Preview: Brütal Legend – ukousněte netopýrům hlavy

Pozvedněte těžkou bitevní sekeru, kopněte do sebe pivo a začněte rozsévat údery v rytmu heavymetalu.

Koncert každé metalové skupiny je především show, která pobaví a rozproudí krev v žilách fanoušků. Tvrdá hudba, zpívání spolu s kapelou a šlehající plameny doplněné kytaristy, kteří se mohou přetrhnout při vydrnkávání sól, basáky, jež dodávají potřebný podkres, bubeníky, kteří udávají celému tomu cirkusu rytmus, a konečně zpěvákem, jenž dodává do skladeb onen pomyslný táhnoucí prvek. To vše vybuchuje přímo nad hlavami diváků, kteří řvou a dýchají s kapelou a zároveň vyzařují tak obrovskou energii, že by i Temelín záviděl.


Pouze pokud se toto všechno splní, může show fungovat. A stejně je to i v případě Brütal Legend Tima Schafera – každý sebemenší detail má své místo a je dost možné, že bez něj by hra nefungovala. Nebo možná fungovala, avšak byla by o něco chudší a rozhodně by nevzbudila takovou vlnu nadšení už při uzavřené prezentaci prvních patnácti minut z hraní. Bylo zábavné sledovat, jak profesionální novináři pomalu odhazují odstup ke hře a mají jediné přání; vidět více a vykřiknout: „It’s F*****G AWESOME!“

brutallegend_03.jpgbrutallegend_04.jpg

Tim Schafer totiž připravil neskutečnou jízdu a kdo aspoň na chvíli nesledoval zběsile uhánějící horskou dráhu s omláceným nápisem Brütal Legend, ten jako by nežil. Metaloví bohové jsou ale vstřícní, a tak mi dovolí vám aspoň přiblížit, co od hry čekat.

„It’s F*****G AWESOME!“

Na prvním místě bych chtěl upozornit, ať nečekáte temnou, postapokalyptickou hru, kde se zhmotňují ty nejhorší hrůzy z textů metalových písní. Hrůzy tu sice jsou, ale podány jsou tak nějak mile a hlavním motorem není strach, utrpení a padlí andělé, ale spíše nadsázka, zvědavost a humor.

brutallegend_art1.png

Rozmáchněte se sekerou

Své o tom může vyprávět hned první scéna – tedy ta, v níž se hlavní hrdina probouzí na oltáři ve svatyni, jež nápadně připomíná drsnější verzi koncertní haly, v níž usnul. Ty kosti jsou nějaké opravdovější, místo rozlitého piva je všude nějaká červená lepící se břečka a hlavně nikdo nehraje na kytaru, jen tři druidové cosi mrmlají. Z jejich řeči se dá vyrozumět, že ho uctívají jako ztělesnění mocného a krutého boha. Což se jim ve své naivitě dokonce pokusí vymluvit.

brutallegend_05.jpgbrutallegend_06.jpg

Bohužel pro něj mu uvěří a prohlásí jeho přítomnost za znesvěcení templu. Ke slovu tak přichází pekelně ostrá ocel a Eddie, jak se ztělesnění Jacka Blacka jmenuje, poprvé bere do ruky zbraň. Sekera s příznačným názvem „The Separator“ je jako dělaná k oddělování přebytečných končetin a vůbec všech přečuhujících částí nepřátel.

Autoři vám do cesty pošlou hezkou pomocnici, abyste se krom zabíjení mohli věnovat i okukování dámských pozadí

Za dunění padajících kamenů z klenby stropu si tak proseká cestu k milované Clementine. Ta je přitažlivá, celá v černém a doslova horoucí touhou. Touhou po tom, aby ji Jack vzal do ruky a zahrál na její ocelové struny smrtící sólo.

brutallegend_07.jpgbrutallegend_08.jpg

Hned potom, co si prokouše cestu ke svobodě spatří to, co každý pravověrný fanoušek heavy metalu kdy chtěl spatřit a zároveň se toho děsil. Celé okolí totiž na první pohled připomíná pustinu a podivné země plné šílenství, známé z obalů kapel jako je Iron Maiden. Na pohled druhý se však přeci jen něco málo mění a vy spatříte několik šourajících se postav. Pokud stejně jako hlavní hrdina tipujete, že jde o velké, nepěkné a nepřátelsky naladěné démony, tak máte stoprocentní pravdu.

Nechť duní navždy

Abyste ale jen a pouze nezabíjeli a mohli se věnovat i bohulibější činnosti, jakou je okukování dámských pozadí, pošlou vám autoři do cesty velice milou a hezkou pomocnici. Ta aspoň zpočátku působí jako hlavní hnací motor celého snažení a vypadá to, že i v průběhu hry bude hrát velice podstatnou úlohu. Ostatně, její dobře mířená odseknutí a mírná naivita dává humoru ve hře zase trošku jiný rozměr a hlavně se stará o příjemné oživení celkové atmosféry.

brutallegend_02.jpgbrutallegend_art2.jpg

Mohu si snad jen povzdechnout, že Tim Schafer během předváděčky neskočil třeba o několik hodin hraní dopředu a neukázal další postavičky na brutální šachovnici. Osobně by mě třeba zajímalo, zda se i ostatní charaktery nevyznačují pouze jistou metalovou typičností, ale také nespornou dávkou originality. Mimo to jsem se také chtěl podívat, jaké vedlejší mise se budou dát ve vesnici fanoušků metalu vybrat předtím, než postoupím v striktně lineární dějové linii.

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Akce | hudební akce
Výrobce: Double Fine Productions | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 16. října 2009
  • Geniální svět
  • Chytrý mix GTA a RTS
  • Úžasný soundtrack
  • Skvělý humor a příběh
  • Metal!
  • Dost krátké
  • Repetetivní úkoly
  • Technicky slabé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,