Preview: El Matador – protidrogová razie

Po dlouhé době se opět hlásí česká vývojářská špička. Tentokrát přichází s něčím, co tu ještě nebylo. Kvalitní herní koncept, zajímavý příběh a chytlavá akce.

Platforma: PC, Xbox
Žánr: third-person akce
Výrobce: Plastic Reality
Vydavatel: Cenega
Homepage:
http://www.elmatador.net/
Datum vydání: září 2006

Už je tomu více jak dva roky, co jsme zaslechli první slůvko o chystaném díle El Matador. Od té doby se ledaco změnilo, vylepšilo, a tak nějak utvořilo do celku, který se nemusí štítit obchodních pultů. Do této chvíle ovšem nějaký ten pátek zbývá, a tak si pojďme veškeré informace rozvést trochu blíže.

O co ti jde?

El matador je taktická third-person akce, která má být plná zvratů, beznaděje a alternativních konců. Tuto záležitost si vzali na triko brněnští pánové z Plastic Reality Technologies, jež se mohou pochlubit například strategickým titulem Korea: Forgotten Conflict. Ten samotní autoři hodnotí jako nadprůměrný, což se ve většině případů shoduje s ostatním hodnocením, a to i se zahraničním. Tentokrát vsadili na akčnější styl a musím říct, že výhled mají dobrý. Největším tahounem El Matador by měly být velkolepé akce a příběh.

  
Detailní doky * Krásné ženy nebudou výjimkou * Bullet time v akci

Naše působení se bude odehrávat na jihoamerickém kontinentě, kde se udála velká bitka mezi policejními sbory a narkomafií. Policisté dostali tip na největší narkotické centrály, tudíž ani chvíli neváhali a vyjeli prozkoumat území, kde se má údajně nacházet drogové doupě. Jakmile dojeli na určené místo, byli nemilosrdně postříleni a shodou okolností se v tomto sboru nacházel také bratr našeho hrdiny. Jak je známo, bratrská láska nikdy neumírá, takže se náš hrdina rozhodne pomstít a drogovému kartelu zatrhnout tipec. Příběh nevypovídá pouze o ledajaké zápletce, ale na své si přijde pomsta a nenávist. Hlavní postava byla pokřtěna jako Victor Corbet a primární prací je působení v protidrogové organizaci DEA, která existuje i v reálném světě. Konkrétně se jedná o špičkové profesionály, kteří řeší jen ty největší případy. Hlavní úkol spočívá v rozprášení drogového podsvětí a zabití nejvýše postaveného bosse La Vendora.

  
Trocha tréninku nikdy neuškodí * Jak jsme si řekli, na větší akce přispěchá elitní tým * Efekt hadrové panenky je viditelně přítomen

Nicméně než se dostaneme k mozku celého kartelu, projdeme hezkou řádku misí a zajímavých míst. Scénář je poskládán z šestnácti epizod, přičemž každá je něčím osobitá. V jedné navštívíme staré doky, jinde zase opuštěnou továrnu, avšak nejvíce zavítáme do honosných vilek různých drogových skupin, jež sídlí uprostřed rušného města. Prostředí bude různorodé a jde vidět, že na ně vývojáři sází. Tropická vegetace bude našemu agentovi poskytovat skvělý úkryt, ale také určitý druh nebezpečí. Krom živých rostlin a stromů budou v džungli také různá zvířata. Spatříme pestrobarevné motýly, některé druhy ptáků, ovšem nejvíce pozornosti zaslouží krokodýlí osazenstvo. Tento obojživelník se nebojí pestré výbavy našeho svěřence, takže často útočí, a hráči tak způsobuje nemalé oživení nudné vycházky zelení.

Píchni ho, řízni ho, pusť mu krev!

Zbraňový arzenál bude pestrý. Od klasických pistolí, přes útočné samopaly, po pušky a granáty. Příznivci realistických zbraní si rozhodně přijdou na své, stejně jako milovníci pestrého výběru. Při přestřelkách budeme moci využívat tzv. bullet time, a tak se vcelku pohodlně dostat z nebezpečných situací, které na první pohled vypadají beznadějně. Pokud patříte mezi hráče, kteří preferují tichý výšlap, tak na holičkách nezůstanete. Victor Corbet dokáže nejen ovládat zbraně, ale dokonce disponuje uměním boje. Na řadu přijdou pěsti, kopance a vše, co k tomu patří. Nicméně je jasné, že bez výstřelu to nepůjde. Soupeř je v mnohých věcech neoblomný a dokáže situaci brilantně zhodnotit. Pokud usoudí, že na protivníka nestačí sám, tak si dojde pro komplice. Objevily se také spekulace, že je nepřítel schopen navštívit svého šéfa a vyslechnout si jeho rady, které později dokáže uplatnit.

 
Jak je z obrázku patrné, interakce prostředí bude dokonalá * Kvalitní rozmístění policejního sboru

Pokud se schyluje k velké akci, tak na všechno nebude hráč sám, neboť jeho kolegové z DEA jsou ochotní, a pokud je třeba, vždy rádi pomůžou. Počítat ovšem nelze s nějak rozsáhlou komunikativností. Jejich umělá inteligence bude postavena na týmové spolupráci, tudíž není třeba nějakých pokynů. Vše zvládnou sami bez větších potíží, samozřejmě s neocenitelnou hráčskou pomocí, bez které to prostě nejde. Přestřelky nebudou ničím jednoduchým. Nepřátelé se budou vzájemně krýt a domlouvat se mezi sebou. Jeden na vás začne střílet, čímž vás do jisté míry zabaví a mezi tím se vás zbytek nepřátel bude snažit nenápadně obejít a dostat zezadu. Zajímavostí je také fakt, že jednotlivé narkomafie budou proti sobě soupeřit, tudíž každá strana se nebrání jen před policisty, ale dokonce před konkurencí, která neustále doléhá ze všech možných stran.

Jaká to technologie

Ve velké spoustě článků je El Matador přirovnáván k akční záležitosti Far Cry, což si myslím, že není dobré, neboť obě hry jsou něco naprosto jiného, mimo prostředí. Nicméně jistou výzvu to pro vývojáře rozhodně představuje, takže uvidíme, jak se k celému problému postaví. O kvalitní grafické zpracování se postará Typhoon 2 engine. Hlavní síla je krásná 3D krajina, zajištění zničitelnosti a přítomnost rag-doll efektů. Samozřejmostí jsou dynamická světla a stíny, přičemž ani na mimiku obličejů nebude zapomenuto. Ostatně podle obrázků lze usoudit velkou propracovanost krajiny a designérské zaměření na každičký detail. Na druhou stranu držme palce, aby se neobjevily chyby v podobě bugů, které hráči nenávidí. Na závěr jen doplním, že čistá herní doba se bude pohybovat kolem dvaceti hodin.

Těšíme se
  • Parádní příběh
  • Atraktivní prostředí
  • Akční zážitek
  • Dlouhá hrací doba
Bojíme se
  • Přílišná linearita
  • Stereotypnost

El Matador je ambiciózní titul, který může dosáhnout velkých úspěchů. Pokud vývojáři nic neuspěchají a dodrží to, co slíbili, není důvod se obávat zanedbaného titulu. Datum vydání je oznámeno někdy ke konci září 2006. Závěrečnou větou bych rád poděkoval za exkluzivní screenshoty, které byly uvolněny pro server Doupě.

Jak se těšíme: 85%

  Chcete si hraní El Matador vyzkoušet na vlastní kůži? Máme zde dvojici demoverzí:

El Matador - demo 1 (966 MB)

El Matador - demo 2 (949 MB)


Dostupné pro: PC, iPhone
Žánr: Akce | third-person akce
Výrobce: Plastic Reality | Webové stránky hry
Diskuze (1) Další článek: Zkuste si Just Cause v demoverzi

Témata článku: , , , , , , , , , , ,