Preview: Battlefield Heroes – jedna velká akce pro všechny a úplně zadarmo

Vojáci, póóózor! Tak vy jste si mysleli, že se budete flákat, že? To jste na omylu! Bez mého svolení se totiž nepoškrábete ani na zadku, holoto líná! Rozhodl jsem se vás poslat na další misi, při které splníte všechny dané rozkazy, jasné? A tentokrát to bude zadarmo, to vás naučí! Rozchod!

Platforma: PC
Typ hry: third-person akce
Výrobce: Digital Illusions Creative Entertainment (
http://www.dice.se)
Vydavatel: Electronic Arts (
http://www.electronicarts.com)
Distributor v ČR: nebude potřeba
Homepage:
http://www.battlefield-heroes.com
Datum vydání: léto 2008

Určitě se mezi vámi najde velké procento hráčů, kteří nemají společnost Electronic Arts příliš v lásce, a upřímně řečeno, někdy se tomu ani nedivím. Neustálý vývoj nových a nových přírůstků do již zaběhnutých sérií nepřinášejících prakticky nic nového se po čase musí znechutit snad úplně každému. Poslední dobou se však zdá, že se s tím herní gigant rozhodl něco udělat. Po uveřejnění nových značek, jako například Spore, Skate nebo Rock Band totiž přichází s další bombou. Řítí se na nás další díl populární série Battlefield s přídomkem Heroes a teď se podržte – bude zcela zdarma!

Nepokradeš z BitTorrentu, Kelišová!

To ale není jediné překvapení a uvidíte, že se jich v tomto článku ještě několika dočkáte. Nejpříjemnější z nich jsme si už pověděli, a tak se přesuňme rovnou k dalšímu. Battlefield Heroes naleznete na oficiálních stránkách, uvedených v hlavičce, a k jeho zahrání se budete muset zdarma zaregistrovat, přičemž vyplníte pouze své jméno, heslo, e-mailovou adresu, datum narození a stát. Postup se tedy prakticky neliší od klasické registrace třeba na diskusních fórech. Pak už jen stačí se na hlavní stránce přihlásit a kliknout na obří čudlík s nápisem „Play Now“. Vidím, že někteří z vás zbystřili, protože to nemůže být jen tak a milovaní autoři z Digital Illusions CE společně s papá EA si přeci musí z něčeho kupovat svačinu. To je pravda, ovšem na tu si vydělají příjmem z reklam umístěných na oficiálním webu a nahrávací obrazovce ve hře. Vývojáři sami ujišťují, že se nemusíte obávat otravných reklam přímo ve hře, a to dokonce ani v úvodním menu.

  
Rychlá rota * Vžuuum! * Památeční fotografie

Po úspěšné registraci, přihlášení a spuštění hry na vás čeká standardní postup pro vytvoření vlastního avatara. Zvolíte si třeba barvu vlasů, styl účesu, tvar gesichtu, vhodné oblečení a velikost přirození (dobře, to poslední zrovna ne). Poté vám již nebude nic bránit v připojení se na herní server. Tam se zařadíte do jedné ze dvou znepřátelených stran: National Army, očividně připomínající nacisty, nebo Royal Army, zdatně suplující spojence. Následně přijde na řadu nejdůležitější krok, a to vybrat si vhodné povolání. K dispozici budete mít tři: Commando, Soldier nebo Gunner. Prvně jmenovaný se v boji spoléhá na svou rychlost, hbitost, obří nůž a hlavně řádně naleštěnou ostřelovačku. Soldier je vyváženou kombinací akčního hrdiny a rozumného vojáka, který působí jako nejlepší volba zejména pro začátečníky. Poslední zmiňovaný představuje nekompromisního drtiče, oplývajícího ohromnou palebnou silou mocného kulometu a veselého raketometu. Ten je vhodný na dotěrná vozítka, avšak ani ostatní třídy proti nim nebudou bezmocní, jelikož každý z nich nalezne ve výbavě přísavné miny, nebo ještě lépe granáty.

Ich bin Heinrich von Schnitzel!

Tím jsem nenápadně narazil na hlavní pilíř celé hry. Tak jako v ostatních dílech této populární série, i zde vývojáři kladou důraz na mix pěchotní a vozítkové akce. Těšit se tak můžete na své oblíbené tanky nebo letadla. Jejich rychlost by se měla zvýšit a ovládání celkově zjednodušit, aby byly přístupné co největšímu spektru hráčů, zejména těm novým. Další novinka je poměrně zásadní – veškeré souboje budou viděny jen a pouze z pohledu třetí osoby! Proti vztyčenému prostředníčku autoři argumentují větší přehledností a snazšímu zapojení nových hráčů do světa Battlefield. Podle mého názoru se také jedná o promyšlený marketingový tah, protože si budete smět dokoupit za reálné penízky extra skiny, což byste normálně neudělali, když byste svou postavu neměli neustále na očích.

Co se týče herních módů, existovat bude pouze jediný a v podstatě se jedná o vylepšený team deathmatch. Dva týmy se v maximálním počtu 16 hráčů postaví proti sobě, přičemž každý z nich bude mít na svém kontě rovných 50 bodů. Za každý frag se jeden bod odečte, čili nakonec prohraje to družstvo, které skončí na potupné nulové hranici. Jednotliví členové si mohou v závislosti na své dosažené úrovni pomoci různými vylepšeními, jako třeba legální wallhack, regenerace zdraví nebo zdvojnásobení. Dosažená úroveň jim zajišťuje rozdělení do sobě rovných skupin, a tak, cituji, „nebudete opakovaně dostávat headshoty od ultra-naskillovaného patnáctiletého klučiny, co hru paří osm hodin denně.“ Jako tým si můžete navíc zdvojnásobit hodnotu fragu tím, že zaberete po celé mapě všechna území označená vlajkou, takže dobývání teritorií přeci jen nezmizelo jako pára nad hrncem.

  
Bum, hehehe * Pózování před objektivem * Buk jako kluk

Jak sami vidíte z přiložených obrázků a hlavně ukázkového traileru, grafické zpracování jako by z oka vypadlo známé multiplayerové akci Team Fortress 2. I když samotné vývojářské studio popírá inspiraci nebo kopírování, podle mě se nad tímto výrokem můžete jen lehce uchechtnout. To ale nic nemění na faktu, že se jedná opět o kvalitní komiksovou podívanou laskající vaše vybíravé bulvy. Battlefield Heroes poběží na modifikované verzi DICE enginu, který byl notně upraven, aby se hra svižně hýbala i na opravdu archaických strojích. Podle nejnovějších informací bude zapotřebí minimálně procesor o frekvenci 1 GHz, 512 MB operační paměti a 64 MB grafická karta podporující Pixel Shadery v2.0, čímž v dnešní době disponují snad i hodinky s vodotryskem.

Na co se těšíme
  • hezká komiksová grafika
  • nízké hardwarové nároky
  • vytříbený smysl pro humor
  • hutná a zábavná akce
  • vynikající hratelnost
  • hra zdarma a pro všechny
Čeho se bojíme
  • malý počet map
  • nepříjemné bugy

Vynikající smysl pro humor

Už docela dlouho se mi nestalo, abych se u nějakého traileru od srdce zasmál, a upřímně jsem z toho ještě stále dost překvapený. Jde vidět, že mají autoři cit pro vkusný humor, jelikož prezentované hlášky a v podstatě i celkové podání zmiňovaného videa se podle mého názoru vážně moc povedlo. Však se podívejte sami. Nic ale není dokonalé, a tak vás musím zklamat plánovaným počtem map, jelikož se počítá s pouhými dvěma kousky! Doufejme tedy, že se autoři pochlapí a do data vydání, které je prozatím stanoveno na období letošních letních prázdnin, přihodí těch kousků ještě alespoň dalších pět.

Jak se těšíme: 95%

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | střílečka
Výrobce: EA | Webové stránky hry
Diskuze (10) Další článek: Futuristické závodění s Pyroblazer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,