Pontifex – postavte si most za pouhý 1 MB!

V případě některých her doslova žasnu nad tím, jaký námět jsou tvůrci schopni vymyslet. Nejinak je tomu i u titulu Pontifex. Zajímavé je, že s námětem použitým v této hře jsme se již setkali – konkrétně v případě známého Bridge Builderu. A nejen námět mají tyto hry společné – minimálně ještě to, že jsou obě velmi zábavné!
V případě některých her doslova žasnu nad tím, jaký námět jsou tvůrci schopni vymyslet. Nejinak je tomu i u titulu Pontifex. Zajímavé je, že s námětem použitým v této hře jsme se již setkali – konkrétně v případě známého Bridge Builderu. A nejen námět mají tyto hry společné – minimálně ještě to, že jsou obě velmi zábavné!

Bylo by slušné hned na začátku odpovědět na tu nejzásadnější otázku – jaký je tedy onen zvláštní námět titulu Pontifex? Již jsem narážel na to, že je stejný, jako u titulu Bridge Builder. Právě z názvu této hry se to dá docela dobře vyčíst a pokud jste tomu do této chvíle nevěřili, dělali jste chybu :-). Námětem je opravdu jednoduché a nic neříkající stavění mostů. Tedy takový je pohled hráče, který ani jednu z těchto dvou her nikdy nehrál. Ti ostatní už ví, že i stavění mostů může být zábavné a Pontifex to jen a jen potvrzuje.

PontifexPontifex

To, že je tento titul velice podobný svému vzoru, hře Bridge Builder, je vidět takřka na každém kroku. Menu je prakticky stejné, za drobnou výhodu považuji přítomnost deseti na místo sedmi původních misí. Změn je samozřejmě ještě více, nejdříve se však pojďme podívat na samotnou “stavbu mostu”. A jak to tedy všechno probíhá? Stavění mostů je vlastně jednoduché umisťování tyčí po mapě (konkrétněji vám jako materiál poslouží lehké a těžké tyče + speciální kabel – v původním Bridge Builderu existoval pouze jediný typ tyčí). Samotná mapa zobrazuje místo, kde má být onen most postaven. Délka tyčí je pochopitelně omezena (konkrétně odpovídá vzdálenosti mezi výraznějšími čárami na mapě - které to jsou zjistíte už letmým pohledem), důležitou roli pak hraje také jejich cena. A nebudete se pohybovat v zrovna malých částkách. Aby vše bylo těžší, jste při stavbě mostu omezeni právě financemi a zvláště v pozdějších misích je už docela těžké postavit pevný a použitelný most – i když, jak tvrdí jedna televizní reklama, nic není nemožné a tak je tomu pochopitelně i v Pontifexu. Důležitá je pak také možnost otestování vašeho výtvoru, ehm mostu. K tomu slouží položka Test, kterou najdete v pravém horním rohu obrazovky. Aktivací položky Run Train pak povolíte vlakové soupravě nacházející se nedaleko mostu přejezd. Pokud most vydrží a vlaku se podaří přejet až na druhou stranu (tento proces probíhá celkem 4x), uspěli jste a postupujete do další mise. V opačném případě se vlak ve většině případů zřítí do řeky pod mostem a nevyhnete se přestavbě mostu.

PontifexPontifex

Vrátím se ještě ke změnám oproti původnímu Bridge Builderu. Tou opravdu nejzásadnější je změna pohledu – již se na celou krajinu díváte plně 3D a rozhodně je to oku lahodící pohled. Spousta hráčů pak jistě ocení také při testování mostu možnost výhledu přímo z vlaku, který přes něj přejíždí.

Hra Pontifex je opravdu vynikající výtvor, který zachovává přednosti původního Bridge Builderu a navíc s sebou přináší několik drobných, a i zásadních, změn. Navíc jako výhodu lze považovat i velikost této hry, která činí pouhé 1MB. Tím se Pontifex pasuje do role jasného kandidáta pro stažení – no tak, na co ještě čekáte?

Download (1 MB) zde.

Článek o původním Bridge Builderu naleznete zde.

Diskuze (16) Další článek: Zajímavá tahová strategie zdarma!

Témata článku: ,