidně v tomto ohledu předčí i bez toho, aby vás hra omrzela.

ff01.jpgff02.jpg

Mezi unikátní vlastnosti FF VII patří na tu dobu excelentní animace, filmová hudba a hlavně komplikovaná parta, kdy příběhy jednotlivých hrdinů jsou propletené až za hrob (občas doslova). V našich krajích tou dobou nevídaný systém boje spojoval kola s reálným časem, kdy podle rychlosti vašich postav jste jim mohli jednou za čas vydat rozkazy a správné načasování bylo často klíčové. A o dospělém příběhu nemůže být pochyb, boj o ekologickou záchranu světa se kloubí se zápasem s psychickými poruchami a ztrátou paměti, filmové zpracování je proti tomu slabý odvar.

Planescape: Torment (1999)

Mezi světy Dungeons and Dragons sice naleznete romantické skvosty jako Forgotten Realms, ale pouze jeden - Planescape - se stal domovem nejšílenějšího RPG. Ostatně, kde jinde začínáte hru po smrti v márnici počmáráni tetováními vysvětlujícími vaši situaci a hlavním cílem je najít smrt? Hrdina téměř beze jména, kterého doprovází třeba létající lebka a sám nemůže umřít, se vydává do surrealistického světa plného portálů do dalších dimenzí, přičemž kterýkoliv průchod může být, a často je, portál. Stačí jen vědět, jak jej aktivovat.

planescape01.jpgplanescape02.jpg

Celý svět doplňuje postupně se rozšiřující družina, která vyráží do šílených bojů a v různých dějových zvratech se nepředvídatelně mění. Přitom máte možnost svoji postavy v průběhu hraní naučit rozličné profese, dějem se promlátit, prokouzlit, nebo klidně i jenom prokecat. Kterou cestu zvolíte, záleží jen na vás.

Zaklínač (2007)

Po týdnu s druhým Zaklínačem je snad zbytečné představovat první herní díl ságy o Geraltovi z Rivie, ale nezmínit se by byla téměř svatokrádež. Za to, že jste se dočetli až sem, však odhalím bonusové RPG pro dospělé z dávné herní historie, aby byla pětice i bez Zaklínače stále kompletní.

Knights of Xentar (1991)

Knights of Xentar by bylo v podstatě normální poctivé RPG ze staré školy, nebýt dvou drobností. První z nich je země původu, protože Japonské hry bývají výrazně delší, než jejich západní protějšky, druhou pak decentní erotický nádech. Váš hrdina Desmond totiž po cestě za spásou světa a objevením své identity samozřejmě neváhá zahraňovat i sličné děvčiny v nouzi, které jsou mu potom za záchranu vděčné a náležitě se odmění.

xentar01.gifxentar02.gif

Nutno podotknout, že se nejedná o žádnou perverzní erotickou hru, ale vše je podáváno s japonskou decentností, v případě nouze i s cenzurou. To, že si dnes něco podobného dovolí klidně každý druhý mainstreamový titul je věc jiná.

Diskuze (8) Další článek: Lego Harry Potter hlasí návrat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,