Preview: Need For Speed: Shift – zařaďte novou rychlost

Série NFS je terčem mnoha pomluv. Electronic Arts se to rozhodli změnit, třeba i jejím rozvětvením. V létě se objeví realistické závody s podtitulem Shift.

Když se řekne Need for Speed, většina hráčů hru předem odsoudí jako nastavovanou kaši arkádového závodění. I když k této skupině nepatřím, zejména díky zkušenostem s posledním dílem, přijde mi jejich chování i pochopitelné. Rok co rok vycházel nový díl Need for Speed na den díkuvzdání, tvůrci těžko stíhali za pouhých dvanáct měsíců vytvořit úplně novou hru.

 

Paradoxně po prvním díle, kde se jim to nějak začalo vést, dochází k rozdělení série na tři nové značky.

NFS SHIFT Porsche_6.jpg

Malá odbočka, i když se chci věnovat NFS: Shift, tak musím zmínit i dvojici zbylých her, které pod hlavičkou Need for Speed letos vyjdou. NFS World Online bude titul výlučně pro PC založený na možnosti online soupeření s živými protihráči, rozsáhlém systému žebříčků a turnajů.

Svým řízením si budete budovat nepřátele a spojence v řadách ostatních závodníků

To vše bude zaměřeno primárně na asijské hráče, pro něž hra vyjde ještě v létě, zatímco zbytek světa si bude muset počkat až na zimu. Oproti tomu NFS: Nitro bude představovat novou sérii arkádových závodů pro přístroje od Nintenda, která nebude jen odlehčenou verzí klasických her, ale plně prý využije unikátních možností ovládání.

To bude jízda

A teď si pořádně sedněte, něčeho se držte, protože základní prohlášení o Need for Speed: Shift představuje hru jako realistický závodní simulátor s rozsáhlým modelem poškození. Klid, nádech, výdech, řekněte si to ještě jednou – NFS má být realistické závodění. Už je to lepší? Pomalu si zvykejte, že časy se mění, zapomeňte na pouliční závody s policií za zády, gumovými mantinely a nezničitelnými plechovými kráskami pod vaším velením.

NFS SHIFT Audi_3.jpgNFS SHIFT Porsche_2.jpg

Najdou se šílenci, tedy chtěl jsem samozřejmě říci hráči, kteří dodnes považují za nejlepší díl série Porsche Unleashed. Poté, co jsem titul cvičně znovu nainstaloval a chvíli zkoušel, sice jejich nadšení zdaleka nesdílím, ale jejich nostalgickým vzpomínkám může dát zadost právě chystaný Shift. Nebudete už mít možnost prohánět se volně po nějakém městě, nebudete se muset starat o nějakou policii, čekají vás jen legální závody.

Need for Speed: Shift prý bude realistický závodní simulátor s rozsáhlým modelem poškození

Dokonce ve většině případů na opravdových oficiálních závodních okruzích, mezi něž se bude mimo jiné řadit i jedna z nejproláklejších tratí – Brands Hatch. Přičtěte si k ní ještě další čtrnáctku dosud neohlášených okruhů, a neznámý počet smyšlených, jako třeba městský závod v ulicích Londýna.

NFS SHIFT Zonda_1.jpg

K tratím samozřejmě musejí ladit i vozidla, s nimiž se budete v šílených rychlostech prohánět. Nečekejte tunningové oblíbence, namísto nich se objeví opravdové závodní speciály. Za všechny mohu jmenovat třeba Porsche 997 GT2, futuristický Lotus Elise 111R, klasickou Chevrolet Corvette Z06, nebo i brutálně výkonnou italskou krásku jménem Pagani Zonda F vyrobenou pouze v pětadvaceti kouscích. Počítadlo aut by se mělo vyšplhat až k sedmdesátce, včetně starších kousků a různých specialit.

Mo-Mo-Mo-Model poškození!

Zajímavostí samozřejmě je, že auta budete moci nejen řídit, ale pokud vám tato činnost moc nepůjde, tak je svým chováním i výrazně poškodit. Zda bude možné auto úplně zničit ještě není jasné, ale pomalu každý škrábanec by se měl projevit i na jízdních vlastnostech. A nejen to, spolu se srážkami a kolizemi se tvůrci pochlubili i jejich technickým zpracováním, kdy na vaše smysly budou útočit třesoucí se kamera, rozmazání obrazu po nárazu, nebo třeba zvuk zrychleného tepu a prudké nadechnutí před kolizí.

NFS SHIFT Porsche_1.jpg

Podle slov autorů by navíc měla být výrazně změněná grafická stránka hry, která se již nebude soustředit na vykreslování impresivních obrazů zapadajícího slunce nad lesknoucí se vozovkou, ale spíš vás má vtáhnout do hry třeba i tunelovým viděním ve vyšších rychlostech, setrvačností externí kamery při prudké změně rychlosti a tetelícím se vzduchem po horkých výfukových plynech. Extrémem pak má být i možnost vypnout si GUI při řízení z kokpitu a sledovat veškeré údaje jen na budících. Přičíst k tomu můžete i dynamicky se měnící počasí, včetně denní doby, a hned se bude na co koukat.

NFS SHIFT Porsche_3.jpgNFS SHIFT Porsche_4.jpg

Když jsem se dozvěděl, že na hře pracují pro EA Slightly Mad Studios, trochu jsem se zděsil. Po zkušenostech se sérií GT, kde stačilo se na traťového komisaře špatně podívat při průjezdu okolo, aby hned tahal praporky všech barev duhy, jsem se však uklidnil ve chvíli, kdy tvůrci odhalili zajímavý systém. Traťoví komisaři ve hře nebudou, ale svým řízením si budete budovat nepřátele a spojence v řadách ostatních závodníků. Ti si vás budou pamatovat a v příštím závodě se tak od nich můžete dočkat nějakého pěkného povyražení. Doslova. Přitom prý budou mít počítačem ovládaní jezdci svoji osobnost, zajímalo by mne, jak se s tím autoři poperou.

NFS SHIFT Audi_4.jpg

Bližších informací se jistě ještě dočkáte, vždyť hra je připravována k vydání v průběhu podzimu tohoto roku pro většinu klasických platforem (s pochopitelnou absencí těch od Nintenda, které se dočkají Nitra). Do té doby se může ještě mnoho věcí změnit, budeme vás průběžně informovat. A jaký je váš názor na nové NFS můžete přidat i v anketě.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, PSP
Žánr: Závodní | realistické závody
Výrobce: Slightly Mad Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. září 2009
  • Model poškození
  • Skvělé závodní speciály
  • Rozumná grafika
  • Vychytané závody
  • Zas a znovu Brands Hatch
  • Létající auta
  • Soupeři na trávě
  • Peklo vizuálních úprav
Diskuze (22) Další článek: Byznys hrátky: Activision koupí vývojáře v problémech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,