Prospíváme hernímu průmyslu, hráči to ale nevidí, tvrdí ředitel Epic Games

Prodeje Metro Exodus byly pro Epic Games Store úspěchem, ale ředitel společnosti si myslí, že hráči stále nedokáží ocenit, co jejich obchod pro herní průmysl dělá.

Ředitel Epic Games se rozpovídal o tom, jak se podařilo dosáhnout tak skvělých prodejů, že překonaly i veškerá očekávání Steamu. Hru přitom Epic "uloupil" těsně před vydáním a spousta hráčů ho těžce kritizovala. Nakonec si ale na novou platformu velká část z nich očividně cestu stejně našla.

"Hned od začátku jsme věděli, že tou největší výzvou bude sledovat projekty Steamu a vymyslet, jak stejného úspěchu dosáhnout na vlastním obchodu. Metro Exodus překonalo i odhady Steamu a jasně ukázalo, že je to hlavně o hrách, ne o klientech," poznamenal k úspěchu ředitel Epic Games Tim Sweeney.

Nedá se ale zjevně říci, že by v tomto ohledu Sweeney uhodil hřebíček na hlavičku. Hry jsou očividně důležité, ale fakt, že obrovské množství hráčů stále kritizuje a bojkotuje Epic Store jasně ukazuje, že to je i o klientech. Ne jenom o hrách, které nabízejí. Kromě Metra se největší kritika na Epic Games Store valí právě kvůli tomu, že obchod zatím nenabízí v podstatě žádné solidní funkce a ačkoliv je jich řada v plánu, ani zdaleka se neblíží standardu, který nabízí většina digitálních obchodů.

"Změna způsobu, jakým jsou hry prodávané je samozřejmě velkým rozrušením pro všechny. Rozumím tomu a já sám jsem něco podobného zažil, když jsem si zrušil Netflix, protože jeho filmotéka se změnila. Ale toto je nutný krok pro herní průmysl, pokud chceme, aby se vývojáři nemuseli bát investic do zlepšování a vývoje lepších her a zároveň chceme, aby se tyto změny projevily i na lepších cenách pro hráče samotné," pokračoval Sweeney o tom, jak Epic chce zamíchat herním průmyslem.

"Jde nám především o to, aby herní trh byl lepší pro existování. Chceme vývojářům nabídnout lepší podmínky a naprosto chápu, že to si hráči neuvědomují. Nerozumí tomu, jaké to je, když za svoji tvrdou práci vyděláte peníze a někdo z nich vysaje třicet procent," obhajuje vliv Epic Store na herní trh.

A docela dobře by se těmto slovům věřilo. Právě Steamu totiž momentálně drží v rukou jednoznačně nejsilnější karty a oněch třicet procent je opravdu gigantický podíl z vydělaných peněz za dílo vývojářů. Svá slova Epic navíc potvrzuje tím, že exkluzivita nebude až tak striktní, jak by se mohlo na první pohled zdát. Podle posledních zpráv se totiž Epic dohodl s některými obchody jako je Humble Store, že hry budou dostupné ke koupi i na nich.

"Je důležité, aby se vývojáři nebáli zůstat silní a občas prošli obtížemi spojenými s kritikou, abychom mohli udělat věci, které jsou pro rozvoj našeho trhu nezbytné. Klíčové je, že si přejí dostávat férový podíl z toho, co sami vytvoří a mít přímý vztah se svými zákazníky. Vytvořili si vlastní ekosystém, protože cítili, že nedostávali tak dobré podmínky, jak si zasloužili," nepřestává Sweeney s kritikou podmínek ze strany Steamu.

Kromě dočasně exkluzivních herních titulů se Epic Games Store daří získávat nové hráče také díky tomu, že nabízí krátkodobé akce na zajímavé tituly s tím, že si je hráči budou moci stáhnout zdarma. Nechyběly mezi nimi už některé zajímavé kousky jako Subnautica, nebo What Remains of Edith Finch. Obchodu se prý vyplatí tyto hry poskytovat zdarma mnohem více, než kdyby platil za reklamu gigantům internetu jako je Facebook nebo Google. 

"Chceme zachovat náležitou rozmanitost a nabízet hry všech druhů a velikostí. Nebudeme ovšem podporovat tvůrce, kteří se snaží jenom svojí tvorbou šokovat. Chceme hráčům přinášet kvalitní hry a PC je velmi otevřená platforma s množstvím různých obchodů. Necítíme tedy žádnou povinnost nabízet nekvalitní zboží. Schvalování musí být lidský proces, který vezme v potaz i kvalitu, aby hráči mohli našemu obchodu věřit a očekávat od nás kvalitní produkty," vyjádřil se ke kontroverzním titulům a schvalování menších projektů.

Jak moc zůstane Epic věrný slovům Sweeneyho a zda opravdu nabídne dlouhodobou stabilizaci podmínek na herním trhu, to se zřejmě dozvíme v následujících měsících a letech. Aby k tomu ale dostali šanci, budou muset i ti nejzarytější hráči povolit a dát Epic Games Store příležitost. Budete mezi nimi alespoň v případě, že nový obchod doladí své funkce?

 

Diskuze (13) Další článek: V RPGčku The Outer Worlds budete moci odpravit úplně všechny NPC postavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,