První dojmy: UEFA Euro 2004 – fotbalový svátek se blíží

Jak už je dobrým zvykem, u fotbalového oddílu EA Sports to nežije jen jednou za rok. Každý sudý z nich byl v posledních dobách věnován dalším významným akcím - mistrovství světa či prestižnímu evropskému šampionátu. K těmto „přídavkům“ přistupovali hráči skepticky. Leč doba se mění a my s ní. Jak obstojí nejnovější počin z dílen dlouholetého vůdce smečky, který je nyní již sesazen?

Výrobce: EA Sports (http://www.easports.com)
Distributor: EA (
http://www.ea.com)
Homepage hry:
http://www.euro2004game.ea.com/cs
Datum vydání: 9. května 2004

Přestože jsem nikdy nebyl fanouškem fotbalových simulátorů a raději jsem se odebral o dům dál k poněkud ledovější NHL, sérií FIFA jsem nikdy nepohrdl. Stala se kultem fotbalu pro platformu PC, jejíž originalita tehdy neznala mezí. Přesně to se tvrdilo až do roku 1998, kdy vyšel poslední díl, který dle mnohých skeptiků stál za zakoupení. Právě FIFA 98 je mnoha lidmi považována za absolutní vrchol EA Sports, poněvadž nadcházející roky byly v případě této série doslova a do písmene „vždy o tom samém“. Tedy až na menší kroky s dobou co se grafického zpracování týče. FIFA je tedy zcela jistě tématem na opravdu dlouhou polemiku - tudíž mi nezbývá, než se odebrat zpět do současnosti. Co nevidět tu totiž bude Euro 2004 a spolu s ním i stejnojmenný „doplněk“ k toliko oplakávané fotbalové hře.

   

Nastoupeni v celé své kráse * Fotka do rodinného alba * Strečink před zápasem musí být

Co náš čeká a nemine?

Hned zprvu je pro nezasvěcené třeba říci, že se prestižní šampionát Euro 2004 bude odehrávat letos v létě na stadionech slunného Portugalska. Na těch změří své síly celkem šestnáct týmů, v čele samozřejmě s tím českým. Ovšem jen jeden se může stát absolutním mistrem Evropy pro nadcházející čtyři roky, což jistě dobře tušíte. Pokud si chcete davovou psychózu prožít ještě před započetím samotného turnaje a jste zároveň fanoušky série FIFA, možná po datadisku, tvářícího se jako ostatní hry, sáhnete. Ale s kolika změnami se vůbec setkáme? Bude to stát za to nebo se bude spíše jednat o takzvané týdenní jednorázovky, jejichž sílu jsme okusili již v předchozích letech?

Se smutným výrazem v tváři musím konstatovat, že se tato hra dle všech prognóz a na základě mých zkušeností z hratelného dema nebude vymaňovat z pečlivě stavěných kolejí svých předchůdců. Pravda je sice taková, že oproti Euro 2000 jsou změny poměrně veliké, ale děje se tomu tak zejména díky o něco většímu skoku posledního ročníku FIFA. Nutno však také dodat, že když porovnám tyto dva bratříčky, jdoucí v těsném sledu ruku v ruce za sebou, téměř bych nepoznal rozdíl. Proč? Z jednoho prostého důvodu. Tak jako vždy jsou autoři v časovém pressu, tudíž nemohou zvládnout všechno to, čím by svůj nový titul rádi ozvláštnili.

   

Poznáváte ho? * První odpísknutí se nezadržitelně blíží * Zde vidíte moment ze hry

Celkově vzato se ale postavíte do role hrajícího trenéra, v jehož rukách třímá nepřeberná síla mladistvého potencionálu. Na svědomí si berete jeden z jedenapadesátí reprezentačních týmů, s nímž musíte projít nejprve kvalifikací. Velikým sítem projde jen šestnáctka nejlepších. Těch, kteří se utkají o pár měsíců později v turnaji o titul! Cesta k vítězství bude spletitá, avšak co by to bylo za hru, kdybychom jí pronikli jako nůž malinovým dortem?

Hratelnost zůstává

Přestože se FIFA pyšní titulem nejlepší fotbalový simulátor na trhu, přičemž poslední díl se kralování dosti přiblížil, není tomu tak ve všech ohledech. Pánové z EA Sports to dobře vědí a možná proto se rozhodli opět o něco málo vylepšit stávající hratelnost. I když je na první pohled téměř k nerozeznání od letošní plnohodnotné FIFY, na ten druhý byste nějaké drobnější inovace zpozorovat měli. Kupříkladu takové vedení míče se mi zdálo decentně inovované, nýbrž stále není tím pravým ořechovým. Když to srovnám s konkurenčním Winning Eleven 7, potažmo Pro Evolution Soccer 3, jedná se spíše o arkádovitější pojetí fotbalu jako takového. To by si však mělo žádat větší zábavnost, není liž pravda? V případě Euro 2004 tomu tak bohužel není, neboť i ona hratelnost zůstává sic v těsném sledu za konkurencí. Zkrátka a dobře, je zde mnoho nedodělané práce, na níž by se měli autoři trochu razantnějším způsobem zaměřit.

    

Precisní odkop od brány * Ou, zmařená šance * Nikdo není volný

Nehledě na historii a rozjímání z nedávného testování konkurenčního fotbalu od Konami, jsou mé první dojmy vesměs kladné. Systém přihrávek je velice dynamický a k úspěchu naprosto nezbytný. Inu, už to není procházka růžovým sadem, kdy jsme se i na vyšší obtížnost ihned po rozehrání prokličkovali mezi veškerým manšaftem z druhé strany pomyslné bariéry, a bez milosti poslali míč za gólmanova záda. Kombinace, stálý pohyb, rychlá výměna míčů, to vše se odehrává v barvách Eura 2004. Zachovány naštěstí zůstaly vylepšené odkopy od branky, vhazování ze zázemí a rohové kopy, jež doznaly pro letošní rok hodně pozitivních změn. Těšit se také můžeme na novou várku speciálních pohybů. Autoři dokonce slibují další módy. Mezi klasickými přáteláky se objevuje i zajímavý mód situací. V něm si zvolíte určité atributy, jako je počet žlutých a červených karet, čas zápasu a stav. Pak už jen stačí začít hru a do zvolených hodnot se rázem dostanete. Dalším vskutku působivým doplňkem je fantasy mód, v němž si vytvoříte tým hvězd. Nedvěd, Beckham a Zidane pohromadě a k tomu ještě ve hře po internetu – to jistě stojí za pozornost. Pak zde samozřejmě nechybí samotný Euro mód a možnost vytvoření vlastního turnaje s různými nastaveními. Toto vše je přikrášleno morálkou týmu. Takže když se ocitáte v úzkých, budou vaši svěřenci poletovat po hřišti stylem „mouchy sežerte mě“ a naopak. 

Beckhamův cop

Mírným liftinkem prošla také grafika. Nejedná se o změny velkého kalibru, avšak lepšího zpracování si jistě povšimnete. Zejména tváře klíčových hráčů a prostory stadionů se nyní mají ještě více k světu. Vzhledem k tomu, že si v hratelné demoverzi můžete vyzkoušet oba finalisty z minulého evropského šampionátu, tedy Anglii a vítěznou Francii, a ještě navíc pořadatelské Portugalsko (ve verzi factory nechybí ani Německo, Itálie, Španělsko), setkáte se se známými jmény. Je až neuvěřitelné, jak se svému živému vzoru podobá například věčně se měnící David Beckham, nepřehlédnutelný Fabien Barthez, ba i našemu kádru důvěrně známý rozhodčí Pierluigi Collina. Velice pěkné jsou i jakoby přímo z televize vystřižené replaye, tudíž si nejkrásnější šance, popřípadě bravurní zákroky brankářů, máte možnost zopakovat ze všech možných i nemožných úhlů.

    

To vypadá na kličku * A také že ano * Hráč s číslem deset nechť přestane s ohrožováním protihráčů

Co dodat na závěr? Euro 2004 se důkladně zaměřilo na stejnojmenný turnaj, kterým profičíte v jednom z jedenapadesáti týmů od úplného začátku, tedy od kvalifikace, až do úplného konce – slavností ceremonie. Pokud jste někdy hráli předchozí FIFA 2004, téměř nepoznáte rozdíl. Pár vylepšených drobností přeci nedělá hru hrou, nýbrž maximálně datadiskem. V tom případě by se však musely nastavit ceny za zakoupení o něco níže, o čemž pochybuji. Ovšem i přes tyto závažné argumenty se jedná o kvalitní fotbal, jenž se stane pro fanoušky nutnou povinností.

Diskuze (7) Další článek: Codename: Panzers na 4 screenshotech

Témata článku: , , , , , , , , , ,