Ranní diskuse o násilí ve hrách

Dozadu, dozadu, nízký box. Finish him! Držím blok, dolů, dolů, ještě dvakrát nahorů, vysokej box a je to tam. Scorpion wins, Fatality! Je to zvláštní, že i když si tuhle sekvenci pamatuji od útlého dětství, tak jsem ještě nikoho v reálném životě neupálil, nezabil, dokonce ani nijak fyzicky nenapadl. Přitom mám odehrány tisíce hodin nerůzných her, kde krev teče proudem, člověk má za chvíli promočený hadr pod monitorem a po dohrání sbírá různé lidské orgány po celém okolí.

Pak zase nějakýmu raplovi rupne v bedně, postřílí pár svých spolužáků a hráči jsou největší prasata, co je svět kdy poznal. Arcizlo v podobě násilných her může za všechno špatné na světě. Přitom vědci neprokázali žádnou souvislost mezi násilím ve hrách a reálným chováním, nebo častěji se studie vyjadřují o opaku, kdy si hráč vybije přetlak ve virtuálním světě. A že je častěji k vidění více krve v televizi, než ve hrách, dosvědčuje i nesmazatelný rudý flek pod přístrojem rodičů. Rozhodně to přitom nejsou fanoušci násilí, jen to z televize tak nějak vytýká průběžně.

Zajímavé je, že většina vědeckých studií se o hraní her vyjadřuje veskrze pozitivně. Ať už vezmou v potaz využití při léčení dětí, které se odtrhnou od strastí reality a jsou při dlouhodobé léčbě klidnější, nebo třeba opačnému extrému chirurgů, jejichž úspěšnost při laparoskopických operacích (takový ten proces, kdy vám při odstraňování slepého střeva udělají malou dírku pod levým ramenem a podobně) je výrazně vyšší, pokud doma „trénují“ hraním her. Nezanedbatelný je i fakt, že hráči RPG jsou výrazně lepší zaměstnanci, protože jsou zvyklí na systém úkolů a odměn. A takhle bych mohl ve výčtu studií pokračovat dále.

Ne, že bych všem vědeckým výzkumům věřil, často je to pouze otázka vhodné interpretace a výběru vyhovujících vzorků dat. Stačí se podívat třeba na zprávu o Stavu hraní na PC v roce 2008, že? Přesto však stále zastávám názor, že za své děti jsou zodpovědní rodiče, když se jim nevěnují a nechávají svá mláďata hrát v desíti letech hry jako GTA, pak se není čemu divit. A pokud jste čekali nějaké moudro na závěr, myšlenku dne otce Fura, asi vás nepotěším. Zkuste vypnout hry a přemýšlet, co vám dávají, sami tak dostanete zajímavé myšlenky.

Diskuze (3) Další článek: Oznámen Return To Mystery Island 2

Témata článku: , , , , , ,