Profil vývojáře: Silicon Knights – Blaničtí rytíři na kanadský způsob

V dnešním profilu vývojáře se podíváme na zoubek týmu, o kterém se dá říci, že snad ještě nikdy svými tituly hráče nezklamal. I když se může jeho jméno na první pohled zdát méně známé, přečtení tohoto článku si klade za úkol obnovit ztracenou paměť a zřít, v čem všem mají vývojáři prsty.

Jméno vývojářského studia: Silicon Knights
Homepage:
http://www.siliconknights.com
Kontaktní osoba nebo e-mail: webmaster@siliconknights.com
Sídlo společnosti: St. Catharines, stát Ontario, Kanada
Aktuální počet zaměstnanců: Více než 120
Aktuální počet volných pracovních míst: 5 (artist, game a sound designer, writer, programmer)
Nejúspěšnější projekt: Blood Omen: Legacy of Kain
Aktuální projekt: Too Human a údajně další tři doposud neoznámené projekty

Vznik a historie firmy

Společnost Silicon Knights byla založena roku 1992, a to Denisem Dyackem a Rickem Goertzem. Sídlí v provincii Ontario v Kanadě. Již od samotného počátku bylo na týmu sympatické, že nezaložil firmu za účelem vydělávání ohromných peněz, ale z lásky k počítačovým hrám, které stále tvořily hlavní náplň jeho volného času. Prvním počinem těchto pánů byl hybrid real-time strategie a akce s názvem Cyber Empires (také známý jako Steel Empire) vydaný v březnu stejného roku. Téměř ihned po jeho vydání se tým čítající pouhé čtyři osoby pustil do fantasy hry s oficiální licencí Dungeons & Dragons skrývající se pod prostým názvem Fantasy Empires. Ten nakonec vyšel v lednu následujícího roku, čímž si Silicon Knights definitivně vydobyli respekt mezi ostatními herními studii. V dubnu roku 1994 spatřil světlo světa unikátní projekt, jenž nelze korektně zaškatulkovat. Jeho tajemný název zněl Dark Legions a jak se později ukázalo, měl obrovský úspěch. Stále si živě pamatuji probíhající bitvy s kamarády až do časných ranních hodin, a tak se nelze divit, že se mi Dark Legions navždy zapsal do srdce. Po jeho vydání se autoři snažili přijít na něco zcela nového a zároveň chtěli vkročit do neznámých vod jiných žánrů. Jak si usmysleli, tak udělali.

Výsledek je široké veřejnosti znám pod názvem Blood Omen: Legacy of Kain vydaný v listopadu roku 1996 exkluzivně pro konzoli Playstation od gigantické Sony (následovala relativně solidní konverze na PC). Jsem si jistý, že si na tento titul už rozpomněla většina z vás a pokud ne, podrobněji si jej popíšeme v odstavci níže. V roce 2000 nastal pro hrdé majitele konzole Playstation šok – Silicon Knights oficiálně přešli ke konkurenčnímu Nintendu, což zajistilo týmu maximální finanční stabilitu a hlavně klid na práci. V momentě podepsání závazné spolupráce se ihned spustili prací na hře Eternal Darkness: Sanity´s Requiem, která byla nakonec vydána v roce 2002 a slavila mnoho úspěchů, čímž se autoři svému chráněnci velkoryse odvděčili. Samotná společnost Nintendo nenechala snahu „Rytířů“ bez povšimnutí, a tak jim svěřila pokračování famózní série Metal Gear Solid s přídomkem The Twin Snakes. Hra byla úspěšně dokončena a do prodejen se dostala v roce 2004. Ve stejném roce však přišel další šok – autoři přecházejí pod křídla obřího vydavatele Microsoft Game Studios, nicméně značný podíl ve firmě si Nintendo i přesto udrželo. Ostatně sami autoři stále zvažují vývoj her pro Wii. V současné době pilně pracují na dosud neznámém projektu pro společnost Sega a také na Too Human pro Microsoft.

Pat a Mat

Denis Dyack (spoluzakladatel, prezident společnosti Silicon Knights)

Denis se narodil 14. července roku 1966. Jeho dětství bylo jako každé jiné, a tak si jen zmíníme, že úspěšně vystudoval tělovýchovu a sport na Brock University v St. Catharins. Jako hlavní sportovní zaměření si během studia vybral populární americký wrestling a během svého volného času ještě pravidelně docházel na lekce taekwondo. Denis tajně snil o tom, že se v jednom z nich stane nepřemožitelným šampiónem a dělal pro to maximum. Postupem času si uvědomil, že tudy cesta nevede, a protože nechtěl být učitelem tělovýchovy, hledal zcela nové uplatnění v životě. S výběrem dlouho neváhal – již od mládí miloval počítačové hry, ostatně pokud mu během studia a náročných tréninků zbyla trochu volného času, věnoval ho právě jim. Proto kontaktoval Ricka Goertze z Brock University, který také sdílel lásku k PC hrám a přesvědčil ho, aby spolu založili vývojářské studio a stali se součástí obrovského mechanizmu herního průmyslu.

Steve Henifin (hudební skladatel)

I když by bylo vhodné popsat si život a osud druhého zakladatele Ricka Goertze, raději bych se alespoň krátce zmínil o Stevu Henifinovi. Steve se již přes deset let živí jako hudební skladatel pro počítačové hry a členem Silicon Knights je téměř od samotného začátku. Jeho vynikající talent využil v Metal Gear Solid: The Twin Snakes, Eternal Darkness: Sanity´s Requiem a samozřejmě také v prozatím nejúspěšnějším titulu Blood Omen: Legacy of Kain. V současné době pilně pracuje na kompletním hudebním doprovodu k Too Human a je jasné, že se máme na co těšit. Těm z vás, kteří doposud neměli  možnost poslechnout si jeho vynikající skladby, doporučuji navštívit oficiální stránku firmy http://www.siliconknights.com, kde v pozadí hraje melodie The Sign. O její kvalitě se musíte přesvědčit sami, malým doporučením vám může být fakt, že jsem ji nechal hrát stále do kolečka během psaní tohoto článku a doopravdy si užíval její poslech.

Vydané hry

Společnost Silicon Knights letos oslavila úctyhodné patnáctileté výročí, což je úctyhodný výkon. O to více překvapí výčet doposud vydaných titulů, kterých není mnoho. Pro úplnost si je vyjmenujme: Cyber Empires (1992), Fantasy Empires (1993), Dark Legions (1994), Blood Omen: Legacy of Kain (1996, PlayStation, Windows), Eternal Darkness: Sanity`s Requiem (2002, Gamecube) a Metal Gear Solid: The Twin Snakes (2004, Gamecube). V následujících řádcích si představíme tři nejúspěšnější.

Dark Legions

Jak již jsem napsal o pár řádek výše, tento titul je jeden z těch, na který stále rád vzpomínám. Kdybych se silně přemáhal a zavřel všechny tři oči, můžeme Dark Legions zařadit mezi tahové strategie. Na začátku hry získal každý hráč určitý obnos peněz, za něž si mohl koupit bojovníky do své armády. Na výběr jich bylo velké množství, což způsobovalo celkem dlouhý počáteční nákup. Poté se hra přepnula do klasického strategického módu, přičemž následovalo umístění všech vašich zakoupených jednotek na hrací plochu (v podstatě jako šachy). Když každý hráč rozmístil své „figurky“, hra začala. Jednalo se o klasický duel na tahy, přičemž jste měli možnost vykonat určitou akci s každou jednotkou. V momentě, kdy jste zaútočili na tu nepřátelskou, hra se automaticky přepnula do real-time módu viděného z ptačí perspektivy a započal souboj. Neexistovala žádná pravidla, takže pokud byl hráč opravdu šikovný, mohl i s tou relativně nejslabší jednotkou porazit elitního bojovníka. Vítězství celé hry samozřejmě spočívalo v totální eliminaci vašeho nepřítele. Dark Legions se také vyznačoval vynikajícím audiovizuálním zpracováním, hotseat módem a multiplayerovou podporou využívající modem, což v té době mělo opravdové minimum her.

  

Blood Omen: Legacy of Kain

Blood Omen: Legacy of Kain je prvním dílem, jenž započal fenomenální upíří ságu o krvežíznivém Kainovi. Jednalo se o mix akce, adventury a RPG, kde jste se vžili do role upíra Kaina, jenž byl povolán ze záhrobí mocným nekromantem, aby pomstil svou smrt a také překonal rekord v počtu vysátých obětí za jednu hodinu. Krve bylo ve hře vpravdě dost, na což si přišli zejména příznivci naturalismu. Tento titul se stal oblíbeným zejména díky skvělému příběhu, skvělým puzzlům, vynikajícímu audiovizuálnímu zpracování, možnosti metamorfování (například ve vlkodlaka) a hlavně neustálé akci. O další pokračování (namátkou Legacy of Kain: Soul Reaver nebo třeba Blood Omen 2) se postaralo rovněž kvalitní vývojářské studio Crystal Dynamics, na jehož bedrech v současné době leží osud legendární série Tomb Raider. Sám za sebe mohu prohlásit, že se není čeho bát, ostatně to víte i vy sami, tedy pokud jste hráli Tomb Raider: Legend nebo Tomb Raider: Anniversary.

  

Metal Gear Solid: Twin Snakes

Představovat sérii Metal Gear Solid je scestný nápad, protože o ní musí vědět snad i ten, kdo ani jeden díl z této série osobně nehrál. Tato verze byla v podstatě předělávkou první verze původně vydané pro konzoli Playstation. Aby však nedošlo k omylu, hra byla notně upravena a vylepšena, přičemž na jejím vývoji se kromě Silicon Knights podíleli i dvě ikony herního průmyslu – Hideo Kojima (tvůrce série Metal Gear Solid) a Shigeru Miyamoto (autor legendárního Maria). Pokud se opravdu zajímáte o všechny změny oproti původnímu dílu, vyčerpávající informace naleznete na adrese http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_Gear_Solid:_The_Twin_Snakes. Hra pochopitelně nezklamala a potěšila všechny majitele konzole Gamecube, a to bez výjimky.

  

Úryvek z naší recenze: „Jak vidíte, z hlediska remake by šlo o nejpoctivější předělávku, jakou si lze představit. Jenže když do původního prostředí (mapy a architektura zůstaly zachovány) vložíte herní systém z druhého dílu, máte tu najednou docela novou hratelnost, možnosti a vůbec: MGS:TS je natolik svérázným klonem, že není možné jej zaškatulkovat jako „prostý remake“ ani jako „MGS 1,5“. Je možné pouze před ním smeknout - a v případě že jste fanoušek doufat, že vás při hraní nezabije infarkt z nadšení.“

Celý článek: http://www.doupe.cz/h/Konzole/Ar.asp?ARI=107343

Budoucí plány

Co se týče budoucích plánů, není prozatím vše jasné, jak bychom sami chtěli. Nicméně se stoprocentní zárukou víme, že autoři pilně pracují na eposu Too Human, pro nějž si licencovali Unreal 3 engine (jistě si ale vzpomenete na nedávnou kauzu, ve které chtějí právě tvůrci Silicon Knights žalovat Epic za to, že jim byla údajně prodána starší verze enginu neobsahující všechny  nejmodernější vymoženosti z aktuální verze). Jak jsem již na začátku nakousl, autoři také pracují na doposud neoznámeném projektu pro společnost SEGA, jenž je určen primárně pro next-gen konzole Xbox 360 a PS3. Na oficiální firemním blogu Silicon Knights umístěném na serveru IGN bylo potvrzeno pokračování hitu Eternal Darkness, avšak bližší informace prozatím nejsou známy. Poslední zprávu berte čistě jako spekulaci, i když se o ní vesměs hovoří jako o faktu – již teď probíhají přípravy k pokračování Too Human. Svědčí to o jediném – autoři svému dítku opravdu věří. Vzhledem k jejich vynikajícímu talentu a smyslu pro vývoj nejkvalitnějších herních titulů se můžeme již nyní začít těšit, Silicon Knights v podstatě ještě nikdy nezklamalo.

Diskuze (1) Další článek: Beta Pirates of the Burning Sea v pátek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,