Preview z džungle: hráli jsme Vietcong!

Dnes jsme měli velké štěstí. Pronikli jsme do vietnamské džungle, pobili stovky jednotek nepřátel a kupodivu jsme se spolu s několika přeživšími spolubojovníky vrátili zpět, abychom vám o tomto tažení podali zprávu. Jak vypadá finální verze očekávaného českého Vietcongu, jak se hraje a spousta dojmů, to vše na vás čeká v tomto obsáhlém preview.

Hry pocházející z naší malé zemičky mají mezi ostatními privilegované postavení. Zkoumá se jejich kvalita, diskutuje se o každém zveřejněném screenshotu a ve vzduchu neustále visí otázka, jak hra nakonec dopadne. Nejdříve to bylo několik tun domácích adventur, které pravda většinou kvalitou příliš nesršeli, přesto získávali z jisté národní protekce v tuzemských recenzích slušná ohodnocení. Postupem času se však ukázalo, že tudy cesta nevede a orientace jen na místní trh příliš rentabilní není.

    

Jedna z prvních misí nezačíná příliš šťastně * Nepřátelskou základnu je potřeba co? Pořádně vyčistit.

Na řadu přišly projekty, o kterých by bylo nevhodné mluvit jako o béčkových, neboť tyto kousky dobyly svět. První byli akční Hidden and Dangerous, pak přišla Operace Flashpoint a  loni na podzim jsme všichni obdivovali Mafii. Tím však výčet kvalitních titulů z české produkce nekončí. V přípravě je slibně vypadající Korea: Forgotten Conflict, druhý díl Hidden and Dangerous, UFO: Aftermath, Bloodline a mnoho dalších. Vraťme se zpátky do přítomnosti. V současné době se na světové trhy chystá další český vyslanec z dílny nejslavnější české vývojářské firmy Illusion Softworks (respektive Pterodonu) - Vietcong. A tak jsme se vydali do jámy lvové (sídla firmy), abychom trochu nasáli atmosféru hry, která se co nevidět dostane i k vám.

Vietnam volá

Válka ve Vietnamu
(1964-72)

Ač Vietnamská válka, jak ji známe dnes, začala až o devět let později, počátky konfliktu je třeba hledat v konci druhé světové války. Komunističtí představitelé v čele s Ho Chi Minhem totiž po jejím skončení vyhlásili na území Vietnamu nezávislost, což se pochopitelně nelíbilo Francii, neboť do té doby to byla její kolonie. Země se rozdělila a začala válka komunistického severu proti jihu, kde se usídlila francouzská vojska. Severní Vietnam nakonec s podporou Číny (a později i SSSR) dokázal Francouze porazit a vynutit si jejich odchod ze země.

To bylo proti srsti vládě USA, která se obávala ovládnutí Indočíny komunistickým blokem, a tak se rozhodla jednat a vyslat do země své vojska, která by chránila v té době relativně demokratickou vládu v jižním Vietnamu. Američané se museli bránit zejména útokům partyzánských guerill (tyto jednotky daly hře jméno – Vietcong), kteří na území pronikali zejména přes neutrální území Laosu a Kambodže. Američtí vojenští stratégové se nedokázali přizpůsobit taktice partyzánů podporovaných severovietnamskými vojsky a navíc se zdráhali přímo zaútočit na severní Vietnam. Tato neschopnost vedla k hrozivým ztrátám na americké straně – odhaduje se, že v konfliktu přišlo o život 55 000 vojáků.

Paradoxně k ukončení americké účasti vedlo úspěšné odražení ofenzívy na města v jižním Vietnamu. Ač v nich byl v podstatě Vietcong rozprášen, americká veřejnost byla útokem vyděšena a vynutila si stažení vojsk z Vietnamu. I přes sliby pomoci v případě nouze pak Američané jen sledovali, jak se osamocený jižní Vietnam marně volající o pomoc stává obětí invaze severovietnamských vojsk, kteří v roce 1975 dílo dokonali a sjednotili Vietnam pod komunistickou nadvládou.

Další informace: www.valka.cz, http://nam.wz.cz/, http://www.volny.cz/huhu/cw1.htm

Verze, kterou jsme pár hodin měli možnost testovat nesla označení 0.999, což jistě napovídá, v jakém stádiu tvorby se hra nachází. Česká verze s plným dabingem hry by se měla na pultech obchodů objevit zhruba v půli dubna. Vietcong nabídne hráčům jak dlouhou singleplayerovou kampaň, tak i rozmanité režimy pro více hráčů.

Vaším ztělesněním ve hře je Steve Hawkins, jehož v akcích doplní mnozí společníci. Přímo ovládat ale budete pouze Steva. Jedná se o ostříleného a zkušeného veterána, čímž je vyřešen mnohdy nudný úsek postupného získávání zkušeností a věhlasu v jednotce v prvních misích. Hawkins se tak hned po příletu do tajného tábora (k nelibosti některých místních mazáků:-) stává velitelem bojové skupiny. Pokud se na vedoucí roli hned zezačátku nebudete cítit, můžete samozřejmě projít několikakolovým tutorialem. Jak bývá u her z vojenského prostředí zvykem, čeká na vás cvičiště se spoustou překážek, střelnice a nepostradatelný velitel se silným hlasem, který si zrovna na vás zasedl.

Ale zpátky do jihovýchodní Asie. Úvod rozsáhlé kampaně vás zavede do jedné americké základny. Helikoptéra přistane na provizorním heliportu a před vámi již leží první úkol - najít velitelský stan a promluvit si s velitelem. Následuje prohlídka základny a pak už se rovnýma nohama vrhnete do války.

Jaký tedy Vietcong je?

Nevím jak vy, ale já jsem si Vietcong vždy představoval jako týmovou taktickou akci s velkým důrazem na singleplayer, něco ve stylu Team Factor. Možná to bylo způsobeno častým zmiňováním taktické složky hry, možná vydáním multiplayerového testovacího dema, kterého zatím nenásledoval jeho singleplayerový bratříček. Pravda je však někde jinde.

   
V úzkých tunelech si zkrátka dva lidi nevyhnou :-)  * Prší, prší jen se leje, kam bez vrtulníku pojedeme?

Vietcong skrývá pod slupkou týmové strategie rysy klasické střílečky z prvního pohledu. Dokonce to dochází tak daleko, že v některých misích se ocitnete ve vietnamské džungli sami, odkázáni jen a jen na sebe. I týmové mise nejsou příliš svázány taktickým plánováním, prim hraje spíše akční složka. Myslím, že je vcelku na místě srovnání s Medal of Honor s jedním podstatným rozdílem. Pokud jste v MoH litovali, že nemůžete ovládat své spolubojovníky, tak právě tuto touhu vám Vietcong splní. Nečekejte žádnou salvu komplikovaných příkazů. K dispozici je několik základních povelů jako "Následujte mě", "Stát", "Ústup" a tak podobně.

Ten dělá to a ten zas ono

Skupinka bojovníků, jíž budete velitelem, může čítat až šest mužů, v každé misi však bude jejich počet jiný. Mezi velice ceněné společníky patří zejména průvodce Le Duy Nhut, který se jakožto rodilý Vietnamec vyzná v místní džungli a provede vás bez úhony jejími úskalími. Jestliže si nedáte příliš pozor, zcela jistě oceníte služeb medika, který z vašeho těla vyžene zlého ducha a doplní zdraví na maximum. Dále se můžete těšit také na specialistu na těžké zbraně, radistu pro komunikaci se základnou a ženistu, který vám doplní munici.

  
Další obrázky zveřejněné již dříve na oficiálních stránkách hry

Všichni tito muži dohromady tvoří základ vaši jednotky a krom jejich speciálních schopností, jsou v prvé řadě také vynikajícími vojáky. Umělá inteligence se z několika hodin hraní špatně hodnotí, ale i když zezačátku jsem byl v týmu spolehlivě nejslabším článkem, hoši byli schopen celkem úspěšně pár protivníků zlikvidovat i beze mne. Každopádně si na své ovečky budete muset dát docela pozor, protože jejich smrt vyvolává na obrazovce ne zrovna oblíbenou tabulku "Mission failed".

Protivníci mají docela tuhý kořínek a díky své obratnosti vám občas dají zabrat. Kromě zákeřně skrytých sniperů, kteří málem způsobili moji exhumaci již v první misi, se ani obyčejní vojáci nemusí za své IQ stydět. Celkem často používaný skok spojený se střelbou v kombinaci s taktikou mrtvého brouka je někdy až překvapivě účinný. Zprvu si myslíte, že nepřítel leží na zemi mrtvý, když on sebou najednou liška podšitá mrskne a začne po vás střílet. Na zvolené nízké obtížnosti je však stejně jako MoH Vietcong hratelný stylem Rambo, tj. "střílíme do sebe z půl metru a stále nemáme dost". S přibývající obtížností samozřejmě každou kulku mnohem více pocítíte.

KPZ made by Vietnam

Singleplayer demo

Vývojáři se od začátku vývoje netajili tím, že by singleplayerovou demoverzi vydali. Jenže o vydání či nevydání hratelné ukázky rozhoduje vydavatel, tedy Take2 a ten se k situaci příliš nevyjadřuje. Nicméně na internetu se v poslední době objevily spekulace, že se SP demoverze přeci jen dočkáme. Údajně by se tak mělo stát někdy začátkem příštího měsíce.

Jestli za něco bude získávat Vietcong kladné body a pochvaly v recenzích, tak to budou herní prvky a vůbec autenticita prostředí. Jak už jste si mohli všimnout ve zveřejněném demu, prohlížení mapy vás nepošle do speciální obrazovky, ale jako ve skutečnosti voják položí zbraň a do jedné ruky vezme plán území a pomocí kompasu jej zorientuje. A tím reálnost prostředí nekončí. V briefingu třeba sedíte ve svém příbytku a prohledáváním různých knih a zápisníků se připravujete na další úkol.

Jestli se vám stejně jako mně líbil deník, kteří si vojáci psali ve Flashpointu, pak vězte, že ve Vietcongu budete moct strávit několik minut nad jeho pročítáním skoro jak v nějakém RPG. Kromě vlastních Stevových poznatků a dojmů z boje si můžete prohlédnout zprávy a informace o zbraních a nepřátelských taktikách a pastích.

   
Válka ve Vietnamu je ne nadarmo označovaná jako válka vrtulníků *
Procházka v misi z multiplayerového dema

Pro pasti v džungli nemusíte chodit daleko. Hned v druhé misi na vás čeká procházka lesíkem, která se však poněkud liší od té, co konáte o prázdninách u babičky. Zamaskované tlusté hřebíky sice přináší milovníkovi akupunktury velký požitek, ovšem ruku v ruce s tím jde nutnost loadnout dřívější pozici. I dalším vymoženostem zahrnujícím tenkou nitku nataženou přes cestu byste se raději v průběhu hraní měli vyhnout.

Něco na cestu

Naštěstí jste na cestu docela dobře vybaveni. Základní nůž se hodí asi jen na krájení chleba, ale jinak ostatní zbraně vypadají docela užitečně. Každá strana nabízí přes desítku zbraní, které se vyskytovaly ve větším či menším množství na vietnamském bojišti, každá s rozdílným vzhledem a účinností. Nechybí ani klasiky jako kalašnikovy a odstřelovačka Dragunov na straně Vietcongu nebo americké M60, M16 či Thompsony.Vyjma toho se samozřejmě občas hodí nějaký ten granát, případně výbušnina připevněná ke dveřím nepřátelského muničního skladu. A když už nebude zbytí, oceníte i pestrou nabídku pistolí.

I když pravděpodobně nebudete muset, protože zabití nepřátelé představují poměrně solidní zásobárnu munice a zbraní, které si po jejich odstranění můžete přivlastnit. S sebou však můžete nosit pouze jednu "těžkou" zbraň, a tak se občas budete muset rozhodnout, jestli je výhodnější nechat si klasiku M16 s pouhým jedním zásobníkem anebo vsadit na jistotu v podobě plného Simonova.

Vietnamská džungle - značkový zverimex

Ač by se na to první pohled mohlo zdát, Vietcong není jen o boji v neprostupné džungli. I v ní samotné narazíte na rozlehlé prostory, koryta řeky, ale i úzké cestičky v zarostlém pralese či kaňonu. Kromě toho si zabojujete také ve vesnicích, polozbořených městečkách, budete bránit svou základnu proti nenadálému útoku a mnohé další.

    
Ono je to rozbitý * Tomuto budete pár let říkát "Domov"

Některé úkoly budete muset (jak jsem již zmínil) zvládnout sami proti hordě nepřátel. Například se dostanete do obávaných podzemních tunelů severovietnamských partyzánů. Sami procházíte jeskyněmi, které vás nutí z důvodů menších tělesných proporcí vietnamských soudruhů být celou dobu skrčení a čekáte, z které díry na vás něco vybafne, tedy vyjma všudypřítomných krys (btw. velice mrštných - ani jednu jsem netrefil;-). 

A pokud by se vám i tohle zdálo málo, možná vás uspokojí "100% akce" propagovaná na stránkách hry, kdy si zastřílíte z džípu nebo usednete za kulomet v helikoptéře. Navíc se dočkáte i netradičního dopravního prostředku v podobě člunu. Možnost využívat různá kulometná hnízda je samozřejmostí.

Englisch oder Amerikanisch?

Na první pohled celkem nepodstatná otázka. Anglický nebo americký Vietcong – copak na tom záleží? Jenže budete se divit, ale záleží. V USA hra podle informací fansite www.swedeland.com nebude obsahovat sprostá slova, kdežto Britové si je vyslechnou. Výsledkem je, že Vietcong si budou moci koupit jen plnoletí Angličané, kteří tak mohou jen závidět svým kolegům za velkou louží, kde ke koupi stačí třináct let. Tradičně nejhůře na tom jsou Němci, kteří ve hře navíc nebudou mít ani krev ani neslušné výrazy. To našinec si bude moci dopřát obojího, navíc v mateřštině za cenu pod tisíc korun!

Multiplayer

Nebojte, na hru pro více hráčů jsem také nezapomněl. Vietcong nabídne velkou řádku různých herních režimů. V prvé řadě to budou klasické jako Capture The Flag, Deathmatch a týmový deathmatch. Kromě toho autoři vymysleli speciální mód "King of The Jungle", což je v podstatě klasický deathmatch všichni proti všem s tím rozdílem, že vítěz je v následujícím kole trochu silnější, na druhou stranu mu zase jdou všichni po krku. Režim Rescue The Pilot jste si mohli vyzkoušet již v demu, připomínám, že pilot je vybaven pouze pistolí, tudíž se nemůže tak dobře zapojit do akce.

Dále jsou k dispozici módy Search and Destroy (obdoba týmového deathmatche), Real War (pro změnu zase variace na CTF - jde o udržení určitých území zaráz) a konečně Bombing, který vychází z úspěšného CounterStriku. Maximum hráčů je v závislosti na typu hry až 64 hráčů. Pokud je vás málo a přesto si chcete zahrát, určitě nepohrdnete kooperativním multiplayerem proti počítačově ovládaným botům, kde si můžete vybrat úkol a mapu a s kamarádem vyzkoušet, jestli pokoříte protivníka v přesile. Poslední je režim Quick Fight, ve kterém si můžete zahrát sami a vyzkoušet tak třeba boj za druhou stranu a ne jen za Američany.

   
Do lesa jedině ve třech * Vietnam není jen neprostupná džungle

Plná verze nebude umožňovat užití vozidel v multiplayeru, ale sám vedoucí týmu, Jarek Kolář, v jednom z rozhovorů připustil, že se snad v nějakém updatu tato možnost objeví (spolu s příslušnými mapami). Co se týče editoru, situace je podobná - bude, ale někdy později. Každopádně podle dostupných informací nabídne široké úpravy hry.

Grafika

Co říci o grafice? Možná jste se již obrázek z dema udělali, autoři se však dušují a já to mohu jen potvrdit, že finální verze vypadá lépe. Ostatně sami to můžete posoudit z prvních tří obrázků v tomto článku, které pochází z testované verze. Při hraní jsem si nevšiml chyb, které obsahovala demoverze. Nejen džungle, ale i prostředí základny či vietnamské vesničky vypadalo velice pěkně.

I s povětrnostními podmínkami si Ptero-Engine 2 poradil na výbornou. Dokonce to vypadá tak, že autoři vychytali všechny mouchy a hra bude hratelná i na nižších konfiguracích než původní dnes tolikrát zmiňovaná demoverze.

Sejdeme se v půlce dubna

Vietcong je velice slibný projekt, málokterá hra se může pochlubit skvělou hratelností jak single tak multiplayeru, ale kdo ví? Třeba se to povede právě brněnským tvůrcům. Po Mafii by to byl další skvělý úspěch českých vývojářů. Že by Medal of Honor našel svého nástupce?

Vietcong - zajímavé odkazy

Vývojář: Pterodon (www.pterodon.cz) / Illusion Softworks (www.illusionsoftworks.cz)
Vydavatel: Take 2 Interactive (www.gatheringofdevelopers.com)
Homepage: www.vietcong-game.com
Rozhovor s Jarkem Kolářem: Doupě
Rozhovor se zvukařem Filipem Oščádalem: Doupě
Multiplayerová demoverze (72 MB) : zde

Diskuze (19) Další článek: V přípravě nový datadisk pro Battlefield 1942?

Témata článku: , , , , , , , ,