Preview: Sid Meier’s Civilization Revolution – Meierova vysněná Civilizace

Přichází velká změna v žánru všech Civilizací. K jejich dohrání bylo potřeba příliš mnoho drahocenného času. Civilization Revolution tento neduh hodlá změnit a přitom své hráče dostatečně bavit.

Platforma: PS3, Xbox 360, NDS
Typ hry: tahová strategie
Výrobce: Firaxis Games (
http://www.firaxis.com/)
Vydavatel: 2K Games (
http://www.2kgames.com)
Homepage:
http://civilizationrevolution.com/
Datum vydání: 3. červen 2008

Nejprve špatná zpráva pro PC hráče: Nová Civilizace bude pouze pro konzole. A teď dobrá pro konzolisty: „Civ“ je tahová strategie, žádné realtime běsnění. Skutečně se není čeho bát. Vaším úkolem je v roli vůdce projít se svým národem od úsvitu lidstva až k éře kosmického dobývání. Zakládáte města, ve kterých stavíte různé budovy, trénujete vojenské jednotky či budujete divy světa. K tomu vyvíjíte nové technologie, kultivujete krajinu své říše a obchodujete, vyjednáváte nebo válčíte s ostatními národy. Cest k dokončení hry je hned několik – můžete například vyhladit všechny ostatní národy pomocí vojenské síly, postavit si kolonizační loď a vydat se k nejbližší hvězdě či stačí být na konci nejkulturnější civilizací.

Na počátku byl člověk

K provedení vybrané civilizace od doby kamenné k vesmírným letům bude v „Civ Rev“ potřeba jen pár hodin, konkrétně tři až čtyři. Toho je dosaženo hned několika způsoby. Největší mapa má například rozměr jen 32x32 čtverců, některé technologie byly spojeny do jedné a tahy probíhají simultánně. K tomu přidejme jednoduché ovládání a fakt, že všechno je vidět na první pohled.

  
Právě jsi obsadil mou nejneoblíbenější vesnici, dobře jim tak, zmetkům * Všechny cesty vedou do Říma* Předpověď: Mlha může způsobit sníženou viditelnost.

K výběru je šestnáct různých civilizací, reprezentovaných vždy jednou vůdčí osobností. Každá kultura má rozličné bonusy, které mají mnohem větší vliv než v předešlé Civ 4. Egypťané třeba získávají body obchodu i z pouštních čtverců, zatímco Japonci mohou sklízet jídlo z vodní plochy. Různá přilepšení vám může přinést dobývání barbarských vesnic, například odhalí umístění hlavního města jiné civilizace. Detailní roztomilá grafika konečně bere v potaz zaoblení zeměkoule (na druhou stranu možná až moc) a realistický fyzikální model se zase stará, aby se všechno pohybovalo jako ve skutečném světě.

Na počátku byl mozek. Ten mozek byl zelený a řekl: „Pane, ano, pane!“

Jedna z nejdůležitějších novinek je nový koncept jednotek. Vojáčci jsou menší a je jich víc (resp. je jich vidět víc), ale hlavně – z probíhající bitvy je vidět, kdo vlastně vyhrává, na rozdíl od mechanického přepínání gigantů v Civ 4. Navíc tři stejné jednotky na stejném čtverci se dají spojit do armády, takže skloubením získáte silnější jednotku s bonusy všech původních bojovníků. Stejně jako posledně, bonusy, které jsou tentokrát silnější, dostáváte za zkušenostní body z bitev po třech nebo šesti vítězstvích. Dokonce můžete z probíhající bitvy utéct, nevede-li se vám příliš dobře, počítejte ovšem s tím, že soupeř dostane cenné zkušenosti. Pokud přesunete jednotku do města, objeví se jen vlaječka jako indikátor. Žádní nevzhlední obři vám tedy nebrání ve výhledu na město.

  
Konečně přehledný management měst * Nechybějí ani velké osobnosti * Technologií nám trochu ubylo

Management města byl od čtyřky rapidně zjednodušen, takže namísto složité obrazovky vidíte v podstatě tu samou mapu, jen v horní části se nachází přehledná lišta s potřebnými informacemi. Některé prvky, jako třeba znečištění, zmizely úplně, u jiných došlo k dalšímu zjednodušování. Třeba náboženství již není zastupováno mnoha druhy víry, ale jen jedním prvkem ovlivňujícím kulturu všech vašich měst.

Alternative Civilizoids:

SM’s Alpha Centuari: Dalo by se říci, že AC je volné pokračování všech Civilizací z Meierovy dílny. Jak jistě víte, jedno z možných vítězství spočívá ve vyslání kolonizační lodi k nejbližší hvězdě naší sluneční soustavy – Alpha Centauri. Při nehodě před přistáním na Alpha Centauri Beta se ovšem kolonizátoři rozdělí do sedmi velmi odlišných frakcí a začíná znovu stejný civilizační maraton. Mimo ostatních frakcí se musí hráč vypořádat s mnohem zákeřnějším nepřítelem – planetou samotnou. K technologickým pokrokům nedostáváte jednotky, ale pouze jejich části, které následně skládáte dohromady.

SM’s Colonization: Stařičká Kolonizace je v podstatě pokračováním jedničky, nebo spíše hlubším náhledem do jedné její části – dobývání Nového světa. V roli dobyvatele zakládáte osady na kontinentě, bojujete nebo vyjednáváte s indiány a obchodujete se starým světem. Úkolem je odštěpit se od své domovské vlasti a vládnout vlastnímu nezávislému státu.

C-evo: Tato odnož Civ2 asi nikoho nezaujme letitou grafikou, oproti všem ostatním má ale jednu výhodu – je zdarma. A nejen to, je dokonce „public domain“, což znamená, že vy sami můžete beztrestně měnit její kód. C-evo se totiž primárně zaměřuje na strategii proti různým modulům umělé inteligence, které vytvářejí sami hráči. Na oficiálních stránkách si také můžete stáhnout češtinu s milým bonusem – národem Čechů. Hru spustíte od Win95 až po Visty a speciální verzi i pod Linuxem. Mimochodem, C-evo je zkratka Civilization Evolution. Že by se Sid Meier inspiroval pro nový díl třeba zrovna tady? Nebo jen podivná shoda náhod?

Call to Power: Dva díly patrně jediné komerční Civilizace, která nepochází od Sida Meiera, přinesly tunu maličkostí a vyplnily čekání mezi Civ 2 a Civ 3. Mezi ony maličkosti patřila možnost zakládat města nejen na souši, ale i pod mořskou hladinou či ve vesmíru.

Jedna z věcí, která se zachovala je špionáž, což je vždycky kopec srandy. Špióny můžete trénovat, jakmile vynaleznete psaní (a první civilizace, které se to povede, dostane do navíc jednoho špióna gratis). Pomocí agentů můžete provádět klasické akce – sabotovat produkci či ničit vylepšení terénu. Novinkou je pak možnost únosu velkých osobností protivníka.

Ve dvou se to lépe táhne…

Multiplayer nabízí dohromady celkem tři možnosti. Buď hru všichni proti sobě, duel jeden na jednoho, nebo dva proti dvěma kooperativně v týmu, přičemž lidských hráčů může být maximálně čtveřice. Multiplayerovou diplomacii určitě hutně okoření video chat. Pokud někdo musí naléhavě odejít, umělá inteligence převezme vládu nad jeho civilizací, což jistě potěší všechny zbývající hráče. Jak už jsem se zmínil, všichni hrají najednou, což ušetří hodně času a vnese do bojů trochu víc adrenalinu. Jakmile jeden z hráčů svůj tah ukončí, spustí se odpočet a soupeři mají přibližně minutu a půl na dokončení svých akcí. Společně s rozvíjející se říší roste i časový limit.

Na co se těšíme
  • Přehledný boj
  • Multiplayer
  • Je to Civilizace
Čeho se bojíme
  • Jen pro konzole
  • Krátká herní doba
  • Zjednodušení

Osobně bych zjednodušení uvítal. Přece jen, první hra v Civ 4 mi vzala spoustu hodin života a trvalo mi dost dlouho, než jsem pochopil, proč jedno z mých měst konvertovalo k roztahovačným Khmerům. Civ 4 s datadiskem Beyond the Sword je ovšem stále aktuální hra, takže Revolution není ani tak pokračováním, jako spíše alternativou pro konzole.

Jak se těšíme: 95%

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Strategie | Budovatelská strategie
Výrobce: Firaxis Games | Webové stránky hry
  • Je to Civilizace
  • Je kratší, jednodušší a kompaktnější
  • Zvládnuté ovládání na gamepadu
  • Neuspokojující závěr
  • Ortodoxní fanoušci nepřekousnou zjednodušení
  • Slabší diplomatické možnosti a reakce AI
Diskuze (6) Další článek: 50 Cent chystá druhou hru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,