Preview: Serious Sam: The First Encounter HD – Hodně Detailní předělávka

Máte dost taktických nebo vojenských akcí, kde musíte vše pečlivě naplánovat? Chcete jen vypnout a relaxačně si zastřílet? Strýček Sam vám rád pomůže!

Konec každého kalendářního roku se zpravidla nese ve znamení prodeje nejočekávanějších herních titulů, které hráči houfně nakupují či dostávají jako vítané dárky pro nadcházející období pohodového obžerství, zevlování a hlavně paření. Pro herní distributory to naopak znamená dobu plnou stresových situací a kritických rozhodnutí, zdali tu či onu hru opravdu poslat na přesycený vánoční trh. Pro zaručený úspěch častokrát postačí se výrazně odlišit od ostatních, což byl v minulosti příklad i chorvatského studia Croteam a jejich dnes už legendární akce Serious Sam: First Encounter.

Těšit se můžete na mnohem detailnější audiovizuální zpracování zahrnující kompletní re-design všech nepřátel, zbraní, lokací i samotného Sama

Letos se autoři chtějí po více než osmi letech vrátit s remakem tohoto dílka, aby nejen potěšili své stávající fanoušky série, ale zároveň také přivábili nové vyznavače kultu. Jestli se jim to nakonec podaří, je prozatím ve hvězdách, my ale můžeme společně chystané střílečce nahlédnout pod pokličku už nyní.

Serious_Sam_HD_srovnani.jpg

Tenkrát poprvé


Jak praví známé pořekadlo, opakování je matka moudrosti, a tak si na prvotinu dříve neznámého Croteamu spolu zavzpomínáme. V podstatě se jednalo o nevlastního sourozence kultovního Dooma či Duke Nukema, kde jste v kůži jediného borce odolávali nátlaku stovek nepřátel a jako bonus nakopali kulky několika přerostlým bossům. Příběh hry se točil kolem člena speciálních jednotek Sama „Serious“ Stona, jenž se vrátil ve svém bombovém tričku a nevypraných džínách zpět v čase do období největšího rozmachu egyptské říše. Měl za úkol zneškodnit ztělesněné zlo pojmenované Tah-um, ale než se k němu vůbec dostal, absolvoval 14 malebných levelů plných šíleně zpracovaných a hlavně po zuby ozbrojených nepřátel.

Serious_Sam_HD_obr05.jpg Serious_Sam_HD_obr07.jpg

Poradit si tak musel s bezhlavými lidmi, létajícími harpyjemi, chodícími ještěrkami, barevnými mechanoidy, odhazujícími býkodlaky (ano, čtete správně), hopkajícími kostlivci, lávovými golemy a hlavně sebevražednými atentátníky, kteří byli o hlavu kratší, místo rukou měli bomby a nabíhali na vás za doprovodu šíleného jekotu. I když se může zdát, že autoři během vývoje požívali roztodivné chemické látky, ve finále vše dopadlo velmi dobře a zatraceně zábavně. Protivníci sice postrádali jakýkoliv náznak umělé inteligence a pathfindingu, na druhou stranu kvalitu nahrazovali kvantitou. Desítky a desítky monster valící se jako vlna za vlnou působili na hráče jako to pravé ořechové.

Serious_Sam_HD_obr08.jpg

Pro umravňování nezbedných potvor čítal váš zbrojní arzenál zajímavé kousky jako třeba nabroušený nůž, dva klasické revolvery s neomezenou municí, pumpovací i dvouhlavňovou brokovnici, rotační kulomet, raketomet nebo laserovou pušku. Ultimátní zbraní byl kanón střílející obří dělové koule, které nejdříve rozdrtily vše živé během své cesty krajinou a poté ještě jako třešničky na dortu Michaela Baye mohutně explodovaly.

VIDEO: 2311 'Serious Sam HD  The First Encounter - trailer'

Zbraně sice neměly alternativní mód střelby, což snad ale nebylo ani potřeba, protože by na jejich přepínání stejně nebyl čas. Nepřátelé se totiž rádi objevovali pomocí teleportace ve všech možných směrech včetně cesty, po níž jste na místo dorazili. Frenetickou akci doplňovaly i různé pasti, do kterých jste se mohli nevědomky a bolestivě lapnout.

Seriózní facelift


Serious_Sam_HD_obal.jpgMožná si někteří z vás už jistě všimli, že vzpomínáme poněkud do hloubky. Proč, ptáte se? Je to jednoduché, výše uvedená fakta totiž platí i pro právě připravovaný remake. Serious Sam HD se od svého předchůdce bude lišit POUZE použitým Serious 3 enginem, jenž mu zaručí novodobý facelift včetně nejnovějších technických vychytávek. Těšit se můžete na mnohem detailnější audiovizuální zpracování zahrnující kompletní re-design všech nepřátel, zbraní, lokací i samotného Sama. Nečekejte ale žádné nové bambitky, monstra ani dodatečné levely. Hra bude pochopitelně podporovat širokoúhlá rozlišení, což ocení zejména příznivci co-op multiplayeru. Konzolovým obdivovatelům se naskytne možnost kooperace až pro 4 hráče, pro majitele PC se chystá podpora až 16 hrdlořezů.

Co se týče způsobu integrace, Serious Sam HD by měl využívat Games For Windows Live.  Ovšem podle posledních dostupných informací to spíše vypadá na distribuční systém Steam. Ať už to dopadne jakkoliv, čeká na vás řádná porce achievementů a také soupisky těch nejlepších hráčů. To nejzajímavější jsem si ale nechal pochopitelně na závěr.

Sam Stone se vrátí v plné síle, a tak o drsné a cynické hlášky určitě nebude nouze

Sam Stone se totiž vrátí v plné síle, a tak o drsné a cynické hlášky nebude nouze, stejně jako o vtipné akční momentky a všudypřítomné narážky na ostatní herní značky. V minulosti si nebral vůbec žádné servítky, ostatně pamatujete na špinavou kostru Duke Nukema pověšenou za žluté kadeře vlasů na stromě s nevybuchlou raketou zabořenou v pánvi? A to bude jen začátek, šaškáren a taškařic bude podle slov autorů mnohem více.

Serious_Sam_HD_obr01.jpg Serious_Sam_HD_obr02.jpg

Podle mého názoru opravdu chybí v dnešním herním průmyslu klasické střílečky ze staré školy, a proto rád vítám iniciativu chorvatských tvůrců. Určitě potěší fakt, že kromě dnes představovaného remaku chystají i plnohodnotný třetí díl, o kterém ale prozatím na veřejnost neprosáklo téměř nic. Naproti tomu Serious Sam HD má vyjít každým okamžikem pro konzoli X360 a také platformu PC.

 

Serious_Sam_HD_obr10.jpg Serious_Sam_HD_obr11.jpg

Český distributor prozatím není znám, ovšem jestli se vyplní má předtucha o využití Steamu, nebude problém si hru jednoduše opatřit i bez něj. Podle dostupných informací bude stanovena stejná cena jako u původního dílu, a to budgetových 19,99 dolarů (cca lidových 350 Kč). Pokud tedy máte chuť se vyřádit střílením nepřátel bez sebemenšího náznaku přemýšlení, bude pro vás nový Serious Sam tou pravou volbou.

P.S.: Určitě nezapomeňte navštívit oficiální webové stránky hry, kde to osobitým humorem autorů jen srší.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce
Výrobce: Croteam | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 24. listopadu 2009 (PC); 13. ledna 2010 (X360)
Diskuze (13) Další článek: Na čem poběží Serious Sam HD?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,