PlanetSide 2 – masivní onlinová řežba zdarma (recenze)

Dobrých týmových online stříleček není nikdy dost. No a co když je vám dokonce jedna nabídnuta ve formátu free-to-play?

Již při zhlédnutí okolních obrázků si asi říkáte, jak je možné, že mi tato hra dosud unikala, nebo naopak souhlasně pokyvujete hlavou s dovětkem – ano, ano, to už hraji také! Buď jak buď, pojďme se tomuto slibnému kousku podívat pěkně na zoubek.

Tři strany pro konflikt

Hned po prvním spuštění hry jste vrženi do vřavy. Autoři se nijak nepárali s vysvětlováním příběhu, takže vlastně ani pořádně nevíte, o co zde jde. Musí vám zkrátka stačit, že na planetě Auraxis se rozhořela obrovská bitva mezi třemi frakcemi. Pokud jste zvolili například fialovou frakci nazvanou Terran Republic, je vám jasné, že musíte střílet ty ostatní dvě barevně odlišené frakce.

Planetside 2 01.jpgPlanetside 2 02.jpgPlanetside 2 03.jpg 

Ty jsou pojmenovány jako New Conglomerate a Vanu Sovereignty. Zatímco Terran Republic reprezentuje autoritářskou vládu, která chce nastolit pořádek militantní silou, New Conglomerate sdružuje především svobodné bojovníky či piráty.

 

Běžíte jako pěšák, zatímco vedle vás jedou tři tanky a dvě obrněná vozidla, k tomu nad vámi právě proletěl bombardér

 

Abychom měli výčet kompletní, ve Vanu Sovereignty věří, že budoucnost leží v síle mimozemských civilizací a jejich zbraní. Nelze říci, která frakce je nejlepší a upřímně, na bojišti zase tak obrovský rozdíl nenajdete, protože všechny tři strany jsou perfektně vybalancované a je tedy jen na vás, která vám přijde nejsympatičtější.

Po zvolení strany, za kterou chcete bojovat, přichází obligátní výběr typu vojáka, jakým chcete být. Zde je výběr řekněme tradiční, takže zvolit si můžete zdravotníka, inženýra, těžkého a lehkého útočníka, špeha a na závěr bonbónek s názvem Mechanical Assault Exo-Suit (Max). Jinými slovy se v této třídě můžete obléct do speciálního obrněného robotího obleku.

Každý má svoje

Každá třída má opět své klady a zápory a nelze říci, která je nejlepší. Lehký útočník sice nemá tak silné zbraně, ale je zase vyzbrojen jetpackem, díky kterému může překvapit protivníky při bojích na zemi. Těžký bojovník zase oplývá raketami, které provrtají různá vozidla (včetně tanku), ale je zase dost pomalý a neohrabaný.

Planetside 2 04.jpgPlanetside 2 05.jpgPlanetside 2 06.jpg

Inženýr je dle mě jedna z nejklíčovějších tříd ve hře, a pokud se v nějakém týmu objeví někdo, kdo dokáže plně využít jeho potenciál, vítězství je na dosah. Inženýr totiž může pobíhat po bojišti a opravovat vozidla, stavět střílny, doplňovat náboje nebo stavět re-spawny. Vzhledem k rozlehlosti map je obrovský rozdíl, jestli cestujete do bitevní vřavy dvě minuty, nebo se objevíte těsně u ní.

Planetside 2 25.jpgPlanetside 2 26.jpgPlanetside 2 27.jpg

Infiltrátor je něco jako Spy, nám známý například z Team Fortress 2, nicméně v PlanetSide 2 dostal do vínku i sniperskou pušku. Čili buďto můžete z dobrého místa odstřelovat protivníky, nebo lze třeba sabotovat protivníkovi konzole či respawn pozice.

Planetside 2 22.jpgPlanetside 2 23.jpgPlanetside 2 24.jpg

MAX je potom speciálem, na který si musíte zvyknout. Jedná se o silně ozbrojený oblek, který dokáže odolat i silné nepřátelské salvě, ale může být opraven (uzdraven) jen inženýrem.

Začátky jsou krušné

To bychom měli surový výčet možností a nyní už ke hře samotné. Po prvním spuštění se s vámi vývojáři vůbec nemazlí. Objevíte se někde se zbraní v ruce a nevíte co dál. Jelikož jsou bitevní pole tak rozlehlá, používání mapy je naprosto esenciální.

Po zjištění, kde se právě bojuje, se na toto místo musíte nějak dopravit. Můžete použít dopravní prostředek anebo otestovat jetpack (jste-li lehký útočník).Je třeba ale dodat, že především první spawn a ostatně i prvních pár minut anebo spíš možná hodin budete hodně zmateni.

Planetside 2 19.jpgPlanetside 2 20.jpgPlanetside 2 21.jpg

Hra vám totiž bohužel nic nevysvětlí, žádný tutoriál tedy nečekejte a musíte se setsakramentsky rychle zorientovat, abyste hned nemuseli celou cestu opakovat znovu. Přiznám se, že mé první minuty byly skutečně úsměvné. Když jsem potřetí vběhl coby pěšák přímo pod kola tanku, hru jsem proklínal a měl tendence ji odinstalovat a už nikdy ji nikde ani náznakem nezmínit.

planetside_2.jpg

Nicméně přečkal jsem tyto krušné začátky a jsem za to vděčný. V momentě, kdy totiž pochopíte základní herní principy a začnete využívat možnosti vaší zvolené třídy a používat terén ke svému prospěchu, hra se stává diametrálně odlišnou. Ano, je to pořád neuvěřitelný chaos, ale dere se mi na jazyk, že se jedná o organizovaný chaos.

Masivní bitvy, masivní zábava

Pokud jste nikdy nehráli online střílečku s tolika možnostmi (á la Battlefield), budete doslova u vytržení z masivních map, obrovského počtu hráčů na serverech a především samotných epických bitev. Běžíte jako pěšák, zatímco vedle vás jedou tři tanky a dvě obrněná vozidla, k tomu nad vámi právě proletěl jakýsi bombardér, který počastuje protivníky před vámi pěknou sprškou olova. Cesta je volná a můžete pokračovat.

Planetside 2 16.jpgPlanetside 2 17.jpgPlanetside 2 18.jpg

Tu si na vás ale počká sniper a pošle vás i pár spolubojovníků na re-spawn point, který už ale naštěstí váš šikovný inženýr stačil posunout, takže se objevíte jen pár metrů od bojové vřavy. Rychlá změna třídy na snipera, a už máte v teleskopu onoho mrzkého protivníka a odplata je sladká. Postupujete opět dál… No a takhle bychom mohli pokračovat do aleluja.

Planetside 2 13.jpgPlanetside 2 14.jpgPlanetside 2 15.jpg

Souboje na mapách jsou doslova epické, obrovské a zdánlivě nikdy nekončící. Cílem každé frakce je zabrat co největší část mapy, a toho docílí jen tým, který je dobře takticky veden a který ideálně spolupracuje. Zapomeňte na nějaké „stand alone“ akce, tady sám moc nezmůžete, tedy ne na dlouho.

Minimální konfigurace

• OS: Windows XP
• Procesor: Intel Core 2 Duo E6850 a lepší/ AMD Phenom II X2 a lepší
• Paměť: 4 GB RAM
• Volné místo na disku: 15 GB
• Paměť grafiky: 256 MB RAM
• Garfika: nVidia GeForce série 8600 / AMD či ATI série 4850
 

Naštěstí, či naneštěstí, se to na serverech jen hemží samozvanými generály, kteří se snaží dirigovat ostatní. Ze začátku za něco takového budete vděčni, po několika desítkách odehraných hodin se dost možná podobným generálem stanete i vy.

Free-to-play s rozumem

Jestliže jsem na začátku recenze zmínil, že se jedná o free-to-play model, mnozí z vás jistě zalomili ruce s tím, že se ve hře najdou hráči, kteří si prostě za reálné peníze nakoupili ty nejlepší zbraně a vybavení a jsou k neporažení. Není to tak a nastolený systém funguje na jedničku s hvězdičkou! Jen samotným hraním se vám totiž odemykají další možnosti a není možné, aby si nováček byť za reálné peníze nakoupil ty nejsilnější zbraně.

Planetside 2 10.jpgPlanetside 2 11.jpgPlanetside 2 12.jpg

Jistá výhoda u platících hráčů tam samozřejmě je a k některým kouskům se dostanou dříve, ale zbraně jsou velmi dobře vybalancovány, takže většinou s každým vylepšením se musíte také něčeho vzdát. Navíc rozdíl mezi novými kousky a úpravami není tak velký, takže i nováček se základní výbavou a alespoň decentními zkušenostmi se střílečkami rozhodně nemusí dostat, jak se říká, na frak.

Logicky se váš herní skill bude zvyšovat úměrně s časem stráveným se hrou a nutno dodat, že opravdoví mistři se k této metě dopracovali za desítky, spíše stovky odehraných hodin.

Planetside 2 07.jpgPlanetside 2 08.jpgPlanetside 2 09.jpg

Je až neuvěřitelné, že toto vše je naprosto zadarmo. Velmi hezké grafické zpracování a rozlehlé bitvy si však vybírají svou daň na hardwarových nárocích.

Pro výkonné mašiny

Pokud tak nemáte hodně výkonnou mašinu, váš framerate půjde hodně dolů a ačkoliv už vývojáři vydali několik patchů a hráči reportují velký pokrok od vydání hry, která trpěla hodně lagy, stále to není úplně ono.

planetside_2 art.jpg

Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že se jedná o kousek, který je nabízen zadarmo. PlanetSide 2 je skvělou akční taktickou hru, u které když strávíte prvních pár hodin a pochopíte základní principy herního světa, bude těžké hru vypnout a jít spát. Ještě jednou to zkusím a pak už PC opravdu vypnu…

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Online FPS
Výrobce: Sony Online Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. listopadu 2012
  • Obrovské herní mapy
  • Grafické zpracování
  • Doslova epické bitvy
  • Občasné bugy a lagy
Diskuze (11) Další článek: The Elder Scrolls Online láká na betu povedeným trailerem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,