Preview: Fable 3 – Molyneuxovo pohádkové království

Série Fable vždy představovala tak trochu jiné RPG. Třetí díl má jít dál a zboří vše, co jste si mohli představovat. To slibuje Peter Molyneux.

Peter Molyneux platí nejen za jednu z největších ikon, ale i mluvku, žvanila, slibotechnu či velkovýkrmnu (volte dle uvážení) herního průmyslu. Však stačí třeba vzpomenout na omílané rostoucí stromy, padající domy a kdo ví ještě co by z prvního Fable.

VIDEO: 2104 'Fable 3 - trailer'

Když tedy v Kolíně vystoupil na pódium na začátku konference Microsoftu (která se nakonec stala jen konferencí Lionheadu), nasadili jsme skeptický škleb v přípravě na další z pohádek tisíce a jedné noci. Jenže Peter dokáže opravdu umně spřádat slova, takže jsme mu to opět zbaštili jak kaviárové tousty dvakrát máslem namazané. Není se co divit, vize Fable 3 v jeho podání zní naprosto úžasně.

Čekejte nečekané

Třetí díl a zároveň druhý na stejné platformě předznamenává dle Petera problém, hráči musí být neustále překvapeni, musí „očekávat neočekávané“. Cesta k tomu vede přes dvě hlavní oblasti vylepšení: razantní změny v herních mechanismech a zpochybnění samotných základů série a odvážné uchopení příběhu a dramatu.

Peter dokáže spřádat slova, takže jsme mu to opět zbaštili jak kaviárové tousty dvakrát máslem namazané

Jedním ze základních témat jsou navíc stále volby a jejich následky. Takže jak z toho ven?Ve Fable jste byli pouze jedním z mnoha hrdinů, ve Fable 2 jste byli tím posledním hrdinou, který dává ostatní zase dohromady, Fable 3 musí jít ještě o krok dál.

fable 3 01.JPGfable 3 02.JPG

Pamatujete si na poněkud kryptickou kampaň na stránkách Lionheadu, kde se objevovaly známé historické postavy jako Che Guevara, královna Elizabeth I. či Alexander Veliký? Ne, opravdu je nenajdete ve Fable 3 jako hratelné postavy, ale hra se bude jimi inspirovat, jejich skutky, jejich životy. Všechny tyto dějinami opředené postavy měly totiž jedno společné – měly moc. A ta má být i hlavním středobodem Fable 3.

fable 3 03.JPGfable 3 04.JPG

Molyneux na konferenci řekl, že chce, aby hráči na vlastní kůži si vyzkoušeli pocit, jaké je to mít moc. Tentokrát to totiž nemá být o tom, že určité volby ovlivní pouze samotného hráče. Ve Fable 3 mají vaše činy razantně tvarovat celé království Albion. Jak toho dosáhnout? Jednoduše posadíte hlavního hrdinu na trůn. Vaše volby pak ovlivní formovaní Albionu. Budete král milosrdný nebo despotický? Budete si hrabat jen do vlastní truhlice nebo pomůžete chudým? Dáte se cestou pokroku nebo zůstanete věrní tradicím? Bude to jen na vás.

Cesta k revoluci

Fable 3 se má odehrávat nějakých bratru padesát let po událostech druhého dílu. Pomalu začíná vystrkovat růžky obdoba průmyslová revoluce a Albion drží pod krutovládou nemilosrdný tyran. Lidé se začínají bouřit a revoluce je nevyhnutelná. V jejím čele stojíte vy – syn (nebo dcera) hrdiny z Fable 2.

Ve Fable 3 mají vaše činy razantně tvarovat celé království Albion

Zhruba první polovinu hry bude představovat klasické dobrodružství, ve kterém mají směřovat vaše kroky k trůnu. Získávání příznivců, přesvědčování jednotlivých frakcí, to se stane hlavním úkolem.

fable 3 08.JPG

Už v tento okamžik budete pro získání podpory slibovat změny, které jako svrchovaný vládce budete prosazovat. Zda je po nasazení koruny na svou hlavu skutečně splníte je už věc druhá. Během svého putování se máte setkat s celou formou bezpráví současného vládnoucího systému a bude jen na vás, co se rozhodnete změnit. Ne vždy to pochopitelně bude jednoduché.

Trůn neprosedíte

Molyneux připodobnil hrdinu vládce ke kapitánovi ve Star Treku (či Césarovi) – rozhodně tedy nebudete jen sedět na trůně, přijímat audience a pořádat nabubřelé plesy, ale stále budete moci kdykoliv vyrazit do celého Albionu za dobrodružstvím. Mimochodem, prý se tentokrát nepodíváme do Albionu, ale i dál, ovšem podrobností jsme se zatím nedočkali. Ale pochopitelně musí dojít i na nějaké to každodenní kralování. Dočkáme se jej v podobě nového herního prvku jménem Rozsudky (Judgement).

fable 3 05.JPGfable 3 06.JPG

Rozsudky vám dají ten pravý pocit moci, že máte něčí osudy skutečně ve svých rukou. Na konferenci zazněl příklad s mladou dívkou, která byla přistižena při krádeži jídla a předvedena před krále. Co s ní uděláte? Vyslechnete si obžalobu a dívku exemplárně potrestáte? Přeci jen krádež je krádež. Nebo si poslechnete i její verzi a pustíte ji? Či dokonce sáhnete do pokladnice pro nějaké zlaťáky na přilepšenou? Volba je vaše, rozhodnout můžete kdykoliv, jakkoliv.

fable 3 07.JPG fable 3 15.JPG

Ovšem pozor, kdykoliv zároveň můžete rozsudek odložit a vyrazit sbírat podrobnější informace, nenechat to jen na slovech vyřčených v audienční síni. Zajdete si prohlédnout místo činu a vyslechnete svědky? Najdete si dům kriminálnice a promluvíte s rodiči? Budete mít tu možnost a dost často prý zjistíte, že věci nejsou tak jednoduché, jak se zdá z trůnu.

Místo prdění objímání

Jeden z netradičních prvků spojených se sérií Fable představuje systém emocí vyvolávaných skrz kruhová menu. Těm ve třetím díle zřejmě odzvonilo, protože podle tvůrců asi není ideální, když král prdí, až se trůn otřásá. Nově tak místo zvuků trávení budete své city projevovat…dotyky.

Emoce a příběh mají hrát ve Fable 3 razantní roli

Přesně tak. Peter Molyneux na konferenci načal pár slovy takzvaný dynamický systém dotyků. Na začátku může být obyčejné potřesení rukou, pak letmé objetí, drobné miliskování až… však víte co, prezervativy z vepřových střívek či něco podobného.

fable 3 09.JPGfable 3 10.JPG

Těžko říct, co si od toho slibovat. Molyneux nadšeně uváděl příklad, kdy vběhnete do hořícího domu zachránit dítě. Zatímco v normální hře se objeví nápis: „Zmáčkněte tlačítko A k záchraně dítěte,“ ve Fable 3 to dítě budete muset vzít do náručí a odnést. Dojemné.

fable 3 11.JPGfable 3 12.JPG

Ostatně emoce a příběh mají hrát ve Fable 3 razantní roli. Tvůrci se prý inspirovali skutečnými historickými událostmi, aby dokázali hráči vštípit ten omílaný pocit moci. Z čistě konkrétních věcí se pak dočkáme několika známých postav z dvojky, které doplní nové. Že správnému vyjádření dramatu dávají v Lionheadu vše naznačuje i fakt, že si prý všechny příběhové scény před zapracováním do hry vyzkoušejí nanečisto s divadelními herci. To vše aby se ujistili, že to bude ve hře fungovat.

fable 3 13.JPGfable 3 14.JPG

Zní to všechno skvěle? To si myslím, že ano. Ovšem na výsledek si musíme počkat do příštího roku. A nemáme prý Fable 3 vyhlížet příliš brzo.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Lionhead | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q4 2010
  • Pohádkový svět Albion
  • Povedené vedlejší úkoly
  • Kvalitní české titulky
  • Nesmrtelnost v bojích
  • Příliš jednoduché
  • Revoluce jenom v příběhu
Diskuze (3) Další článek: Změny v SC2 a Diablu 3 kvůli ratingu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,