Recenze: F1 2010 – šlo by to i lépe

Formule 1 si dobré herní zpracování napříč platformami zaslouží a konečně ho také má. Přesto se všímavý hráč může po koupi F1 2010 cítit ošizen.
Kapitoly článku

Formule 1. Málokterý tak význačný brand byl v herní oblasti dlouhá léta ve spárech jediného konzolového výrobce. Děkujme proto za malé nedorozumění japonské Sony s "pánem" formule 1 Bernie Eccelestonem. Nešlo v něm o kvalitu hry, ale jen a pouze peníze, které Sony nebyla ochotna zaplatit; právo na značku proto uzmuli britští Codemasters, kteří přináší nové formule všem důležitým platformám. Formule 1 v jejich podání je navíc přesně taková, jakou jsme čekali; atraktivní herně, graficky i svým obsahem. Bohužel má ale vlastnosti, která nás překvapí; v čele se spoustou otravných chyb.

 

 

Hezky se to hraje i vypadá

Nemusíte mít obavy z lehce negativního tónu, který zazněl v předchozím odstavci. Základní kostra F1 2010 je solidní; hra vychází z prověřeného závodního enginu, který Codemasters využívají a známe např. z Race Drivera.

Vývojářům se povedlo velmi věrohodně přenést jízdní zážitek formule 1

Vývojářům se navíc povedlo velmi věrohodně přenést jízdní zážitek formule 1 a zároveň dát hráči do rukou taková nastavení a možnosti, díky nimž se z formule 1 v jejich obýváku nestává otravná podívaná. Co tím mám na mysli? Inu, k dispozici je tolik nastavení a možností (nejen po stránce obtížnosti, ale i délky hry), že se u hry nemusí cítit špatně ani příznivec závodních arkád.

F1 2010 05.jpg F1 2010 11.jpg

Hra má podle předpokladů jen minimum herních módů, takže vaše pozornost bude bez většího otálení směřovat ke kariéře, která nabízí aktuální startovní listinu formule 1 i veškeré závodní tratě včetně ještě nedokončené dráhy v Jižní Koreji (reálné formule na ní snad budou startovat v průběhu několika týdnů). Začínáte jako jezdec číslo dvě s jedním z menších týmů (nejlepším je Force India) s úkolem neudělat ostudu a průběžně se zlepšovat ve své první sezóně v multimilionovém formulovém kolotoči.

VIDEO: 3416 'F1 2010 - Night Race trailer'

Když už jsme u toho, co dělá z formule 1 to, co je (ano, jsou to peníze); do guláše závodů a tréninků byly namíchány také nezbytné ingredience mimo-závodního světa formule 1, jakou jsou tiskové konference, komunikace s agentem a týmy. Není jich mnoho (např. tiskovka má stále stejnou podobu, komunikace s týmy se omezuje na grafy toho, jak jste je zaujali), zdaleka nenabízí "vzrušení" skutečného světa formule 1, ale je to solidní start.

Podle vašeho gusta

Zmíněné ústupky nebo chcete-li herních volby, které zpřístupňují F1 2010 všem typům hráčů, začínají už dávno před prvním výjezdem na trať. Každý závodní víkend je v F1 2010 k dispozici ve dvou režimech; zkrácený režim nabízí pouze jeden trénink, kvalifikaci a závod, ten kompletní zase věrohodně kopíruje současnou realitu (3x trénink, 3 části kvalifikace, závod). Jako poslední před příjezdem na závodní dráhu ještě určujete délku závodu od 20 % (10-15 kol) až po kompletní závod (cca 50-75 kol).

Co byste měli znát z aktuálních pravidel F1:

  • Od letošní sezóny formule v průběhu závodu netankují, mají palivo na celý závod. Kvalifikace se proto znovu jezdí s co nejlehčí formulí.
  • Kvalifikace má tři části, na konci prvních dvou vypadává vždy 7 závodníků.
  • Pokud v kvalifikaci skončíte do 10. místa, musíte do závodu odstartovat na pneumatikách, které jste použili pro dosažení nejrychlejšího kvalifikačního času.
  • V průběhu suchého závodu musíte vždy obout obě směsi měkkých pneumatik. V případě, že zaprší, je volba strategie již plně ve vaší režii.

Nápad nabídnout dva rozdílné závodní víkendy kvituji; pro ty, kteří si chtějí hrát s nastavením a už od počátku bojovat o každou desetinku sekundy, se několik hodinových tréninků hodí. Většina hráčů ale ocení větší přímočarost; krátký trénink a bez většího otálení kvalifikaci i následný závod.

Připravte si čas i nervy

Závodní víkend vám nicméně připraví zajímavá překvapení. Za prvé svou délkou. Jediný závod vás může zabavit na dlouhé hodiny, což dělá s F1 2010 překvapivého žrouta času. Zda je to zpráva dobrá či špatná, záleží na každém z vás. Do kategorie pozitivních se ale řadí snaha tvůrců věrohodně zachytit nejen každé místečko závodních okruhů, ale také zastávky v boxech, vliv počasí na jízdu i chování soupeřů a mnohé další.

Jediný závod vás může zabavit na dlouhé hodiny, což dělá s F1 2010 překvapivého žrouta času

To vše za přispění skvělé grafiky; stříkající gejzíry vody při mokrém závodě stojí za to vidět, třebaže z formule samotného toho jako závodník zas tak mnoho neuvidíte.

F1 2010 01.jpg F1 2010 03.jpg

Precizní je zpracování jednotlivých formulí a jejich chování. Nemám tím na mysli jen jejich obecné vlastnosti, ale i rozdíl mezi formulemi jednotlivých týmů, které se skutečně liší v závislosti na tom, jaký materiál dostáváte do ruky. Rozdíly jsou nejen v rychlosti, ale také ovladatelnosti či dokonce zvucích té které formule. Ať už ale máte v ruce McLaren nebo Force India, herní formule se chová velmi podobně svým skutečným bráškům; při jízdě na hraně je nervózní, často se chová v zatáčkách velmi přetáčivě (závisí samozřejmě na nastavení), jedno špatné rozhodnutí se rovná konci závodu.

F1 2010 09.jpg F1 2010 10.jpg

Pro dosažení rychlých časů na každém z okruhů je třeba najít nejen ideální brzdné momenty pro každou ze zatáček, ale především vhodnou jízdní stopu. Výzvu představují především série rychlých zatáček, kde je každá chyba odměněna buď nuceným zpomalení a ztrátou pár desetin, nebo dokonce výletem do kačírku. Změny v nastavení formule mohou také znamenat zisk či ztrátu mnoha desetin.

 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní | Závody F1
Výrobce: Codemasters | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 24. září 2010
  • Realistický vzhled i prezentace
  • Mód kariéry
  • Chování formulí na trati
  • Věrohodnost okruhů
  • Chyby v designu hry
  • Občas pokles framerate
  • Opakující se průběh závodů
  • Chování soupeřů na trati
  • Omezené možnosti nastavení vozu
  • Zcela chybí telemetrie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,