Recenze: Nintendogs – štěňátko pro každého

Vždycky jste chtěli pejska, ale nemohli jste si jej pořídit? Nintendo vám přináší virtuální simulátor štěňátka, který uspokojí pejskařské touhy dětí i dospělých. Skrz dotekový displej a mikrofon budete mít možnost své štěňátko hladit či volat jménem… a spoustu dalšího. Podrobnosti najdete v této recenzi.

Žánr: simulátor štěňátka
Multiplayer: ano, wifi pro dva hráče s dvěma kopiemi hry
Výrobce: Nintendo
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: Conquest (
www.cqe.cz)
České stránky:
www.nintendods.cz
Homepage: www.nintendogs.com

„Haf haf haf… haf haf!“

                               Niki

Co se Niki snažila říct v rámci citovaného výroku? Možná připomenout starou známou moudrost, že pes je nejlepší přítel člověka. Každý pejskař vám prozradí, že ve svém čtyřnohém kamarádovi našel nejspolehlivější přátelskou bytost ve svém životě. Pejsek se na vás nikdy nebude zlobit, neurazí se, nezradí… naopak vždycky bude čekat na váš návrat domů a se stejným nadšením vás vítat den po dni celý svůj život. Kromě nekonečné odevzdanosti a lásky nabízí také báječné zážitky ze společných her nebo třeba možnost nekonečně trpělivého naslouchání vašemu povídání či výbornou výdrž, když máte chuť jej drbat za ušima nebo prostě jen hladit po srsti. Život s pejskem je nádhera. Ale ne každý z nás si jej může dovolit. A právě pro ty, kdo po pejskovi touží, ale z nějakého důvodu jej nemohou mít doopravdy, vydalo Nintendo přesvědčivý simulátor štěňátka.

  

Tady žije váš pejsek * Takovému obalu hned tak někdo neodolá * Pejsci ve hře jsou jako živí

Nintendogs není jen tak nějaká hra. Svým pojetím vychází z původní hříčky známé pod názvem „virtuální mazlíček Tamagochi“, nicméně původní koncept dotahuje mnohem dále za pomoci špičkové grafiky, revolučního ovládání a zcela realistického přístupu. Ve výsledku vám dodá řadu autentických zážitků a pocitů z výchovy psího kamaráda, takže může docela dobře posloužit také jako určitý trenažér pro budoucí pejskaře. Nejste si jistí, zda se vaše dítě dokáže postarat o živého pejska, o nějž vás neustále prosí? Otestujte ho touhle hrou a budete v tom mít jasno.

Vybrat, vychovat, vydržet

Když jsem se před osmi lety konečně rozhodl, že si svůj dětský sen opravdu splním, musel jsem udělat totéž co každý člověk v dané situaci. Zajel jsem k chovateli a nechal si ukázat všechna dostupná štěňátka. Jedno z nich zůstalo sedět na místě déle než ostatní a pořád na mě koukalo. Až později jsem zjistil, že důvodem jeho silnějšího zájmu o lidi byl fakt, že bylo nejmenší z celého vrhu a ostatní jej poněkud odstrkovali… tenkrát jsem ale vyvodil, že zůstalo sedět, protože jsem se mu prostě líbil. Vzal jsem ho do náruče, oblízlo mě… no a pak už je člověk ztracený a nemůže se s takovým štěňátkem rozloučit.

  

Koupání * Venčení * Drezůra

Dovezl jsem ho tedy domů a začal rituál seznamování se. Já se štěňátkem, štěňátko se mnou, štěňátko s bytem, podlaha bytu se štěňátkem, štěňátko s miskou na vodu, podlaha bytu s vodou z misky, štěňátko s mými povely, já s ohlodanými papučemi a tak vůbec. Krok po kroku jsme stavěli náš vztah, založený na respektu, obdivu, lásce a poslušnosti. Niki se naučila první slovo (své jméno), pak druhé („fuj“:-)), následovala obtížná drezůra venku ve stylu „choď se mnou, u nohy - ne na druhou stranu“ a tak dále. Čím více jsme spolu trávili času, tím více se také prohlubovala naše závislost jednoho na druhém, pokud jde o city. Niki vesele řádila, když jsem za ní přišel - a posmutněle koukala, když jsem odcházel pryč. Našla si své oblíbené hry (aportování, na schovávanou) a tak dále.

  

V multiplayeru se mohou přátelit pejsci dvou majitelů * "Nakrm mě!" * "Podrbat, potřebuji podrbat!"

Všechno tohle můžete zažít také s Nintendogs. Po úvodní návštěvě u (virtuálního) chovatele a výběru konkrétního štěňátka (pejska nebo fenky) si dovedete štěňátko domů a začínáte se seznamovat. Nejprve si pejsek zvyká na prostředí vašeho domova, váš hlas, vaše povely, vaše vedení při procházce. Vy se učíte jeho povahovým rysům, snažíte se mu vštípit zásady dobré výchovy, objevujete kde je mu nejpříjemnější hlazení a drbání. Čím víc času spolu trávíte, tím víc vás pejsek poslouchá, tím lépe rozeznává přibývající množství povelů a tak dále.

Pohlaď, oslov, nezapomínej

Nintendogs je jednou z těch her, které naplno využívají potenciál nové platformy, pro níž je určena (Nintendo DS). Oba displeje jsou dokonale zaplněny (jeden pro výhled na vašeho pejska, druhý jako monitor jeho stavu – hlad, žízeň, nálada, čistota, potřeba venčení). Při zavolání jménem (díky vestavěnému mikrofonu přístroje) pejsek přiběhne na spodní dotekový displej a můžete jej hladit přímo doteky po jeho virtuálním tělíčku. Kromě toho hra celou dobu počítá reálný čas díky vestavěným hodinám, takže mezi potřebami jídla nebo venčení jsou realistické prodlevy – pokud si nemůžete dovolit se o pejska správně starat celý den (venčení, krmení, koupání, hraní si atd.), potom jej musíte odložit do virtuálního hotelu. Na výběr je pestrá škála psích ras (hra se prodává ve třech baleních a každé obsahuje několik odlišných druhů).

  

Pozdrav nebo začátek souboje? * Chrrrrpšššš * Niki aneb skutečnost je skutečnost

S možnostmi přístroje souvisí také detailní a kvalitní grafické i zvukové zpracování. Především se pejskové hýbou jako živí, jejich animace jsou pestré, dokonale přechází jedna v druhou a zcela přesvědčivě simulují nahodilé chování skutečného pejska (leží u zdi, hlavičku položenou na packách… pak se zvedne, popojde, chytne balónek, hodí jej na stranu, popoběhne za ním, zastaví se a naslouchá kdovíčemu… ). Při procházkách nechybí zvuková kulisa městského ruchu či cvrlikajících ptáků, štěkání, ňufání a kňourání pejsků zní přesně jako ve skutečnosti. Provedením je tedy Nintendogs o celé generace před starým dobrým Tamagochi.

Psí škola hrou

Nintendogs není hrou v klasickém slova smyslu. Nehraje se na body, není žádný konkrétní cíl. Pejsek neumírá, zůstává napořád štěňátkem (ale rozvíjí se jeho intelekt a citové vazby). Můžete s ním trávit roky a roky, učit ho novým kouskům, vyhrávat virtuální dovednostní soutěže (zdroj peněz na nakupování nových hraček, jídla či šampónů). Hra nemá žádný cíl, do kterého byste mohli dojít – cílem je zkrátka konstantní život s vaším mazlíčkem. Pokud vám například vadí, že si nemůžete svého skutečného pejska vodit do práce (jako mě), můžete mít na pracovním stole alespoň zapnutou Nintendogs a po očku koukat jak štěňátko odpočívá, sem tam mu hodit balónek atd.

Světlé stránky hry
  • Realističnost
  • Grafické provedení
  • Dotekový displej, mikrofon
  • Nekonečná hrací doba
  • Štěkací mód, multiplayer
Temné stránky hry
  • Pouze pro pejskaře
  • Relativní stereotyp
  • Angličtina

Celá ta báječná pejskařská zábava dostává docela nový rozměr díky multiplayeru, v němž se dva hráči mohou díky wifi připojení navzájem s pejsky navštívit – ti si potom na sebe zvykají a učí se hrát si spolu či společně chodit na procházky (za zmínku stojí „štěkací mód“ kdy hra ve vaší kapse zaštěká v okamžiku, kdy na ulici minete někoho, kdo ji u sebe má také). Kromě toho můžete mít pejsků víc než jen jednoho. Zážitek z hraní Nintendogs je radikálně odlišný od hraní ostatních her. Pro řadu z vás může jít o trvalou zábavu napořád. A rozhodně jde o dokonalý způsob jak otestovat sami sebe, že jste schopni starat se o pejska. Také jde nepochybně o dokonalý vánoční dárek pro děti (hra lze zvládnout díky ikonkám i bez znalosti angličtiny, navíc se prodává s perfektním českým manuálem), kterým se již omrzeli plyšáci a panenky.

Grafika: 9/10
Hudba: 9/10
Zvuk: 10/10
Hratelnost: x/10

Perfektní simulátor štěňátka, připravený s láskou pro všechny, kdo milují pejsky. Doporučuje pět pejskařů z pěti (ale svému opravdovému psímu kamarádovi hru raději neukazujte - ať nežárlí). Pejskaři si k celkovému hodnocení přidají alespoň jeden bod.

Celkové hodnocení: 8,6/10

Diskuze (8) Další článek: Hrdinové se žaloby bát nemusejí

Témata článku: , , , , , , , , , , ,