Preview: The Sims 2: Open for Business – dejte se do podnikání

Pomalu se nám blíží v pořadí již třetí datadisk pro The Sims 2. Zanedlouho si budeme moci konečně vyzkoušet, jaké to je podnikat na vlastní pěst, živit své zaměstnance a budovat vlastní impérium.

Platforma: PC
Žánr: Simulátor života
Výrobce: Maxis
Vydavatel: EA Games
Distributor ČR: EA CZ
Homepage:
http://thesims2.ea.com/
Datum vydání: 3.3 2006

Když někdy v roce 1999 vyšel první díl dnes již legendární hry The Sims, jen málokdo tušil, že se tato dvě slůvka stanou jedním z nejslavnějších jmen v herní branži a že půjde (spolu s datadisky) o jednu z nejprodávanějších her vůbec. Simulace života se stala natolik populárním a neotřelým nápadem, že mezi žánry nenašla dlouhou dobu konkurenta a když už se nějaký objevil, jednalo se spíše jen o výkřik do tmy. Na skutečného nástupce, na The Sims 2, se čekalo dlouho.

  

Kdo si dá něco k piti? * Kde jen tady mají alkohol? * Máte krásné oči. Kolik vás stály?

Čas je však neúprosný, dny utíkají jako voda a dnes tu na nás vykukuje již třetí datadisk, tentokrát s podtitulem Open for Business.

Bez peněz do byznysu nelez

Jak už název napovídá, The Sims 2 bude nyní tímto datadiskem obohaceno o možnost podnikat a založit si svoji vlastní společnost. Hlavní myšlenkou tvůrců je zařadit práci vašeho simíka více do hry, aby to nebylo jen místo, kam každé ráno jen odjel autem a za několik hodin se zase vrátil. V Open for Business si bude moci hráč založit svoje vlastní obchody, salónky krásy, restaurace či bary takřka libovolného zaměření, rozsáhlosti a kvalit služeb či zboží, které nabízí.

Je libo malý zapadlý obchůdek pochybné kvality s nepříjemným personálem, či naopak rozsáhlé centrum nabízející luxusní věci, které si dovolí jen ti nejbohatší? Začátky samozřejmě nebudou lehké a s největší pravděpodobností vám nezbude nic jiného, než si pro začátek postavit stánek na ulici a začít vydělávat. Peníze se pohrnou sice pomalu, ale s trochou trpělivosti se určitě dočkáte kýženého cíle.

Hráč si zcela sám a dle svého uvážení bude moci založit prakticky cokoliv, nač si vzpomene (bráno s rezervou samozřejmě). Podle všech doposud uveřejněných informací tak budete moci prodávat různé pečivo či jiná jídla, květiny, noční bary či vytvořit firmu zaměřenou na elektrotechniku nebo software (hry). Dokonce má být možné uplatnit své vlastní zkušenosti a talent a prodávat zboží své výroby, které budou k dispozici exklusivně jen ve vašem obchodě.

  

To je blázinec * A z nákupů pěkně domů * Že by nějaká variace mekáče?

Nutno uznat, že to nezní špatně. Představa, že vytváříte elektronického robota nebo prodáváte vlastnoručně nakreslené obrazy... Jak ale asi tušíte, bude v  podnikání i nějaký ten háček a ne vše bude tak růžové, jak se prozatím může zdát.

Podstatnou roli mají hrát samozřejmě dva základní prvky - kvalita a cena věcí a služeb, které nabízíte. Asi nebude příliš vhodné nastavit cenu jednoho rohlíku shodnou s běžnou cenou nové televize nebo naopak prodávat skoro zdarma různé hypermoderní domácí roboty. Ceny si budete moci volit sami dle svého uvážení a až následně zjistíte, jestli jdete do ztrát nebo váš ochod vzkvétá.

Něco za něco

Myslet bude třeba i na zaměstnance a jejich platy. Hráč si ale bude muset dávat dobrý pozor na flákače a lenochy. Zatímco pracovitý personál půjde povyšovat a případně mu zlepšovat morálku a chuť do práce i finančními bonusy, nic nedělající loudy bude nejlepší vyhodit. Peněz není nikdy dost a vyhazovat je za výplaty flákačům rozhodně není výhodnou investicí. A propos - bude daleko více způsobů, jak úspěšně zkrachovat.

  

Leták lákající na Open for Business * Vskutku hezké květinářství * Co se na mě tak dívá?

Zaměstnancům půjde i určit, mají-li se zákazníky smlouvat o ceně a případně jim i slevovat, nebo být naopak nekompromisní a stát si za hodnotou na cenovce. Od toho se bude značně odvíjet i počet prodaných věcí a vaše tržba. Chtěli byste raději prodat více nabízeného zboží, ale za malé ceny? Nebo prodávat luxusní a nevídané věci, které si dovolí jen málokdo?

Ale ani zde vaše možnosti nekončí. Nemyslete si, že úspěšný prodavač může chodit v otrhaném a špinavém oblečení. Budete-li chtít nabízet opravdu kvalitní služby a vytvořit si dobré jméno, váš personál by měl mít i vhodné oblečení – luxus je holt luxus a každý na něj nemá. V případě, že zrovna budete pryč, půjde si najmout manažery. Ti se dokáži po určitou dobu postarat o správný chod obchodu a zařídit vše potřebné. Tak vám dají jistotu, že z vašeho vzkvétajícího podniku po návratu z hospody či dovolené nebude zoologická zahrada s bandou podnapilého personálu. Inu, kdo na manažera dokáže vydělat, neprohloupí.

A co nábytek?

Nedílnou součástí každého datadisku jsou i nové objekty. V Open for Business jich bude celkem 125, přičemž za zmínku stojí zejména výtah. Obecně se nové objekty týkají zejména různých obchodních pultů, stojanů, šatníků, pokladen, sedacích souprav a řady dalších věcí, které se souvisí s obchodní tematikou datadisku.

  

Tohle zabavuji, tohle taky… aaa ano, tohle taky * Ty teda vypadáš * Mám hasičské auto, heč

Vzhledem k rozloze obchodu mohou leckomu naskočit vrásky v obličeji při pomyšlení na hardwarové nároky. Nejsou totiž zrovna nejmenší a budou se s největší pravděpodobností i zvyšovat. Velký počet postav a objektů na jedné obrazovce zkrátka vyžaduje potřebné železo. Doufejme tedy, že si s tímto problémem vývojáři nějak poradí.

Na co se těšíme
  • Podnikání a peníze
  • Nový nábytek
  • Spousty hodin zábavy
Čeho se bojíme
  • HW nároky
  • Vysoké daně
  • Exekuce

Datadisk Open for Business doposud nemá, jak jste si jistě všimli, počeštěné jméno. Zatím se tedy neví, zdali jej čeká překlad, jak tomu bylo v předchozích případech. Je to však více než pravděpodobné.

Dočkat bychom se ho měli již v březnu, vydání je stanoveno konkrétně na 3. 3. 2006. A kdo na něj ještě nemá odložené úspory, ať raději začne poctivě vhazovat mince do svého prasátka. Něco mi totiž říká, že tento datadisk bude stát za to.   

Jak se těšíme: 85%

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Simulátor života
Výrobce: Maxis | Webové stránky hry
Diskuze (1) Další článek: Nezávislé mody mají své finalisty

Témata článku: , , , , , , , , , ,