Recenze: Fired Up! a World Tour Soccer

Rychlá akce. Brutální zákroky. Stovky příznivců. To jsou společné prvky dnes recenzovaných her. Tím však jejich podoba končí: zatímco Fired Up! potěší příznivce závodů lehce střižených s akcí, WTS se bude zamlouvat sportovně založeným jedincům.
Kapitoly článku

Žánr: Akční
Multiplayer: ano
Výrobce: SCEI
Vydavatel: SCEE
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage:
http://www.yourpsp.com

Při pohledu na seznam her, které jsou prozatím k dispozici pro PSP, zaplesá srdce nejednoho závodníka. Pokud se vám však závody nezamlouvají, moc dalších možností k vyžití nemáte. Důkazem je i hra s nenápadným názvem Fired Up!. Není to sice závodní titul v tom pravém slovo smyslu, jde v něm ale o rychlost a auta – takže určitě nese výrazné prvky závodního žánru. Krom ovládání vašeho plechového miláčka však musíte dbát také na zbraně, jejichž prostřednictvím smetete z povrchu zemského dotěrné nepřátele.

Nic smysluplnějšího pod slupkou hratelnosti skutečně nenajdete. Se svým plechovým miláčkem budete jednoduše brázdit ulice fiktivního velkoměsta a snažit se přežít nával nepřátelských jednotek, které se na vás pohrnou prakticky ze všech stran. Přesto je sympatické, že se autoři pokusili alespoň o náznak příběhu. V klasické zápletce (totalitní stát versus lid bojující za svobodu) se postavíte na stranu odporu a postavíte se režimu čelem.

Hlavním bojovým prostředkem se zde stává auto. Ovšem ne ledajaké. Stačí letmý pohled na okolní obrázky – futuristická vozítka ověnčená zbraněmi v podobě raket, kulometů a dalších libůstek rozhodně nejsou denní součástí našeho života. O to více se vám ale budou ve Fired Up! zamlouvat.

Vozidlo je bohužel zároveň také jediným prostředkem, jehož prostřednictvím můžete s herním světem komunikovat. Chybí prvky, co by vás mohly přiblížit k dění na obrazovce natolik, abyste jej vnímali vážně. Jediný styk s hlavním hrdinou obstarává loadingová obrazovka... A to je setsakramentsky málo! Už po hodině si začnete říkat, že vlastně jen pořád jezdíte dokola po (navíc se neustále opakujících a jen kosmeticky se lišících) lokacích s prstem na spoušti. A je tomu opravdu tak. Úkoly postrádají na rozmanitosti – rozdíl mezi likvidací pětice aut a obranou spřáteleného konvoje není zase až tak razantní.

Kromě hlavních úloh můžete po čas hraní plnit i úkoly nepovinné. Nejen, že díky tomu hrací doba pořádně nabobtná, navíc vás čekají také různé bonusy a power-upy. Samozřejmě můžete plnit jen zadání hlavních misí, v tom případě však rovnou zapomeňte na lepší štíty, o zbraních ani nemluvě. Sbírání power-upů probíhá neuvěřitelně komplikovaně: bonusy jsou rozházeny všemožně po mapě, takže vám k jejich sesbírání nezbude nic jiného, než prozkoumat aktuální mapu metr za metrem. Chybět samozřejmě nemohou ani úkoly typu „znič v daném čase určitý počet nepřátel“ – v celkovém součtu jsou však druhy misí tak čtyři, nuda je tedy zaručena.

Za stereotypem misí stojí především nepřátelé, respektive jejich nulová rozdílnost. Všehovšudy se setkáte se čtyřmi druhy nepřátelských jednotek – jediný rozdíl mezi nimi je navíc v tom, že se zvyšujícím se číslem levelu jsou vybaveni lepšími zbraněmi. Naštěstí si není na co stěžovat alespoň případě vašich vozidel: pokaždé si musíte zvyknout na nový typ zbraně, povětšinou i odlišné ovládání a v neposlední řadě také odlišný způsob boje. Zatímco s rychlým jeepem budete kosmickou rychlostí uhýbat nepřátelským střelám a k likvidaci potřebovat několik přesných zásahů, s tankem jen těžko uniknete, ale ničení nepřátel bude o to jednodušší.

Kdo sklouzl očkem a pár řádků níže, určitě se diví, proč po tolika kritických slovech Fired Up! odchází s nadprůměrným hodnocením. Důvod je prostý: prozatím jsme ke slovu pustili pouze singleplayerovou část hry, ta pravá zábava ale začíná až se spuštěním multiplayeru. Výhoda hry ve více lidech spočívá v tom, že nemusí každý hráč vlastnit kopii hry. Stačí, když ji má jeden – a ostatním pošle aktuální mapu (na výběr je z dvanácti) skrz gamesharing. Do klání se může najednou zapojit až osm hráčů, takže se rozhodně nebudete nudit. Obzvláště když dodám, že máte k dispozici stejný počet módů.

Světlé stránky hry
  • Multiplayer
  • Vydrží dlouho
  • Atmosféra
Temné stránky hry
  • Grafika
  • Nudný singleplayer
  • Vedlejší mise
  • Málo druhů nepřátel
  • Podobné lokace

Grafika už na tom bohužel tak dobře není. Ne že by byla na první pohled odpudivá, ale po několika desítkách minut vás už jednoduše omrzí. Barvy prostředí se neustále opakují, stejně jako modelů vozidel, dojem nevylepšuje ani nemožnost destrukce okolního prostředí.

Grafika: 6/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 6/10

Pokud sázíte na singleplayerovou část, rozhodně se Fired Up! vyhněte širokým obloukem. V případě, že hodláte s kamarády hrát ve více lidech, určitě se Fired Up! vyhněte také – je to návykové....

Celkové hodnocení: 7/10

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,