Praetorians – taktická strategie od tvůrců Commandos

Starověký Řím se dočkal již několika herních zpracování. Měli jsme tu například ekonomické strategie v podobě série Caesar nebo klasické real-timovky (datadisk k Age of Empires). Praetorians však budou o něčem jiném. Hra vám umožní vyzkoušet si své strategické a taktické schopnosti ve válkách, které byly bezesporu součástí antické historie. Staňte se nejlepším vojevůdcem starověkého Říma!

Praetorians se odehrávají v době, kdy je Řím zmítán válkami. Ve střední Evropě a dále na severu je pod neustálým tlakem místních barbarských kmenů. Na druhé straně v Africe proti němu stojí stále silná Egyptská říše a aby toho nebylo málo, konflikty se nevyhnou ani samotnému Římu. Situace tedy není nikterak růžová, ale třeba právě vám se podaří nastolit ztracený pořádek.

Jak už jsem řekl v úvodu, hlavní náplní bude boj. Z toho důvodu budete muset oželet jakékoliv těžení surovin, stavění základen a podobných klasických činností. Nejvíce se tak Praetorians podobají hře Shogun, který pro změnu simuloval války v dalekém Japonsku. Jenže narozdíl od zmiňovaného titulu, ve kterém se hráči přece jen museli v druhém módu starat i o ekonomickou stránku věci, Praetorians umožňuje hráči soustředit se pouze na vedení válek. „S rozvinutým systémem surovin se z každé hry obvykle stanou ekonomické závody. Ten, kdo má nejvíce surovin vítězí. Proto jsme hru v tomto směru maximálně zjednodušili, aby se hráči mohli soustředit na jediné – boj“, říká Javier Arevalo, vedoucí celého projektu.

Praetorians   Praetorians

Hra nabídne zhruba dvacítku misí, ve kterých se coby římský velitel ocitnete v občanské válce, ale i v bojích proti dvěma zmiňovaným národům (Egypt a barbarští Galové). Ovšem nic není předem dáno, v jedné misi se např. ocitnete v roli spojenců jednoho barbarského kmene v boji proti římským rebelům, takže se nemusíte bát, že by jste vedli pouze ozbrojené římské šiky. Rozdíly mezi třemi odlišnými národy vycházejí z historických skutečností. Římští vojáci jsou perfektně vycvičení, mají skvělou morálku a mohou využívat nepřeberné množství různých formací. Barbaři jsou oproti tomu silnější, avšak méně početní a nedisciplinovaní. Egyptská civilizace má od každého trošku.

Aby jste se při bojích neuklikali k smrti a kvůli lepšímu ovládání hry budete ovládat pouze skupiny jednotek, takže nepůjde zadávat příkazy každému vojákovi zvlášť. Skupiny můžete sestavit třeba i z více typů jednotek. Dopředu dáte těžkooděnce, za ně kopiníky a úplně vzadu půjdou lučištníci. Pokud je jednotka hodně zničená, můžete ji včlenit do větší a silnější skupiny. Jestliže je však vaše armáda v troskách, máte jedinou možnost – dobýt vesnici.

Taková vesnice je dobrá věc. Vojáci se v ní můžou schovat a odpočinout si před dalšími bitvami, ale co je nejdůležitější - díky speciální jednotce budete moci v každé vesnické chatrči verbovat nové jednotky pro svou armádu. Ovšem ne v každé misi budete moci této možnosti využít. Jednou se ocitnete v pustém lese, kde v okruhu několika kilometrů nenajdete ani živáčka natož pak nějaké stavení. V této misi máte za úkol zlikvidovat nepřátelský konvoj projíždějící touto oblastí, avšak dvě skupiny vojáků, které tvoří vaši armádu, nezačínají na stejném místě. Takže se hned otvírá místo pro strategii – musíte si vybrat dobré místo k útoku, tak aby stáli lučištníci na nějakém vyvýšeném místě a hlavně je potřeba útok obou skupin zkoordinovat, protože pokud se vám to nepovede, stane se z překvapivého útoku těžká bitva, kterou také můžete prohrát.

Zatím to vypadá, tak, že na každou misi budete mít pevně daný počet jednotek. Bude jedno jestli jste v minulé bitvě zvítězili bez ztráty kytičky nebo jestli přežili pouze tři polomrtví vojáci. Zní to sice divně, ale autoři vám tak chtějí nechat volné ruce k vymyšlení překvapivých úderů, kdy třeba obětujete jednu skupinku na odlákání protivníka, abyste jej potom s hlavní částí armády rozdrtili. Navíc to docela odpovídá historické skutečnosti, císař si asi nedělal moc těžkou hlavu z počtu svých zabitých vojáků, protože měl tisíce dalších, kterými je mohl nahradit.

Jednotek bude v Praetorians docela dost. Kromě tradičních kopiníků, těžkooděnců, lučištníků a jízdy, bude zvláštní místo zabírat jednotka zvaná Centurion. Kromě toho, že se jedná o důležitou jednotku při konvertování nových vojáků ve vesnicích, přináší i zajímavé bonusy v boji. V její přítomnosti budou vojáci ze stejné skupinky získávat zajímavé bonusy, ať už pro boj či obranu.  I obyčejné jednotky budou mít své speciální schopnosti. Například vojáci mohou vytvořit ze svých štítů nad sebou strop, který bude extrémně účinný proti lučištníkům. Lučištníci mohou použít zápalné šípy speciálně vytvořené proti budovám. Důležitou roli budou hrát i válečné stroje. K dispozici budou různé balisty, beranidla a katapulty. Ty se ale nebudou chovat jako klasické jednotky, takže když se vám podaří zlikvidovat jejich posádku, budete je moci sami využívat.

Praetorians   Praetorians

Praetorians mají také propracovaný systém dobývání pevností. Můžete se snažit vyrazit vstupní bránu beranidly nebo pomocí žebříku přelézt zdi, ovšem v obou případech budete pod přímou palbou nepřátel. Pak lze využít speciálních dobývacích věží, které naplníte svými vojáky a dovezete až k hradbám, na které jednoduše přeskočí a začnou zabíjet nepřátele. Avšak než se k hradbám dostanou mnoho z nich samozřejmě obránci zabijí. Můžete je na oplátku ostřelovat ze svých katapultů, ale pokud budete střílet naslepo, moc škody nezpůsobíte.

Mezi další oblíbené strategie patří bezesporu léčky. Ve hře sice vždycky uvidíte celou mapu se všemi horami a lesy, abyste si mohli lépe naplánovat útok, avšak nepřátele uvidíte jen pokud jsou v dohledu vašich jednotek. Proto je potřeba mít své vlastní průzkumníky, abyste se „omylem“ nedostali do nepřátelského ležení plného nabroušených vojáků. K tomu bude sloužit vlk a orel. Orel má lepší rozhled, avšak les důkladně neprozkoumá, to je naopak výhoda vlka, který dokáže odhalit i menší skupinky nepřátel.

Praetorians   Praetorians

Praetorians   Praetorians

Praetorians   Praetorians

Grafiku Praetorians charakterizují ti, kteří hru hráli, jako úžasnou a nutno říct, že i screenshoty vypadají velice dobře. Prostředí se mění – jednou to jsou lesy střední Evropy, jindy zase egyptské pouště či zasněžené vrcholky Alp. Engine hry údajně zvládne až několik tisíc jednotek, ale většina misí se bude odehrávat s počtem vojáků o jednu nulu menším. Hru si bude moci zahrát až osm hráčů v netradičním týmovém multiplayeru. V netradičním proto, že úkoly budou mezi hráče rozděleny – jeden bude bránit pevnost, druhý bude útočit apod.

Praetorians vypadají zatím velice zajímavě. Propracovanou taktickou simulaci bojů v reálném čase a hlavně ve 3D jsme tu dlouho neměli. Připočtěte si k tomu ještě chytlavou římskou historii (mimochodem název hry – pretoriáni neboli pretoriánská garda je elitní mnohatisícová armáda, jejíž hlavním cílem bylo chránit císaře) a máme tu docela žhavého kandidáta na vánoční strategické dýchánky. Hra by se měla objevit koncem roku, zhruba v říjnu či listopadu.

Diskuze (4) Další článek: Nové screenshoty z 3D akce Breed

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,