Preview: Rule of Rose – zlobivé holčičky

Děsivá hra s mírným sadistickým a erotickým podtextem, kterou se vydavatelé báli pustit na trh mimo Japonsko. Takto někteří popisují nový survival horror Rule of Rose. Mají pravdu nebo se jedná jen o reklamní trik? Možné náznaky odpovědi můžete najít v našem preview.

Karel KališPlatforma: PS2
Žánr: Survival Horror
Výrobce: Punchline
Vydavatel: 505 Gamestreet
Homepage:
http://www.jp.playstation.com/scej/title/ror/
Předpokládané datum vydání: říjen 2006



Historie Rule of Rose je pikantní od samého začátku. Společnost Sony chtěla do své stáje přidat novou hororovou hru, protože jejich Siren (u nás jako Forbidden Siren) se jim zdála příliš japonská. Zaúkolovali tak vývojářskou společnost Punchline, ať pro ně nějakou hru s podobným tématem vyrobí. Vývojáři, kteří mají za sebou zatím pouze originální hru jménem Chulip, ve které jde ve zkratce o líbání lidí, ovšem nechtěli vyrobit pouhý derivát her Silent Hill či Resident Evil. Rozhodli se žánru vdechnout čerstvý vzduch do plic, stvořit spíš psychologický thriller, hru stavějící na temné, depresivní, až zneklidňující atmosféře místo lekacích momentech. Proto se rozhodli příběh hry dosadit do prostředí dětí a sirotčince. Přidali trochu esence pohádek bratří Grimmových a výsledkem se stala hra Rule of Rose.

Titul sice v domovském Japonsku distribuuje Sony, ale ve zbytku světa jej odmítla vydat, neboť prý kolidoval s image společnosti. A podle dostupných informací to vypadá, že jim odvaha chyběla oprávněně. Hra v sobě prý přináší lehce zneklidňující náznaky sadismu doplněné o slabší erotický podtext. Ovšem tvůrci k tomu prohlašují, že očima dospělých některé hrátky mohou vypadat lehce erotické, ovšem děti to tak nevidí, jen si hrají. Někteří prostě vidí erotiku všude. Tak jako tak, zřejmě se dočkáme jedné z nejkontroverznějších her tohoto roku. Ostatně to naznačuje i samotný příběh.

Zlo v sirotčinci

Příběh hry je zasazen do Anglie roku 1930. Malá Jennifer právě přišla o své rodiče a ocitla se v sirotčinci s kouzelným názvem Rose Garden (Zahrada Růží). Ovšem název jako obvykle klame. Zdejšímu ústavu vládne skupina malých děvčat říkajících si Aristocracy of Red Crayon, což by se dalo přeložit jako Aristokracie červené pastelky. A skutečně v jejich řadách podobná hierarchie s různými baronkami, hraběnkami, chudáky a žebráky na samotném konci žebříčku funguje. A žebrákem je právě i hlavní hrdinka, která musí plnit různé úkoly pro Prince, jinak se dočká krutých trestů. Jak kruté mohou být má naznačovat i úvodní scéna, kdy je Jennifer zaživa pohřbena na půl hodiny.

  

Nevypadá to děsivě, co? * No jo, taky se bojím hraček * Malé zlé děti

Děj se bezesporu stane nosným prvkem hry a má být vyprávěn velmi originálním stylem. Na samotném začátku obdržíte od malého chlapce ručně kreslenou knížku s názvem „The Little Princess“ (Malá princezna). Knihou budete mít možnost listovat a další stránky se samy začnou dopisovat v průběhu hry. Celá hra má být tak vyprávěna takovým „knižním“ způsobem. Kromě tohoto stylu nesmí chybět ani povedené CG animace. Jak se sami můžete přesvědčit z traileru, jedná se o zatraceně impresivní podívanou. Aby taky ne, když na nich pracovalo studio, jenž má na svědomí i CG animace z her Onimusha a Genji.

  

* Úžasné obrázky z CG animací *

Rule of Rose má klást důraz spíše na adventurní prvky než akční stránku hry, i když zabíjení různých zrůdiček se také nevyhneme. Ovšem malá Jennifer není rozený zabiják jako třeba Leon z Resident Evilu, například při bodání nožem tak činí s velkou nechutí a dokonce otáčí hlavu a celou scénu doplňuje ječením. Jeden by se až divil, že si s některou ze střelných zbraní, které se ji též dostanou do rukou, neustřelí náhodou hlavu. I když při setkání s malými zabijáckými panenkami, jenž se stanou jedním  několika druhů nepřátel, by ztratil rozvahu asi každý, takže se u malé dívky není čemu divit.

Nejlepší přítel člověka

Jennifer nemá stát proti hrůzám sirotčince sama. Brzy ze začátku hry se má k jejímu boku přidat pes. Automaticky tak na mysl vskočí přirovnání ke hře Hauntnig Ground od Capcomu, ve kterém hlavní hrdince pomáhal pes jménem Hewie. Ten zdejší jménem Brown však nemá být tolik platným členem v boji,  jako spíš při hledání cesty vpřed. Dokáže se vyškrábat na místa, kam Jennifer ne, vyčuchá užitečné předměty či lidi a dokonce podle pachu pozná, který klíč patří ke kterým dveřím. V Rule od Rose se totiž nemají používat předměty automaticky, nýbrž budete nuceni vždy otevřít inventář a zvolit ten správný předmět sami. Uvidíme, zda se častá návštěva inventáře nepodepíše na hratelnosti.

  

Rule of Rose -  japonský trailer

Rule of Rose -  šestiminutový trailer

Další obavy plynou i z umělé inteligence. Už ve zmiňovaném Haunting Ground patřilo chování psa k jednomu z mínusů a na místě je se ptát, zda se s tím zde tvůrci vypořádali sami. Stejná otázka se týká i kamery, jenž má využívat klasických statických pozic pro jednotlivé místnosti. Hra sice díky nim dostává lepší filmový ráz a hutnější atmosféru, ale nejednou se stala kamera příčinou zbytečného fiaska. Na druhou stranu, čeho se určitě nemusíme bát je grafika, která podle obrázků a ukázek vypadá velmi zdařile.

Těšíme se
  • Děsivé prostředí

  • Grafika a CG animace
  • Originální přístup k žánru
  • Pes pomocník
Bojíme se
  • Strnulá kamera
  • Problémy s AI
  • Délka hry

Rule of Rose na první pohled vypadá jako čerstvá krev do žánru hororů. Nemluvím tak ani o herních prvcích, ale samotném zasazení hry do prostředí sirotčince a světa dětí, které jsou schopny ve své duši ukrývat větší zlo než dospělí. Děsivé herní prostředí a atmosféra slibuje nový stupeň evoluce hororů, u kterých prosedíme hodiny s nehty strachem okousanými do krve. Už jen doufejme, že když už se našli odvážlivci, kteří hru přinesou letos v říjnu na evropské pulty obchodů, nezůstane nakonec jen u řečí o nejkontroverznější hře roku.  

Jak se těšíme: 75%

Diskuze (1) Další článek: Kvalifikace na World Cyber Games 2006 spuštěny

Témata článku: , , , , , , , ,