Recenze a reportáž - premiéra Matrix 3: Revolutions

A máme to za sebou. Možná nejoriginálnější filmová sága naší doby se uzavřela, trilogie Matrix je kompletní. O tom, že nemá smysl ji hodnotit jinak než jako celek, kdo všechno byl z Doupěte na Matrix Maratónu a premiéře, co na to říkal zvláštní host Petr Vochozka a hlavně: jak film hodnotí jeden z nejzasvěcenějších fanoušků série, to vše se dočtete právě zde!
Kapitoly článku

Matrix. Anime. Doupě.

Někdo by řekl náhoda, ale když vidím tři díly hraného velkofilmu, který kromě módy v oblékání i mobilních telefonech změnil pravidla filmového byznysu (potažmo i herního), když vidím anime, které velká část redakce bezmezně miluje a když pak vidím samotné Doupě, které máme tak rádi (potažmo jeho čtenáře), nevidím náhodu.

Vidím prozřetelnost. Vidím záměr. Vidím účel!

Tím účelem není nic menšího, než napsat, jak silný zážitek byla kompletní trilogie Matrix v pořádném kině, pěkně díl za dílem hned po sobě.

 

Kormidelníkovi Doupěte cukají koutky, asi se těší, až to začne * Ráno bylo poněkud ospalé, než jsme usedli do sálu

Protože jedině tak – kompletní ve své trojjedinečnosti – je možné Matrix zasvěceně hodnotit. Takže ačkoliv v druhé kapitole článku můj kolega recenzuje pouze Matrix Revolutions, naším poselstvím vám všem je, že vidět Matrix komplet pohromadě znamená docela jiný zážitek, než „trojku osamocenou“ – i když předchozí díly znáte nazpaměť.

 

Kačenka se musela zásobit dobrotami * Tak copak dnes dávají ve kterém sálu?... Matrix, Matrix, Matrix? Multiplex vden premiéry nehrál nic jiného...

Bohužel Doupě tvoří lidé studující a pracující, takže na celý maratón (všechny díly za sebou) jsme šli pouze ve složení šéfredaktor, Kačenka, Jan „Squall“ Schneiderhons a jeho partnerka, Rinoa. Jako speciálního hosta jsme přesvědčili také Petra Vochozku, aby se s námi pokusil přežít téměř devět hodin v kině. Jako záminku jsme uvedli, že film obsahuje spoustu povedených akčních scén, které se budou hodit jako inspirace pro další hry Illusion Softworks.

 

Ještě je čas na momentky - Rinoa, Já, Kačenka a Petr Vochozka

Známý český vývojář prozatím ani jeden z matrixů pořádně neviděl, což není zas takovým překvapením, uvážíme-li, že nemá rád sci-fi, nýbrž spíše naopak maximální realitu ve hrách i filmech (proto si plánuje mnohem víc užít například připravovaný akční film S.W.A.T.). Během prvního filmu se pak radoval z bezchybných akčních scén, dokonce se mu začaly líbit i Sentinely, jakožto stroje s opravdu efektním designem.

 

První dva díly přilákaly viditelně jen nejvěrnější * Další posilnění, Matrix člověka vyčerpá

Nicméně když se začal příběh ve druhém dílu komplikovat a zamotávat, bylo toho na Petra Vochozku již poněkud hodně a rozhodl se, že na třetí díl půjde raději jiný den, až vydýchá první dva. Každopádně na něj plánuje vzít i své blízké, což považuji za známku úspěšně získaného příznivce trilogie:-).

 

Squall domlouvá poslední plány akce * Na třetí díl již fanoušků dorazilo více

Jak se ukázalo, práce a škola zaměstnávají i další návštěvníky kina, nejen redakci Doupěte. Jak jinak si vysvětlit zoufalou účast několika desítek jedinců na ranním zahájení maratónu? Stejná hrstka hrdinů (neuvažujte o nich jinak!) se pak přesunula do druhého sálu na druhý díl. Vzhledem k tomu, jaký zážitek byl Matrix po čtyřech letech v kině a Matrix Reloaded samozřejmě také, nechápu, proč se o to – nota bene fanoušci - připravili.

 

Vlastně: premiéra byly dokonale vyprodaná:-)

Na premiéru v 15:00 jich náhle bylo plné kino, samozřejmě bylo již nějakou dobu vyprodáno. Poněkud nás zaskočil nízký věkový průměr návštěvníků (odhadem okolo 15-ti, což se mi na Matrix zdá opravdu málo), ale kdoví: možná byla později na večerním představení docela opačná situace:-).

 

Redakční fotoaparát si s mlhou na Matrixx Party moc neporadil * Tady za chvíli budou hrát nejnovější Matrix!

Každopádně bych rád prezentoval tři názory, které se mi po shlédnutí M3 okamžitě zformovaly v hlavě:

1. Matrix není možné vnímat jako tři filmy, ale pouze jako devítihodinovou ságu. Spousta lidí říká něco jiného, ale tohle je názor člověka, který ty filmy viděl za sebou a našel v nich pevný řád a odkazy z prvního dílu na třetí i zpátky v takové míře, že věřím původnímu prohlášení autorů o stáří myšlenky na tři filmy (od začátku).

2. Matrix poněkud lacině a líbivě (pro Američany a Evropany) využíval různá zamilovaná klišé, kterých se ale ve třetím dílu nemusíte zas tak bát. Vlastně: nemusíte se vůbec bát Hollywoodského konce. On totiž M3 vlastně ani moc není Hollywoodský film (výpravou ano, ale obsahem ne).

3. Pokud neznáte (z vlastní zkušenosti) Neon Genesis Evangelion, Ghost In The Shell, Avalon a další podobná japonská díla, je *VELMI* pravděpodobné, že významnou část M3 nepochopíte a také, že se vám nebude dvakrát líbit.

 

Chudák Rinoa ještě neví, že za hodinu a něco bude plakat jako želva * Také nemáte rádi, když vás fotí zblízka?

 

Technicky nepříliš zdařilá fotografie, která však obsahuje prakticky kompletní osazenstvo Brněnských Otaku * Je po filmu!!! Výrazy v obličejích jsou výmluvnější, než všechny recenze...

A jaký tedy vlastně ten Matrix 3 byl? Na to již nechám odpovědět mého kolegu, správce a zakladatele zřejmě nejslavnějších českých stránek o Final fantasy, celoživotního Otaku (fanoušek anime – tedy japonského stylu, kterým je Matrix prosycen) a fanouška Matrix fenoménu, který k němu ale vždy přistupoval nezasvěceně, s téměř vědeckým nadhledem. Uvidíme, co s ním udělalo vpravdě revoluční finále trilogie...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,