Pokémon Gold/Silver Version - to musíte mít!

Vážení odpůrci Pokémonů, souhlasím s vámi, máte naprostou pravdu. Je to tak, snaží se nás zničit! Ptáte se kdo a co? Ano jsou to zase Pokémoni a chtějí zničit všechen můj volný čas, který mi zbýval na ostatní koníčky, než se mi do rukou dostalo toto pokračování.
Žánr: Akční RPG
Platformy: GameBoy, GameBoy Color
Podporuje: Propojovací kabel, Infra - port, Tiskárna
Výrobce: Nintendo
Distributor: Nintendo

Vážení odpůrci Pokémonů, souhlasím s vámi, máte naprostou pravdu. Je to tak, snaží se nás zničit! Ptáte se kdo a co? Ano jsou to zase Pokémoni a chtějí zničit všechen můj volný čas, který mi zbýval na ostatní koníčky, než se mi do rukou dostalo toto pokračování.

Vážení odpůrci Pokémonů, souhlasím s vámi, máte naprostou pravdu. Je to tak, snaží se nás zničit! Ptáte se kdo a co? Ano jsou to zase Pokémoni a chtějí zničit všechen můj volný čas, který mi zbýval na ostatní koníčky, než se mi do rukou dostalo toto pokračování. S klidným svědomím můžu napsat plnohodnotné pokračování, protože autoři přidali spoustu věcí a zvedli tím laťku hratelnosti opět o stupínek výš oproti minulým dílům. Takže si nachystejte novou kupu výmluv proč zrovna teď nemůžete pustit GameBoy z ruky, nachystejte zásoby. Pokud závislosti podléháte snadněji a neodcházíte od hry dokud není dohraná, tak by se možná hodil i nějaký ten tělový deodorant.

Pokémon GoldPokémon Gold

Nintendo vás opět uvrhne do role menšího, zhruba desetiletého chlapce. Vzhledem k tomu, že tohle je přesně ta věková skupina, na kterou Nintendo svoje Pokémoní marketingové praktiky zaměřuje, je to v celku logické. Aspoň se děti s hlavním hrdinou snadněji sžijí a budou s ním chtít prožívat jeho další dobrodružství, která už se určitě v programátorských kuchyních Nintenda vaří, smaží a pečou.

Jak je již známo, na tomto světě žijí tvorové zvaní Pokémoni. Od počátku věků lidé a Pokémoni žili, pracovali a hráli si spolu v dokonalém souladu. A přesto je kolem Pokémonů stále hodně tajemství. Mnoho vědců - jako třeba profesor Elm z New Barku - zasvětilo svůj život výzkumu těchto podivuhodných stvoření. Jednoho dne, zrovna když byl ponořen do svých výzkumů, dostal profesor Elm dopis od jednoho ze svých spolupracovníků, pana Pokémona. V dopise bylo psáno: "Objevil jsem něco fantastického!!! Okamžitě prosím přijeďte,to musíte vidět!!!". Bohužel profesor Elm měl moc práce na to aby opustil laboratoř, a díky tomu se dostáváte ke slovu vy. Profesor požádá vás jako svého přítele o pomoc. Požádá vás abyste odjeli místo něj zjistit co to vlastně pan Pokémon objevil. Zvědavost a to že jste si zakoupili tuto hru vás donutily souhlasit. Profesor vám dá na výběr ze tří Pokémonů, aby vás po cestě doprovázel. Ve chvíli kdy si vyberete svého prvního Pokémona si všimnete, že se v temnotě za oknem kdosi ukrývá a sledoval celý váš rozhovor s profesorem. Vyběhnete ven a zjištujete, že za oknem se ukrývá zhruba stejně starý kluk ja ko vy, který po svém prozrazení uteče dřív, než se ho na něco stihnete zeptat. Kdo byl ten cizí kluk a co vlastně pan Pokémon objevil? Je na čase vyrazit a přijít tomu na kloub.

Pokémon GoldPokémon Gold

První z novinek, na kterou narazíte, se autorům opravdu povedla. Na začátku hry si musíte nastavit den a hodiny podle kterých se pak hra řídí. Nejlepší je nastavit si hodiny podle času který je zrovna i v reálu. Pak například, pokud budete hrát hru v noci, tak i ve hře bude noc, a můžete najít některé Pokémony kteří vylézají jen v tomto čase. Ve hře jsou také události, které se dějí jen v určitý den v týdnu - a vy se jich můžete zůčastnit jen pokud opravdu hrajete hru v tento den. Přidání hodin do hry přidává hře obrovsky na hratelnosti.

Další novinka, na kterou narazíte, jsou středně velké kosmetické změny v menu. Zde nám přibyla položka Pokégear, ve které si můžete zjistit kolik je hodin, dále je zde mapa, která je ztvárněna graficky naprosto stejně jako v minulých dílech. Nyní jsou zde dvě položky, z nichž jednu získáte po lehčím kvízu někde v první třetině hry. První položkou je mobilní telefon, který dostanete hned na začátku, abyste mohli být ve spojení. Mobilni telefony jsou všude ( v Japonsku už dokonce dva operátoři spustili síť třetí generace 3G) a tak není divu, že Pokémoni jdou s dobou a programátoři implementovali jeden i do hry. Když se vám stýská, zavoláte své drahé matince, pro radu se můžete obrátit na profesora Elma a sem tam vám zavolají lidé, které jste na svých cestách potkali a dali jim své číslo. Pochlubí se vám s úspěchy svého Pokémona, případně vám oznámí svou pozici a vyzvou vás k souboji.

Další již zmíněnou položkou kterou si musíte vysoutěžit v kvízu je Pokéradio. Na Pokérádiových vlnách vysílají tři rozhlasové stanice Lucky Channel, Pokémon Music a OAK's Pokémon Talk. Čas od času je dobré na radio hodit oko a podívat se jaké informace vysílají, některé se můžou později hodit.

Pokémon GoldPokémon Gold

Menší kosmetická změna byla provedena v kolonce PACK. Aby nebyly Pokébally smíchány se speciálními útoky a léčivými lahvičkami jako tomu bylo v minulých dílech, získala kolonka PACK několik podmenu, kde se tyto věci třídí a přístup k ním je přehlednější a příjemnější.

Poslední z větších novinek je naprostá "šílenost" autorů, kteří si řekli že nás opravdu zníčí a tak Pokémonů k chycení je dvěstěpadesát oproti stopadesáti z RED/BLUE/YELLOW Version. Sto nových Pokémonů, to už je snaha, která by měla být zcela určitě pochválena minimálně uznalým zamručením. Zůstal však stejný počet trenérů, které musíte porazit. Musíte jich porazit osm, abyste se stali Pokémoními mistry.

Nyní na řadu přichází několik malých, ale i přesto potěšujících vylepšení a vychytáveček. Na cestě po Pokémoním světě narazíte na několik volně rostoucích keřů, ze kterých si můžete utrhnout bylinky. Fungují jako léčivé lahvičky, probouzí uspaného, léčí popáleného nebo otráveného Pokémona. Také můžete najít keř, na kterém rostou bobule jménem Apricorn a až najdete správného člověka, tak vám z nich zdarma vyrobí Pokébally. Bylinky a bobule se pochopitelně nedají trhat donekonečna, na každem keři vyroste pouze jeden plod za den.

Další příjemná vychytávečka ,kterou nás autoři oblažili, je možnost dát každému Pokémonovi nějaký předmět, který pak neustále nese dokud jej někde nepoužije. Pokud mu přidělíte léčivou lahvičku a Pokémon se v souboji dostane do zdravotních potíží, sám si ji aplikuje.

Pokémon GoldPokémon Gold

Ve světě Pokémonů je stále mnoho neodhalených záhad. Pokémoní vejce jsou jednou z nich. V jednom městečku žije pár starších lidí a pokud se vám podaří chytnout Pokémona samce a samici, které necháte u nich, tak vězte, že po čase se vám vrátí s vejcem. U stejných lidí si můžete nechat i samotného Pokémona a oni vám ho za menší poplatek vytrénují a zvýší jeho úroveň. Máte i svou mailovou schránku, do které vám vaši kamarádi posílají vzkazy a dokonce vám mailem můžou poslat i Pokémona, který se vyvíjí rychleji.

Protože se základy hraní této hry neliší od předchozího dílu, vezmu to v zkratce, aby mne někdo neobviňoval, že se opakuji. Pro ty, kdo by mne chtěli obvinit že to flákám a nechce se mi principy hraní vysvětlovat: přečtěte si prosím o něco starší recenzi na Pokémon - Red Version. Na začátku máte úplně slabounkého Pokémona, ze kterého časem vycvíčíte úplného zabijáka. Za každého poraženého Pokémona dostáváte určitý počet zkušeností a až jich nasbíráte určité množství, zvedne se vám úroveň. Po dosažení jisté výše úrovně se váš Pokémon múže naučit nový útok nebo dokonce projde evolucí a tím se mu otvírají možnosti silnějších útoků. Matematicky řečeno, čím vice vyhraných soubojů, tím více zkušeností. Pokémonů u sebe můžete nosit maximálně šest, do Pokéballů ulovíte jenom divoké Pokémony, tak si šetřete Pokébally a nepokoušejte se je krást jiným trenérům.

Pokémon GoldPokémon Gold

Pokud některý z vašich kamarádů vlastní Gold nebo Silver Version, máte možnost vyměňovat si Pokémony v Cable Clubu, nebo s nimi v Colosseu bojovat. Nintendo opět do hry přidalo něco, čím se snaží zvednout prodejnost tohoto titulu. Pojmenovalo to Mystery Gift - Tajemný Dárek. V okamžiku kdy své GameBoye spojíte infra - portem a zmáčknete tlačítko A, oběma se vám objeví předměty, které jste právě získali. Lze prý takto získat velmi vzácné předměty, které se nedají normálně koupit v obchodech ve hře. Můžete to zkusit až 5x za den ,ale pokaždé to musí být s jinou Gold nebo Silver Version.

Oproti starším verzím je hra o dost barevnější a konečně využívá grafických možností GameBoye naplno. Hudba je na možnosti této mašinky ucházející a zdá se, že programátoři konečně přestali ignorovat zvuky a trochu se polepšili.

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10
Gold/Silver version se stala důstojným nástupcem starších verzí, přinesla opět horu ryzí hratelnosti a zábavy s kvalitním příběhem, který vám nedovolí hru odložit, dokud nezjistíte jak to vlastně bylo. Tato hra by měla být pro vlastníky Gameboye povinná.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (3) Další článek: South Park Snowboard – úleťárna pro dlouhou chvíli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,