PC

Praktické rady pro úspěšné spuštění her ve Windows 2000

Jste-li vášnivým herním fandou, jistě si kladete hodně otázek, zda pro vás bude mít význam přestoupit z operačních systému Windows 95/98 na 2000.
Smutný Bohumil: Jste-li vášnivým herním fandou, jistě si kladete hodně otázek, zda pro vás bude mít význam přestoupit z operačních systému Windows 95/98 na 2000. Kdybychom měli celý problém bagatelizovat, mohli bychom suše konstatovat: “Ano, většina her vám poběží bez větších problémů, ale jen relativně početná většina”. Je ale obecně známo, že především starší hry lze pomocí různých triků uvést do činnosti.

Položme si otázku – je možné, ponechat si starý systém (verzi 9x) a pohodlně spouštět všechny starší hry a přitom mít ještě Windows 2000 ? Odpověď je velice jednoduchá – nenechávejte si starou verzi Windows updatovat, ale instalaci spustit “nově”. Windows 2000 to automaticky rozeznají a zřídí Boot managera, pomocí něhož můžete při startu systému volit zcela pohodlně mezi dvěmi verzemi. Také bude převzata i vaše původní konfigurace starých Windows 9x. Tedy z výše uvedeného vyplývá i další pozitivní zpráva - i zcela zastaralé hry pro DOS nemusejí pro vás být navěky ztracené.

Velkým pokrokem oproti Windows NT 4.0 je bezpochyby vynikající schopnost rozeznávat hardware, dokonce kolikrát se stane, že Windows 2000 je schopen identifikovat i poměrně “exotické” doplňky vašeho počítače. To samozřejmě platí i pro 3D grafické karty. Nebude asi zapotřebí ani zdůrazňovat, že pro hry podstatné grafické karty 3Dfx, ATI, Matrox a nVidia budou též rozeznány bez problémů. Horší to už bude s instalací příslušných ovladačů. Většina ovladačů nabízí standardně jen obligatorní 2D funkce. Příslušné jiné aktuální ovladače pro plnou podporu všech 3D her si i nadále budete muset stahovat z Internetu .

Po ukončení všech instalací všech potřebných instalací příslušných ovladačů již by nemělo nic bránit tomu, abyste si sami vyzkoušeli herní požitek nových oken. Většinou totiž můžete vždy vycházet z jedné zásady – běží-li něco bez problémů ve Windows NT, poběží to i v 2000 – pouze několik málo výjimek potvrzuje pravidlo. Především díky dobré DirectX 7.0 implementaci se v praxi objevuje jen velice málo problémů. Mohlo by se zdát, že až potud se jedná o naprostou idylku. Rád bych proto pohovořil nikoliv o tom, co funguje správně, ale především o tom, co dělá problémy. Microsoft oficiálně uveřejňuje takzvané updaty pro vypořádání se s problémy kompatibility jednotlivých aplikací, her a právě pod odkazem můžete najít download aktuálního update, který je určen pro anglickou verzi. Pod uvedeným odkazem se vám objeví také výčet všech titulů, kterých se týká – v současné chvíli celkem 48 titulů. Mimo oficiálního Microsoftího updatu existují také patche, které jsou dodávány přímo výrobci her. Je pravdou, že ještě nejsou nijak četné, ale s rozšířením Windows 2000 mezi větší počet uživatelů lze počítat s jejich rostoucí tendencí. Pro všechny herní nadšence, kteří pochybují o novém operačním systému společnosti Microsoft, bych rád uvedl ještě jednu důležitou věc. Dalo by se říct, že herní firmy počítají s budoucím rozšířením Windows 2000 a hry, které budou vytvářeny v příštích létech, budou šity právě na jejich míru. Dalším faktem je sama společnost Microsoft plánuje herní konzoli X-Box, ve které budeme moci najít provázanosti s jádrem Windows 2000.

Přistupme již ale konečně k praktickým radám. U některých her se budete moci setkat s problémy, které je možné pomocí několika osvědčených triků odstranit a vaši oblíbenou hru tak i přes počáteční obtíže přemluvit ke kýžené funkčnosti. Kde je jeden z problémů, proč nelze spustit straší hry? Mnoho her totiž při startu zkoumají, jaký operační systém je používán. Windows 2000 je poté zcela logicky vyhodnocen jako jakýsi NT derivát a hra se nespustí. Při takovém problému vám nejlépe pomůže asi utilita SetWin 95, která jednoduše řečeno hrám vytvoří podmínky, jakoby se nacházely pod Windows 95. Některé hry ale prověřují již při instalaci operační systém a potom vám nepomůže ani utilita SetWin95. Zpravidla vám pomůže jen instalace pod Windows 95/98 (pokud jste využili možnosti mít dva operační systémy na počítači) a následné manuální doplnění příslušných položek do registrů pod Windows 2000. Tento postup asi odradí méně zkušené uživatele. Ještě by zde bylo možné v některých případech spouštět setup soubory se speciálními parametry, aby se potlačilo ověřování NT systému. Je zřejmé, že hry jsou velice odlišné a proto je dobré si pozorně přečíst dodané Read-me soubory. Velice podobným problémem je také požadavek na DirectX 6.0. Největším paradoxem takového případu je, že jiné verze DirectX jsou označeny jako za zastaralé – právě i nová verze 7.0 dodávaná s Windows 2000. Pro vyřešení takového problému lze na Internetu najít kupříkladu amatérsky vytvořenou utilitu SetDX, která vám nastaví DLL knihovny používané DirextX, aby “jakoby” jejich verze vykazovala číslo 6.0.

Dalo by se říct, že s výše uvedenými triky a trochou znalostí vystačíte na to, abyste bez větších problémů 90% všech známých her spustili. Zbývajících 10% nepoběží z velice rozmanitých důvodů – ty budou více či méně zřejmé. Typickým případem mohou být některé hry společnosti Electronics Arts, které používají ochranu proti ilegálnímu kopírování. Ve Windows 2000 to může vést k tomu, že tento mechanismus (samozřejmě neprávem) naskočí. Samozřejmě, opět existuje řešení – podsvětí internetu vám nabídne utility pro odstranění ochrany proti kopírování. Shodneme se, že je ale s podivem, když uživatel s legálně zakoupenou hrou a operačním systémem se dočká situace, kdy mu nezbývá nic jiného, než obrátit se právě k těmto sférám.

Windows 2000 je na rozdíl od předchůdců 95/98 již skutečný 32-bitový operační systém a proto by měl být podstatně rychlejší. Díky novému DirectX 7.0 a celkové kompatibilitě by měl přinést větší herní požitek. Tolik teorie. Praxe je opět trochu odlišná. Asi největším problémem pro obyčejného uživatele bude známá skutečnost , že Windows 2000 jsou daleko náročnější na operační paměť – běžně se doporučuje 128 MB RAM a více, čímž dle mého soudu není vybaven každý počítač českého uživatele. Další ztrátou na rychlosti je nikoliv 100% optimalizovaný DirectX ovladač, což vede u her k dalším ztrátám. Je Windows 2000 vhodným systémem pro hry ? Jednoznačná odpověď neexistuje. Skuteční herní fandové nedají ještě poměrně značnou dobu dopustit na Windows 95/98. Tyto systémy jim nabídnou především požadovaný výkon a možnost spuštění absolutní většiny her bez různých triků a utilit. Komu ovšem víc záleží na stabilitě a mimo hraní počítač využívá i k jiným činnostem, mohl by o přechodu na Windows 2000 uvažovat. Bezpochyby lze na závěr konstatovat, že Windows 2000 poskytne na rozdíl od svých předchůdců mnohostranné klady a i přes počáteční obtíže se v budoucnosti může stát operačním systémem, který uspokojí široké vrstvy uživatelů a bude velice dobře využitelný jak pro práci, tak pro zábavu.

Diskuze (2) Další článek: Earth 2150 a bratři Lumiérové

Témata článku: , , , , , , , , , ,