První dojmy: 24

Televizní seriál „24 hodin“ jsme mohli sledovat také u nás, takže máme představu, proč je tenhle moderní thriller o boji proti teroristům nejúspěšnější televizní sérií současnosti. Jak je na tom ale hra, která se brzy dostane do našich obchodů? A jak se povedla lokalizace do češtiny? Odpovědi najdete zde.

Platforma: exkluzivně PS2
Žánr: pestrá akční adventura
Multiplayer: ne
Výrobce: Sony Cambridge
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage:
www.24thegame.com

„Získali jsme informaci že během následujících 24 hodin má dojít k atentátu na  prezidentského kandidáta. Moje žena a dcera byly uneseny. Lidé se kterými pracuji do toho mohou být zapojeni. Jsem federální agent Jack Bauer. Tohle je nejdelší den mého života.“

Úvod první sezóny seriálu                   

Veleúspěšný televizní seriál ovládnul obrazovky nejen v USA, ale také v Evropě. Napínavý příběh agentů speciální protiteroristické jednotky, bojujících v současném Los Angeles s extrémním teroristickým útokem (první sezónu to byl „pouze“ atentát na prezidentského kandidáta, druhou sezónu již atomová bomba v centru města, třetí sezónu šlo rovnou o biologickou zbraň ohrožující celý svět atd.), je vysoce aktuální. Kromě toho je ale výborně napsán a zpracován, včetně unikátního systému vyprávění událostí jediného dne po jednotlivých hodinách v reálném čase (místy obrazem rozděleným na několik částí zároveň). Vedle dokonalé Hollywoodské výpravy (a návykové hudby:-)) má ovšem velkou zásluhu na úspěchu série také představitel hlavní role, Keifer Sutherland, který svým výkonem překvapil snad úplně každého.

  

Jack Bauer ve virtuální podobě * Typický obrázek ze série * Půjde především o akci

Jelikož se v USA vysílá již pátá sezóna seriálu (u nás zatím proběhly tři, všechny jsou nyní k dostání na DVD), na úspěch tohoto fenoménu zareagoval také herní průmysl. Licenci získala samotná Sony a svěřila vývoj studiu Cambridge, proslavenému akčními adventurami Medievil, C-12, Primal nebo Ghosthunter. Do vývoje byly investovány velké prostředky, jelikož jde o značný komerční potenciál. Nejdůležitější investicí je ovšem účast prakticky kompletního natáčecího štábu série, od scénáristy a režiséra přes kameramana či střihače až po hudebníka a všechny herce. Díky tomu hra dosahuje stejné kvality a hloubky, jako samotná předloha -minimálně pokud jde o výpravu a příběhovou stránku věci. A co samotná hratelnost?

Pestrý mix

Na první pohled „24: The Game“ připomíná městské akce typu Getaway nebo Driver. Je toho ovšem mnohem víc, než jen běhání, střílení či automobilové honičky uprostřed Los Angeles. Stejně jako v seriálu, na odhalení a poražení teroristů pracuje s Jackem celý tým agentů - a hra se snaží nechat vás vyzkoušet roli každého z nich. Proto budete kromě akčních pasážích v kůži Jacka nebo Chaseho (ty mi silně připomínali sérii Max Payne) také vyhledávat satelitním sledováním zdroje tepla v budovách, vyslýchat podezřelé (překvapivě zábavné mezihry, kdy musíte kombinovat různá tlačítka a různě agresivní přístupy způsobem, který na konkrétního vyslýchaného zabírá), stříhat dráty u nebezpečných teroristických bomb či plnit výborné ostřelovačské mise.

  

Výbušné automobilové honičky v centru LA se podařily * Že by stealth pasáž? * Typický Jackův postoj

Hra obsahuje vysoké množství (před-renderovaných) filmových animací, takže přechody mezi jednotlivými herními postavami a situacemi jsou dobře vysvětlené. Víc než to: příběh podávaný stejnou filmovou formou (typické úhly kamery, střih, několik obrazů zároveň, velký ciferník s tikajícími hodinami) působí naprosto stejně jako v předloze. A stejně dobře je na tom i jeho kvalita, takže vás rychle strhne a nekonají se žádná dětinská klišé nebo chyby, na které jsme zvyklí u některých béčkových her. Pokud vás zajímá, jak je příběh napojen na televizní seriál, pak vězte že vypráví události mezi druhou a třetí sezónou, související s biologickými zbraněmi. Tam také zela blíže neobjasněná mezera tří (filmových) let a hra odpoví na otázky typu „jak se prezident zotavil z atentátu“ nebo „jak se Jackova dcera, půvabná Kim (Elisha Cuthbert) dostala k CTU“.

Strhující jízda

Nejlepší vlastností hry je nepochybně její dynamičnost. Strhující příběh a divoké střídání odlišných misí (celkem jich má být rovná stovka!) fungují překvapivě dobře a rychle zjistíte, že jde o stejně návykovou zábavu, jakou nabízí samotný seriál. Na konci každé mise se odehraje nějaký ten film, otevírající novou napínavou situaci a odhalující překvapivá nová fakta, takže si říkáte „wow, tak tohle ještě musím vidět“… a tak to funguje celých 24 hodin, které se hra snaží simulovat (čas ve skutečnosti neběží realtime, nicméně místy se připomene spuštěním počítadla, které vám vymezí limit na dokončení mise atd.). Součástí strhující atmosféry je také vynikající hudba přímo z předlohy a věrohodné herecké výkony hlavních protagonistů.

  

Tak se přiznejte: kdo z vás se na seriál dívá jenom kvůli půvabné Elishe Cuthbert? :-)

Naprostému ponoření do chytrého a napínavého příběhu značně napomáhá kvalitní lokalizace do češtiny, která mne velice překvapila. Jak jistě víte, v historii jsme se na Playstation 2 dočkali pouze tří her s českým překladem (NHL, Spartan, Buzz). Jde o drahou záležitost, do které se zatím nikomu nechce moc investovat (zato české obaly a manuály jsou již u významnějších titulů celkem běžné). Skutečnost že Sony u nás uvádí 24 hodin s českými menu a českými titulky dokazuje, že pevně věří v úspěch této mimořádně zajímavé hry.

Těšíme se
  • Příběh na úrovni předlohy
  • Kvalitní technické zpracování
  • Pestrou a vyváženou hratelnost
  • Automobilové honičky v LA
  • Českou lokalizaci
Bojíme se
  • Ovládání není ideálně citlivé
  • Práce kamery má své mouchy

Holt je to žánr (příběh i hratelnost), který je právě v módě - a lepší licence v dané oblasti snad ani neexistuje (je mi líto, pane Clancy)... mimochodem právě teď se v Hollywoodu dokončuje velmi podobý celovečeřní film "Sentinel" v hlavní roli s Keiferem Sutherlandem a Michaelem Douglasem. K české lokalizaci ještě dodám, že v novinářském preview (hrstka hratelných misí ze začátku hry) byla výborná: zdá se, že titulky připravovali lidé znalí české verze seriálu i správných herních pojmů. 24: The Game by se měla na pultech našich obchodů objevit za dva měsíce (v průběhu března) a jakožto velký fanoušek seriálu si ji v žádném případě nenechám ujít. A co vy?

Jak se těšíme: 97%

Diskuze (7) Další článek: Poplatky za hraní Dirge of Cerberus

Témata článku: , , , ,