První dojmy: The Bard´s Tale – smích a zpěv jako RPG

Od tvůrce klasických RPG Baldur´s Gate nebo Fallout se na nás již nějaký ten rok chystá další originální kousek. Kromě toho, že jde o první akční RPG nové generace (tedy na konzolovém enginu Baldur´s Gate: Dark Alliance), kterého se dočkají také PC hráči, přináší Bardův příběh především tuny smíchu (a nějakou tu kouzelnou hudbu navíc). Čtěte naše dojmy z prvních hodin hry!

Výrobce: InXile, Acclaim
Distributor v ČR: CD Projekt (
www.cdprojekt.cz)
Homepage:
www.the-bards-tale.com

Brian Fargo je uznávaný autor takových kousků, jako je klasická Baldur´s Gate nebo Fallout, takže když se rozhodl volně navázat na stařičkou herní sérii Bard´s Tale (počítače Apple v roce 1985), všichni sledovali celý projekt od začátku s velkým zájmem. Původní koncept „dalšího akčního RPG založeného na enginu BG: Dark Aliance“ se postupně obaloval novými nápady a prvky, takže vydání hry bylo již několikrát odloženo… verze, kterou jsme dostali na otestování do redakce, však naznačuje, že dílo je již z velké části hotovo.

  

Nepříjemně častým jevem ve hře je přesila nepřátel, kteří přitom dokáží pořádně potrápit

Na první pohled (zvláště z obrázků a obecně beze zvuku) vypadá The Bard´s Tale (dále jen BT) skutečně jako další klon Diabla, ve kterém běháte po krajině (samozřejmě v polích, sněhových pláních i lávových pustinách) nebo v podzemí a sekáte nekonečné zástupy nepřátel, sbíráte po nich předměty i peníze, vylepšujete svoji postavu, učíte se nová kouzla a plníte povinné i nepovinné questy. Na druhý pohled je sice hra věrná tomuto zařazení a popisu, obsahuje však několik příjemných nových nápadů a hlavně – neuvěřitelnou atmosféru, díky které se nebojím předpovědět, že půjde o nejzábavnější herní zážitek zážitek za dlouhou dobu. Pokud umíte anglicky. BT je totiž jedna obrovská, mistrně napsaná satirická parodie na všechna „klasická“ RPG.

Ten bastard

Hlavní hrdina, potulný muzikant beze jména (prostě jen „Bard“), je pěkný bastard – jde mu jen o chlast, sex a peníze a pak znovu to samé, pořád dokola. V úvodu hry vykouzlí (potají) velkou krysu, která vyděsí návštěvníky i majitele hospůdky, aby ji mohl zase odkouzlit a shrábnout za to odměnu. Jeho morální kodex zahrnuje pouze jedno pravidlo – mít se co nejlépe, děj se co děj. A to ještě nic není proti jeho „řečnickému talentu“ – hra je tradičně plná dialogů a prakticky v každém z nich máte možnost vybírat pomocí ikony reakce vašeho anti-hrdiny, buď milé nebo protivné.

  

Romantická krajina s panenskou přírodou patří k tradičním západním RPG

Nutno podotknout, že ony protivné nadávky, poznámky a urážky ze strany Barda jsou tím nejvtipnějším, co jsem za hodně dlouhou dobu ve hře slyšel a po chvíli nebudete vědět, jestli ho víc nenávidíte nebo milujete (každopádně se ale budete válet smíchy po zemi, pokud tedy rozumíte anglicky… pro PC se ale hra dočká české verze!). Vtipnost dialogů (jinak nezbytné a bohaté přísady každého pořádného RPG) ale nekončí u hlavního hrdiny – každičká postava ve hře je nějakým způsobem zvrácená nebo zákeřná a její projevy stojí za to. Vrcholem je pak všudypřítomný hlas vypravěče a komentátora (znáte to, jako v pohádkách), s nímž se Bard neustále dohaduje a skáče mu do řeči.

Vrcholem všeho je internetem již proslavený okamžik ve hře, kdy rozbijete několik sudů před jistým domem ve vesnici (sudy ve hře tradičně obsahují nějaké předměty nebo peníze). Z domu poblíž vyběhne vesničan a začne lamentovat, že jste mu rozbili jeho sudy. Ukáže se, že to je výrobce sudů a vyrábí sudy... pro celý svět! Po chvíli přemýšlení vám navrhne geniální plán: místo rozbíjení jeho sudů raději běžte rozbíjet sudy ostatních lidí, za které již dostal zaplaceno – aby jim mohl prodat nové. Humor ve hře je opravdu na slušné úrovni, zvlášť pokud jste fanoušek žánru, budou vás narážky a odkazy na jiné hry lámat v pase (smíchy).

Klasika, která nezklame

Po spíše mutliplayerově orientovaných Champions Of Norrath je BT čistě záležitostí pro jednoho hráče. Abyste ale zvládli tunu silných nepřátel, budete muset kromě tlačítka pro úhybný manévr (poněkud těžkopádný systém bránění se v soubojích) využívat hlavní magii ve hře: vyvolávání nadpřirozených bytostí, které vás stojí něco many a bojují po vašem boku tak dlouho, dokud jim nedojde jejich vlastní ukazatel životnosti. Tyto bytosti, stejně jako další magické efekty, se vyvolávají za pomoci hraní na loutnu, což má ten efekt, že když kouzlíte, nemůžete zároveň sekat. Budete tedy občas zuřivě kličkovat mezi nepřáteli, zatímco vaše postavička vybrnkává správnou melodii.

Zbytek hry se tváří jako klon BG:DA, nic víc a nic méně. Vylepšování vlastností postavy, sbírání nových zbraní a předmětů (chytrý je nápad, že se může nalezená přebytečná výzbroj rovnou proměnit v peníze bez nutnosti chodit zpět do města do obchodu), odhalování nových questů (často přes určitou reakci v konverzaci s NPC postavami)... hra by měla zabrat nějakých 20 hodin a tak dojde i na ústřední příběh, samozřejmě pěkně v duchu celého titulu dostatečně zvrácený. Díky svéráznému stylu humoru tak BT vyčuhuje vysoko nad splývající západní RPG z poslední doby a nelze, než se na plnou verzi těšit. Už dlouho jsme se u hry upřímně nezasmáli, nemyslíte?

Diskuze (5) Další článek: Filmový Doom už má režiséra i představitele hlavní role

Témata článku: , , , , , , , , , ,