Recenze: N.O.V.A. - převlečený Master Chief

Hráči dlouho čekali na pecku od Gameloftu a nyní se konečně dočkali. Bude N.O.V.A. stejně tak úspěšná jako HALO?

Proč jsem vlastně v perexu zmínil hru HALO? Bystré oko čtenáře na to nejspíše přijde samo, jakmile jeho ctěný zrak dopadne na obrázky okolo - autoři se nijak netají tím, že se nechali právě výše zmíněným titulem inspirovat a je nutno dodat, že podobnost je vidět opravdu na každém rohu. To však neznačí nic špatného, ba právě naopak.

nova_art1.png

Jelikož se pohybujete v budoucnosti, lidstvo už stihlo zničit naši mateřskou planetu, respektive vyplýtvat veškeré zdroje pro přežití a tak se lidstvo uchýlilo k životu na orbitálních koloniích. Zatímco první mise funguje jako klasický training, další mise už budou pěkně na ostro a nenechají vás jen tak sedět v klidu v koutě. Čeká na vás totiž plných třináct misí, přičemž průměrná hrací doba jedné této mise je kolem patnácti minut.

nova_01.png nova_02.png

Jednoduchou kalkulaci herního času nechám na vás, je však jasné, že se jedná o pořádnou porci a to do herní doby ještě není započítán povedený multiplayer. Ten si můžete zahrát až čtyřmi kamarády přes bluetooth, nebo přes wi-fi. Pokud jste třeba sami doma a ležíte v posteli modlící se, že nemáte prasečí chřipku, vezmete za vděk i soubojem proti hráčům ze zbytku světa. Vše ale pěkně po pořádku.

Hlavní cíl zní prostě a jednoduše: zabij, co se hýbe

Jako vysloužilý mariňák Karl Wardin budete pomáhat lidstvu a ačkoliv samotná herní zápletka není nijak úchvatná a Uwe Boll by z ní dokázal udělat propadák nominovaný na Zlatou malinu, není příběh zrovna tím nejdůležitějším elementem, podle něhož by se měl titul posuzovat. N.O.V.A. je čistokrevná střílečka a tak hlavní cíl zní prostě a jednoduše: zabij, co se hýbe. A že se toho po neznámých planetách bude hemžit celkem dost, je snad jasné i svátečnímu hráči.

nova_03.png nova_04.png

Nepřátel je několik druhů a jsou odlišní jak svou odolností, tak způsobem boje a společné mají snad jen to, že se nejedná o lidi. Na kuchání podivné a pitoreksní hrody vám nebudou stačit pouze holé ruce, a tak se dočkáte arzenálu zbraní, který skrývá jak klasické pistole, tak brokovnice, nebo třeba populární assault rifle. Nábojů je všude dost a když budou docházet, můžete formou minihry a jakýchsi puzllů "hacknout" po různu ležící bedny a z nich si náboje vzít.

Nabít, zabít, hodit iPhone na nepřítele

Ovládání je stejné, jako třeba v nedávno recenzovaném Modern Combat. V levém dolním rohu iPhone tak najdete joystick na ovládání pohybu, v pravém dolním zase tlačítko pro střelbu a skákání a konečně v pravém horním rohu obrázek se zbraní, jenž umožňuje měnit zbraně a přebíjíet. Pod tímto obrázkem se pak nachází i symbol granátu, jehož stisknutím překvapivě hážete ocelové a výbušné dárečky, jež vám mohou nesčetněkrát zachránit život.

nova_art2.png

Aby bylo styčných bodů s titulem HALO ještě víc, oblečete si i nano zbroj, která vám slouží jednak jako zdroj energie a zdraví, ale také jako zásobárna kyslíku, když se náhodou ocitnete v nehostinném vesmíru. Veškeré proměnné se pak obnovují automaticky, takže se nebudete muset shánět po hromadě lékarniček, ale zkrátka bude stačit se skrčit někam do rohu a doufat, že si vás nenajde zbloudilá kulka. Jako poměrně originální prvek pak lze zařadit speciální schopnosti, které získávate v průběhu hry – jedná se například o chvilkové zmražení nepřátel, nebo třeba o zrychlený běh.

Jedná se například o chvilkové zmražení nepřátel, nebo třeba o zrychlený běh

Graficky se jedná o vyložené hody a všechny lokace jsou krásně zpracovány. Ať už jste na orbitální stanici, nebo v džungli a nebo se třeba proháníte s obrněným džípem, nepřestanete se divit nad nádhernou grafikou a detailně zpracovaným okolím. Po technické stránce nepokulhávají za nádhernými obrázky ani zvuky, a tak musím v tomto případě pouze zatleskat a uznale pokynout hlavou.

nova_05.png nova_06.png

Celkově se z NOVA nestává nic jiného, než jedna z nejlepších stříleček pro vzkvétající platformu nesoucí název iPhone a je jen otázkou času, kdy se hráči dočkají dalších dílů. Za sebe tak musím dát nahoru čtyři a půl palce – koupí tohoto titulu totiž rozhodně neprohloupíte, i když se i u něj pár drobných pih na kráse najde.

 

Dostupné pro: PSP, iPhone
Žánr: Akce
Výrobce: Gameloft | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. prosince 2009 (iPhone); Q3 2010 (PSP)
  • Halo pro iPhone
  • Dlouhá herní doba
  • Nádherná grafika
  • Místy stereotyp
  • Horší AI protivníků
Diskuze (6) Další článek: U Warner Bros. Interactive se propouští

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,