Preview: Trackmania United – chytlavá rychlost

Padesát v obci. Devadesát mimo ni. Sto třicet na dálnici. Tři sta v Trackmanii. A někdy i víc, pokud umíte dobře řídit. Prostě závodění bez rychlostních mezí čeká další díl, údajně opět lepší než všechny předchozí. A na co že se máme těšit v Trackmania United? Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku vývojářů z Nadea.

Platforma: PC
Žánr: Závodní
Výrobce: Nadeo (
http://www.nadeo.com/)
Vydavatel: Focus Home (
http://www.focus-home.com/)
Homepage:
http://www.trackmaniaunited.com/
Předpokládané datum vydání: Únor 2007

Francouzi byli vždy podivíni. Pojídají šneky a žabí stehýnka, do války jdou s bílou vlajkou a na závodní dráze jim auta projíždějí jedno druhým. Protože nejsme gastronomický magazín ani historický denník, je asi jasné, že se budu dnes věnovat právě oněm autíčkům. Popis totiž sedí na jednu závodní sérii z dílen Nadea a protože by článek měl pojednávat o Trackmania United, je všem jasné, že vyrážíme do světa šílených rychlostí.

O co jede?

Pro neznalé si neodpustím krátkou rekapitulaci předchozích dílů. Bylo nebylo, jednoho krásného dne asi tak dva roky zpátky se mezi hrami objevila Trackmania. Trojice různých prostředí, kaskadérské tratě a zábavná rychlost daly základ jedné z nejoblíbenějších závodních sérií současnosti. O něco později přišla Trackmania Sunrise, s novou trojicí prostředí a rozšířenými možnostmi. Ale pravý rozlet zažila Trackmania až jako Nations, zejména díky tomu, že byla volně stažitelná. Však také dvacet milionů stažení o něčem hovoří.

  
Vzhůru dolů * Jednoduchá trať, jen se nezamotat * Klasická prostředí dohromady

Trackmania United má v sobě skloubit vše z předchozích dílů a přidat nějaké to vylepšení. Hlavní myšlenkou jsou herní peníze, kterých jste si mohli všimnout již dříve. Ale až nyní budou užitečné. Měděné mince budete získávat nejen za medaile udělené při projíždění dráhy, ale také za pravidelné hraní. Záleží pak jen na vás, zda si nové auto vydobudete pěticí zlatých medailí, nebo se připojíte tři dny po sobě. Za obé byste měli obdržet obnos dostatečný k otevření nové vizáže.

Autíčka však nebudou jedinou přístupnou věcí získatelnou za herní peníze. Díky obrovské hráčské základně a jednoduchému editoru bude možno získávat také nové trati, na nichž budete bojovat o cenné kovy, proměnitelné na herní peníze, použitelné při nákupu tratí, neopakuji se trochu? Když už jsem se ale zmínil o editoru tratí, nejnovější díl bude obsahovat na tisíc různých kousků, ze kterých si můžete vaše dráhy skládat. Vývojáři sice neprozradili veškeré novinky, ale můžeme prý očekávat klasické vertikální zatáčky, tentokráte spirálově klesající k zemi, stejně jako pole vypínající váš motor. Pouhou setrvačností se pak snažíte dojet k cíli, ale stačí jediná chybka a jste na hlíně.

Na hlíně a v metle

A nebo se po hlíně proháníte celou dobu. Novým prostředím totiž bude terénně zaměřená hlína, představující tratě pro motokros nebo závody bugin. Svým vozítkem budete kypřit povrch a snažit se zůstat pokud možno na trati při nevyzpytatelných skluzech v zatáčkách. Není snad nutno dodávat, že váš závodní speciál bude mít hnanou zadní nápravu, což často zapříčiní průjezd zatáčky dveřmi napřed. Pouze ti nejlepší pak budou schopni dokončit krkolomné závody v rozumném čase.

  
I ka hlíně se dobře jezdí * Na co čtyři kola, dvě stačí * Ke každému červánku závodnička zdarma

Rozličným ztížením vaší jízdy ale není zdaleka konec. Koho by také bavilo jezdit po perfektně rovné dráze, opět se potkáme s překážkami, důležitými pro trojici základních možností, jak závodit. Samozřejmostí je jízda na čas, kdo se nejrychleji dostane do cíle, je vítězem. Druhou možností je pak projíždět zapeklité trati s co možná nejméně chybami, nejdůležitější je pro vás dojet do cíle na co nejméně pokusů, čas rozhoduje pouze v případě shody. Třetí možnost pak procvičí vašeho tvořivého ducha, protože jsou pouze některé body, kterými musíte projet, máte k dispozici několik částí tratě a musíte z nich postavit cestu tak, abyste byli poté v cíli nejrychleji.

  
Lopingy se vracejí * A spirálový sestup do hlubin * Volný jako auto

Pokud jste hrávali starší díly, byl právě čas vaším jediným protivníkem. S příchodem Trackmania Nations se stále častěji objevovali na seznamu soupeřů i reální lidé, což do jisté míry převezme i Trackmania United. Hrát sice můžete i sami proti počítači, ale proč byste to dělali, když ve světě čekají desítky a stovky hráčů, se kterými můžete své výsledky porovnávat? Stejně tak široká hráčská základna může být omezena na menší kluby, třeba pro republiku, město, školu, nebo klidně i jen vaši rodinu. Neměl by být problém si vydávat elektronické časopisy pro takovýto klub, kde si může každý z členů porovnat své výsledky s ostatními.

Srážka s blbcem

Jak už jsem ze zmínil, porovnávat budete pouze své výsledky z čistého závodu, neovlivněného žádnými srážkami. Chcete-li mermomocí bojovat se svými protihráči o každičký kousek vozovky, jsou zde pro vás jiné hry. V Trackmanii prostě nemůžete počítat s tím, že by do vás protivníci záměrně naráželi. Pokud už jsou vidět jejich vozy na trati, tak pouze jako duchové motivující vás k lepším výkonům, případně pak ukazující výrazně lepší projetí některé z překážek.

  
Žádné srážky nebudou * Klasika táhne * Stadióny z Nations se dočkají změny vzhledu

Pokud se obáváte, že podobná hra bude pro váš počítač smrtící svojí náročností, buďte klidní. I když jsou opět do závodů přidány nové efekty, s trochou nastavování by vám prý k plynulému hraní měl stačit i pět let starý počítač. Stejně tak si ale na své přijdou majitelé nejnovějších strojů, pro které má být přichystán zajímavý grafický zážitek. A to vše bude zpětně kompatibilní s tratěmi vytvořenými pro předchozí díly.

Těšíme se
  • Šílená rychlost
  • Šílené překážky
  • Šílená prostředí
  • Šílená návykovost
Bojíme se
  • Zbytečná překombinovanost
  • Přehnaná náročnost

Protože je hra zaměřena na online soupeření, rozhodli se autoři, že se nebudou omezovat na next-gen konzole, kdy by těžko mohli zápolit hráči na různých přístrojích, ale zůstanou pouze u PC. Tvrdí, že PC je pro opravdové online hry nejlepším nástrojem a do jisté míry je nutné dát jim za pravdu. Nutno ovšem podotknout, že se musí jednat o PC s některým dílem Trackmania. Snad nás i v Trackmania United čeká nekončící závodní zábava.

Jak se těšíme: 90%

Dostupné pro: PC
Žánr: Závodní
Výrobce: Nadeo | Webové stránky hry
  • Rychlost
  • Všechny stará prostředí dohromady
  • Velká komunita hráčů a přídavků
  • Neskutečná návykovost
  • Jednoduchý způsob, jak udržet
  • Pro někoho málo novinek
Diskuze (16) Další článek: Galerie: Halo 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,