PC | X360 | PS3 | RPG | Konzole

Preview: Fallout: New Vegas – partička nukleárního blackjacku

Katastrofická Amerika je zpět. Bezejmenný poutník se vydává do města hazardu, aby poznal kontrast zářících neónů a destrukce lidské společnosti.
Kapitoly článku

Třetí díl postapokalyptické série Fallout přinesl před dvěma lety obrovskou porci zábavy strávené v americké pustině zdecimované atomovou válkou. Přesto si hráči stěžovali, že pokračování ztratilo duši původních titulů. Aby také ne – nejenže novodobá 3D podoba s sebou nesla rozdílné principy, vystřídali se i tvůrci. To se děje i nyní, kdy po firmě Bethesda přebírá vývojářské otěže tým Obsidian, jenž se již dříve zapsal do paměti jako autor pokračování slavných titulů od Bioware.

 

Knights of the Old Republic 2 a Neverwinter Nights 2 byly skvělé hry, nicméně kvality originálů nedosáhly. V případě Fallout: New Vegas slibuje firma změnu. Hra se má přiblížit prvním dvěma dílům, jak jen to bude možné, a pokud by fanoušek hledal ve slibech alespoň jednu jistotu, může jí být Chris Avellone.

Proč skončil hlavní hrdina s kulkami v hlavě?

Spoluautor celé série hru hrdě prezentoval na E3 a bylo zřejmé, že Fallout pro něj není pouze produkt, nýbrž dýchající, počůrávající se a zvracející virtuální dítě, kterému rostou zuby.

falloutnewvegas13.jpg

Vstávat tenhle hrob nebyl permanentní!

Dějiště New Vegas se přesouvá z východního pobřeží USA (Washington a okolí ve Fallout 3) na západ do Mohavské pouště. Hráč se probouzí pod řeznickým nožem improvizovaného lékaře v prostředí asi tak sterilním jako chodník hlavního nádraží po promenádě orangutanů, kteří poobědvali prošlou zmrzlinu s tabascem a zapili to fermentovaným medvědím mlékem.

falloutnewvegas01.bmp falloutnewvegas02.bmp

Inu hlavní hrdina žije, to mu musí stačit. Brzy se ale začne pídit, proč skončil se dvěma kulkami v hlavě na prahu smrti a proč si zatraceně pamatuje jen to, že měl namířeno do Nového Vegas, aby doručil záhadný balíček. A kde je balíček teď? A proč ho z mělkého hrobu musel vyhrabat zrovna otravný bezpečnostní robot Victor, kterému hráblo v tištěných spojích a myslí si, že je kovboj?

 VIDEO: 2663 'Fallout: New Vegas - teaser trailer'

Dle autorů hra nabídne minimálně stejnou herní dobu jako předchůdce. Tou se opět proplete příběh pátrání po vlastní minulosti, ovšem v žánrové tradici na něj budou navěšeny desítky postranních činností. Z nepovinných úkolů tvůrci předvedli například setkání s ozbrojenou gardou Nové kalifornské republiky bojující proti otrokářské organizaci zvané Cézarova legie.

falloutnewvegas04.jpg falloutnewvegas05.jpg

Jako vždy je na hráči, za kterou stranu přiloží ruku k dílu a komu pistoli k hlavě. Pokud se v ukázce přidal k Republice, dostal za úkol zneškodnit lokálního vůdce otrokářů, jejich hlavní doupě se nachází poblíž Grand kaňonu. Zda se podíváme i mezi jeho zerodované stěny se teprve uvidí.

Štěstěna nebo puška?

Nejvíce času hráč stráví v rozzářených zbytcích Las Vegas a jeho okolí. Město zůstalo i po válce semeništěm hazardu, a to zejména díky minimálnímu zasažení jadernými hlavicemi. Tak jako tak, píše se rok 2280 a zub času se do města zakousl. V okrajových čtvrtích zvrací zkrachovalí gambleři, aby si o kousek dál ve svých kasinech užívali místní bossové za jejich peníze. 

Píše se rok 2280 a zub času se do Vegas pořádně zakousl

Hazard se má stát významným prostředkem obživy v herním světě. Lze usednou ke stolu s blackjackem, ruletou a dalšími hrami, ovšem nic se nesmí přehánět. Vyhrává-li hlavní hrdina dlouho, z kasina jej nemilosrdně vyhodí a ještě mu ani nevrátí zbraně, jež musí všichni návštěvníci povinně odevzdat u vchodu.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | akční RPG
Výrobce: Obsidian Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 19. října 2010 (Severní Amerika), 22.října 2010 (Evropa)
  • Znovuhratelnost
  • Originální úkoly
  • Skvělá atmosféra
  • Horší grafická stránka
  • Propady framerate
  • Drobné bugy
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,