Recenze: Michael Schumacher WT Kart 2004 - jak zkrotit legendu?

Formule 1 zůstává světu PC her zapovězena a tak se milovníci rychlých kol musí smířit jen s těžko přijatelnou náhradou - simulacemi rallye či závody motokár, u nichž se rodila nejedna legenda F1. Mimo jiné také Michael Schumacher, který znovu propůjčil své jméno novému titulu pro PC. Myslíte si, že je „božský" Schumi neporazitelný? V dnešní hře mu můžete dát pořádně na frak!

Platforma: PC
Typ hry: Závody motokár
Multiplayer: Ano
Minimální konfigurace: Procesor o frekvenci 500 MHz, 128 MB RAM, 400 MB na HDD, 16 MB grafická karta
Doporučená konfigurace: Procesor o frekvenci 1 GHz, 256 MB RAM, 400 MB na HDD, 32 MB grafická karta
Testovací konfigurace: AMD Athlon XP 2000+, 512 MB RAM, 400 MB na HDD, 64 MB grafická karta
Výrobce hry: Inverse Entertainment (
http://www.inverse-entertainment.de/)
Vydavatel hry: BigBen Interactive (
http://www.bigben-interactive.de)
Homepage:
http://www.msworldtour.com/

Michael Schumacher je svéráznou osobností současného světa formule 1. Mnozí fanoušci jej zbožňují, jiní nenávidí a ten zbytek ctí jeho výjimečnost i dosažené úspěchy. Jako většina veleúspěšných hvězd historie F1, i obrovský talent z Německa započal svou závodní kariéru osedláním malých motokár. Jejich světem se probíjel stejnou ladností a elegancí, jakou nám každých 14 dní předvádí na závodních okruzích současné F1. Je jasné, že jméno Schumacher znamená úspěch. Platí to však také ve světě počítačových her? Podaří se oprášit zašlou slávu motokárové legendy a hráčům nabídnout titul nadprůměrných kvalit? Možná budete překvapeni.

Arkádová příchuť motokár

Nejprve by se patřilo uvést vše na pravou míru. WT Kart 2004 bohužel není hrou (a vytouženou záchranou) pro všechny milovníky pravé závodní simulace. Čekáte-li něco na způsob realistického chování závodních vozů, budete zcela jistě zklamáni. Vy všichni ostatní, kteří oceníte výbornou hratelnost ve spojení s arkádovějšími prvky, naopak zbystřete - WT Kart 2004 je tím pravým titulem a rozhodně i nejkvalitnějším dílem celé série.

  

Normální menu hry, které nepřekvapí, ale ani neurazí * Už se to blíží, start! * Nárazům se zkrátka čas od času nevyhnete

Zásluhu na tom má především hratelnost. Hraní WT Kart 2004 mě po celou dobu nesmírně bavilo. I přes nedostatek inovací, na dnešní poměry již tak trochu zastarávající grafiku a tuny dalších průměrností jsem po boku herního Schumachera prožil několik skvělých hodin –  tvůrcům se podařilo najít vyvážený mix simulace i čistokrevné arkády, ze kterého se ve výsledku zrodila skvělá oddychovka pro chvíle nudy či naopak relaxace. V jednoduchosti je krása – a v případě Michael Schumacher World Tour Kart 2004 to zkrátka platí do puntíku. Ale to už opět předbíhám.

Tři šampionáty = trojnásobná herní doba?

Ale kdeže. WT Kart 2004 sice nabízí tři různé šampionáty, přičemž s přechodem na každý další se zvyšuje opravdu vše (obtížnost, potřebný počet získaných bodů pro postup dále, ale i třeba počet kol v každém závodě atd.), od hry jako celku však v zásadě žádnou zázračnou herní dobu nečekejte - zabaví vás na několik hodin a poté si budete muset vystačit s nepříliš kvalitním multiplayerem. Motokáry jsou však svět, ve kterém neplatí pravidla a slušná jízda je zbytečným luxusem - dovedu si tedy živě představit, že parta kamarádů si hru dokáže tvrdým zápolením na silnicích řádně zpestřit. Právě těm mohu multiplayer jen a jen doporučit!

  

V tunelu je občas pěkná mačkanice * Pohled za volantem má své kouzlo * Souboj kolo na kolo a klopená zatáčka! Mňam!

Hledáte-li světlé stránky dnes recenzovaného titulu (které by snad obhájily moje nefalšované nadšení z hratelnosti), musím se zastavit u zpracování jednotlivých závodních drah. Tvůrci nás potěšili tratěmi, které vás (obrazně) zavedou do nejrůznějších končin světa - Austrálie, USA, ale i Švýcarska, Velké Británie či vzdálenějšího Japonska. Co pro hru znamená umístění okruhů právě do těchto částí světa? Upravení tratí podle místních podmínek a zvyklostí daných států. A věřte mi, ve výsledku je toto "bezvýznamné" zpestření opravdu patrné. Síla WT Kart 2004 se však ukazuje zejména v oblasti stavby tratí.

Různorodost zaručena

Stavba jednotlivých tratí je skutečně přehlídkou různorodosti. Tvůrci dali průchod své fantazii a je to více než dobře patrné. Čekají vás tak dráhy s typicky dlouhými rovinkami, i tratě techničtějšího rázu. Nechybí pomalé, rychlé i klopené zatáčky, převýšení, tunely či prudké vracečky, které vám mohou nadělat mnohé nepříjemnosti. Aby toho nebylo málo, čas od času vás bude ohrožovat také voda na trati. Narozdíl od jiných stupidních pokusů o vytvoření zajímavých a zábavných tratí tentokráte tvůrci svůj úkol splnili na jedničku. Většina okruhů nabízí jen minimum vhodných a ideálních stop, takřka vždy tak potřebujete několik kol k tomu, abyste tu svou „vyvolenou“ objevili.

  

Na podobné výsledky se kouká s radostí * Také byste si rádi dopřáli dovolenou? * Mačkanice v první zatáčce - pro hru velmi typická situace

V opačném případě vás totiž čeká pocit beznaděje a neschopnosti. WT Kart 2004 se nepyšní přehnanou obtížností, s postupem času se však přece jen zvyšuje a soupeři zůstávají za každé situace nekompromisní. Ve světě motokár se navíc na fair play nehraje (aneb nespoléhejte na pomstu závodních komisařů), postrkování a žduchání do soupeře je na pořadu dne a poznáte to ve většině případů hned v první zatáčce. Podobně svobodomyslný styl jízdy však dá i vám dostatek prostoru k manévrování, které by se jinak na skutečných ulicích nesetkalo s potřebným pochopením policie.

Nakopejte Schumiho!

A co Michael Schumacher? Nejlepší z nejlepších vás samozřejmě pořádně prožene i ve hře. Bude to právě on, kdo se stane vaším soupeřem číslo jedna. V otázce rychlosti za božským Schumim nezaostávají ani další piloti, od žádného z nich však nečekejte vyrovnanější výsledky – německý závodník ve službách Ferrari je jediným komplexním závodníkem v poli, což z něj činí favorita na vítězství všude, kam vás osud zavede. Naneštěstí i v WT Kart 2004 platí několik jednoduchých pravidel, jak se se všemi soky snadno vypořádat. Podaří-li se vám vyhrát jednokolovou kvalifikaci, stačí po celou dobu závodu pečlivě hlídat/blokovat počítačem využívanou stopu (ta je u všech stejná) a máte po starostech. Až na výjimky to skutečně funguje.

  

Pneumatikám se musíte vyhnout, byť kolize vaši motokáru nepoškodí * Startovní rošt * Tři šampionáty, mohlo jich však být i více

Abychom nebyli ošizeni o technickou stránku života každého závodníka, máme tu také několik zpestření, které souvisí s vaší motokárou. Naneštěstí je jich však velmi, velmi málo. Ovlivňovat můžete vzhled helmy, hledí, kombinézy i vaší motokáry a mimo to také vybrat pro svého jezdícího miláčka to správné obutí. Přímý vliv na jízdní vlastnosti však tyto změny nemají (alespoň jsem je nezaznamenal) a je velká škoda, že technickou stránku celého závodění tvůrci opomenuli. WT Kart 2004 však není realistickou simulací a ve snaze o zjednodušení hry je tento krok více svým způsobem logický.

A omáčka?

Jak je na tom zbylá omáčka, tedy technické zpracování hry? Snad právě v této oblasti je nejvíce patrné, že WT Kart 2004 není áčkovým výtvorem, do kterého tvůrci nalili velké peníze. Při jízdě motokárou je samozřejmě k dispozici hned celá řada pohledů (klasický z vrchu, akčnější za volantem a další), ani ty však celkově nemastný neslaný dojem z grafiky nenapraví – textury jsou svou kvalitou průměrné, stejně jako ztvárnění motokár a okruhů, potěší jen několik efektů (černé čáry od pneumatik na trati a podobně). Nečekejte zázraky, na druhé straně se však nemusíte bát, že byste WT Kart 2004 ihned po spuštění znechuceni grafickým kabátem vypnuli.

Grafika průměrná, co zvuky a hudba? Jakbysmet. Zvuky zní v rámci možností realisticky, hudba má něco do sebe, opět ovšem žádný zázrak. Delšího komentáře snad není třeba.

Světlé stránky hry
  • Skvělá hratelnost
  • Dobrá stavba tratí
  • Arkádové (zábavnější) pojetí hry
  • Ostré souboje na trati
  • Míša Schumacher!
Temné stránky hry
  • Nic pro motoristické fajnšmekry
  • Spíše průměrné zpracování
  • Přece jenom by to chtělo možnost ovlivňovat techniku

Jarní překvapení

Co dodat? Snad je z předcházejících řádků jasně patrné, že i přes příchuť průměrnosti a všednosti si mě titul Michael Schumacher World Tour Kart 2004 získal. Ne vždy totiž musí jít nadprůměrnost ruku v ruce s nadupanou grafikou a oslňujícím zpracováním - ten pravý a skutečný základ totiž tvoří hratelnost. A pokud se u hraní jakéhokoliv titulu bavíte víc než dobře, je to znamení kvality. Kvality, kterou vám titul Michael Schumacher World Tour Kart 2004 nepochybně nabídne. Dejte mu proto šanci.

Grafika: 6/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 7/10

V mnoha ohledech průměrný závodní kousek, který nepřináší do žánru žádné inovace. A přesto má své osobité kouzlo, díky kterému si vaši pozornost oprávněně zaslouží.

Celkové hodnocení: 6,5/10

Diskuze (2) Další článek: Matrix Online - stahujte další trailer!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,