Recenze PC verze GTA: Vice City - velkolepé mafiánské blues

Příchod hry GTA: Vice City byl opět provázen výkřiky nadšenců a spoře oděných dam, jásotem akčně pozitivních jedinců, stejně jako kritikou všech zastánců mírů a odpůrců globalizace. Se stejnou bravurou a bez ohledu na veřejné blaho se tento skvost znovu odhodlal atakovat mety nejvyšší. Jaký je skutečně výsledek práce akčních géniů z Rockstar Games? Dokonalé mafiánské blues či nastavovaná kaše? Odpověď hledejte v naší recenzi.

Platforma: PC
Typ hry: Akční
Minimální konfigurace: Procesor 800 MHz, 128 MB RAM, 915 MB na HDD, 32 MB grafická karta, DirectX 8.1, Windows 95/98/2000/ME/XP
Doporučená konfigurace: Procesor 1500 MHz, 256 MB RAM, 1,5 GB na HDD, 64 MB grafická karta, DirectX 9.0, Windows 95/98/2000/ME/XP
Testovací konfigurace: AMD Athlon 2000+, 512 MB RAM, 1,5 GB na HDD, 64 MB grafická karta, Windows 2000
Multiplayer: Ne
Domovská stránka: (
http://www.rockstargames.com/grandtheftautovicecity/pc/index.htm)
Výrobce hry: Rockstar Games (
http://www.rockstargames.com/)
Distributor hry: Take 2 (
http://www.take2games.com/)
Distributor hry v ČR: Cenega (
http://www.cenega.cz/)

Kontroverzní série překypující neuvěřitelnou dávkou zábavy, pestrých úkolů a k hráči velmi štědrou výdrží. Řeč je pochopitelně o akčních titulech Grand Theft Auto, herní řadě, která čelí zapřísáhlým kritikům násilí již po několik dlouhých let. Zapomeňme však na řady pseudoodborníků, kteří mají o problematice  herního světa stejné ponětí jako průměrný hráč o nesmrtelnosti brouka. Pojďme se raději podívat na nejnovější titul série, pyšnící se potřebnými prvky předchozích her a samozřejmě také bohatou nabídkou význačných novinek. Výlet do násilí a mafii zaslíbeného města Vice City započíná.

 
Městečko Vice City vás vítá * Váš první domov - útulný hotýlek

 
Taxík už čeká * Stylové oblečení a rychlá motorka - pekelná kombinace!

Ale ještě předtím upozornění pro slabší nátury! Máte problém vypořádat se s představou zabíjení nevinných lidí, likvidace nepohodlných osob, požíváním drog? Nedělá vám adrenalin v krvi dobře? Pak na Vice City zapomeňte. V opačném případě se pohodlně usaďte do svého křesla, rozepněte zip u škrtících kalhot, přichystejte dostatek občerstvení a nezapomeňte se na několik dní omluvit z práce či školy. To jen tak na okraj. A nyní již k samotné hře.

Svět mafie nemá hranic

Myslíte si, že mafie nesídlí ve vašem městě, městečku či vesnici? Že její zatraceně dlouhé prsty nesahají až do tohoto světa? Pak jste na omylu. Mafie je všemocná a její konexe a spojenci nemají ve zvyku přenechat vládu nad významným smetištěm lidí voleným zástupcům. Kam tím vším mířím? Ke zjištění, že ani ve hře GTA: Vice City vás mafie a zločinci všech kalibrů neopustili. Znovu tak zavítáte na dráhu zločince, sloužícího vlastním zájmům a desítkám podivných individuí, toužících po moci a penězích.

A tak se tedy coby nepříliš oblíbený člen bohaté mafiánské rodiny Tommy Vercetti vydáte splnit důležitý úkol do města Vice City. Vaše práce rozhodně není hodná padavky - osud tomu však chtěl a vše se zvrhne hned na samém začátku. Mafie chyby neodpouští a vaše vlastní osoba je tak donucena posečkat ve zdejším pohostinném prostředí. Minimálně do doby, než se vše vyřeší. Co však dělat bez peněz a dostatku kontaktů?

Informace a kontakty znamenají moc!

Práce a zaměstnanců vhodných pro praní špinavých peněz je stálý nedostatek a tak se o vaše služby nebude zajímat pouze právník Rosenberg (váš první kontakt), ale také spousta dalších více či méně význačných osobností - setkáte se tak s partou motorkářů, pravými gangstery či drogovými bossy. Kontakty jsou nepostradatelným artiklem a mít dobré přátelé znamená mít velkou moc.

 
Někteří policisté moc inteligence nepobrali * Pěkný výýýbuch!!

 
Další práce započíná * Úspěšné dokončení jedné z misí

Nápaditost všemožných úkolů nezná mezí. Budete shánět životně nutné informace, chránit svého šéfa i zabíjet jeho předchůdce. Všední život zločince se však pyšní také desítkami menších a zprvu primitivnějších zakázek - ničení výloh v oblíbeném nákupním centru, likvidace nepohodlného konkurenta na golfovém hřišti, záchrana uvězněného přítele a mnohé další. Pokud je Vice City v něčem na chlup podobné původnímu GTA, pak je to nabídka a rozsáhlost všech úkolů, které jsou zárukou dlouhé životnosti této plnohodnotné hry, byť z části vydávané za datadisk.

Tommy Vercetti - pohodář, zločinec či nájemný vrah?

Kdo je to vlastně Tommy Vercetti? Na Tommyho si jistě vzpomínáte ještě z plnohodnotného třetího dílu - tedy alespoň živoucí pamětníci bezpochyby. Moc se nám chlapík od té doby nezměnil, ale vadí to snad? Pohodový, inteligentní, nebezpečný, obratný - všechny tyto přívlastky se dají bezpochyby aplikovat na osobu Tommyho. A jak se sami přesvědčíte v průběhu hry, není si s ním radno zahrávat. Zvláště, když nemá svůj den. A to je téměř pořád.

Tommyho však narozdíl od GTA 3 čeká malá premiéra. Tvůrci se tak konečně rozhodli odpovědět na časté prosby a nářky vyžadující vytvoření interiérů budov. A vida, s příchodem GTA: Vice City se věrní fanoušci dočkali! Mnohé pasáže hry vás zavedou do prostředí obchodních domů, hotelů či pororozpadlých barabizen. Některé úkoly se odehrávají právě v interiérech, což s sebou přináší mnohé pozitivní i negativní jevy. Zápornou stránkou interiérů jsou zejména sami nepřátelé, kteří se zde dají pasovat do role neškodné zvěře, čekající na neodkladnou smrt. Nutno však pochválit mnohdy důkladné architektonické ztvárnění, které však střídají také nudné, bezcharakterní chodby. Po této stránce je nepochybným skvostem ukázková vila obklopená množstvím zahrad a bazénů, jejímž majitelem se stanete v průběhu hry a která bude dále sloužit jako jeden z vašich domovů. A to v souvislosti s domy rozhodně není vše.

Realitním agentem?

Dovést nové dílko za hranice toho předchozího, to si dali tvůrci za cíl v případě rozšíření Vice City. Jistě tak oceníte krom několika hlavních vylepšení (z nichž ne všechny jsme si ještě stačili představit), také sympatickou novinku. Omezit se na roli nevýznamného nochsleda, který pouze plní ušmudlané a stereotypní úkoly bohatých páprdů, to rozhodně není motto a životní cíl Tommyho. Jeho vlastní potřeby sahají mnohem výše a tak kromě práce pro nejvýznamnější z řad mafiánů okusí také úlohu boháče, který se vyžívá v nákupu některých budov.

 
Novej bejvák - útulná vilečka! * Slušivé hračičky, co říkáte?

 
Projedete se také na lodi * Ani smrt se mi nevyhnula

Po celém Vice City tak lze najít hned několik desítek objektů, které se (za patřičný poplatek) stanou vaším budoucím majetkem. A k čemupak slouží? K ukládání pozic a také výdělku prašulí. A protože význačný mafián nemůže chodit nastrojený jako hašašíra, lze zde také čas od času obléci Tommyho do vkusnějšího obleku ala "Versáči". Našinec by rozhodně zajásal nad pečlivostí, kterou tvůrci věnovali svému novému výtvoru.

Motorky aneb bzum, bzum, bzuuuum

Dopravní prostředky jsou krom zbraní potřebným společníkem v cestě za úspěchem - alespoň tak je tomu v případě série Vice City. Střílení, vraždění a útěk před hordami nepřátel, to je jen slabou náplní vašeho všedního života ve městě Vice City. Většinu času totiž nestrávíte coby obyčejný kolemjdoucí, ale ceněný řidič libovolného pojízdného prostředku. Cesta k němu není ošemetná, jak by se mohlo zprvopočátku zdát. Toužíte po svém vysněném automobilu a nedostává se vám peněz či jiných legálních způsobů, jak si jej pořídí? Zapomeňte na platné zákony, dejte se na dráhu zločinu - jinými slovy, vezměte si jej. Kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv. Záleží to jen na vás. Toť k principům, platným od pradávna a prvopočátku série. Co nového nám ale nabízí GTA: Vice City?

Vrtalo vám hlavou, proč se tvůrci ladně vyhnuli zpracování motocyklů? S příchodem GTA: Vice City jakékoliv pochybnosti přestávají mít smysl - zapracování jednostopých vozidel se totiž stalo skutečností. Máte-li chuť, můžete si "půjčit" kopii praslavného Harley Davidsona i obyčejný skútr. Zpracování motocyklů je v rámci možností realistické - překypují rychlostí, nejsou příliš vhodné pro komplikovanější cesty s množstvím začátek (až na výjimky) a mnohé další. Autoři k mému potěšení nepozapomněli ani na takovou drobnost, jako je působení všedních živlů - poryvy větru při jízdě ve vyšších rychlostech jsou tak skutečně patrné na oblečení hlavního hrdiny! Vašim častým a příjemným společníkem budou také motorové čluny či také helikoptéra!

Atmosféra 80. let

Nejen pestrá paleta úkolů, napínavé dění, možnost nezávazného pobavení či nově také motocykly ve všech svých podobách dělají z GTA: Vice City dílko hodné hluboké poklony. Našinec si jisto jistě po několika minutách strávených prohlížením všech koutů velkolepého a rozsáhlé města Vice City zamiluje také atmosféru. Prostředí na první pohled zdánlivě bezchybně fungujícího kraje, v jehož útrobách se skrývá něco shnilého. A jste to krom jiného i vy sami.

 
Sladká odplata! * Tvoje ochranka je neschopná, kámo! 

 
Pekelná přestřelka * Cesta do další akce začíná

V kůži Tommyho si však nemusíte budovat respekt pouze coby úplatný, neoddaný a bezcharakterní zločinec. Opět je vám pro zpestření umožněno nasednout do vyhlédnutého policejního vozu a stát se tak alespoň na pár vteřin zastáncem té správné, plně legální strany. Nejen policisté se však starají o veřejné blaho a tak vás jistě potěší role hasiče či záchranáře. Představivosti si meze nekladou a všechny mise jsou příjemným zpestřením všedního (rozhodně však ne nudného!) života zločince.

Bohatý arzenál nezbytných hračiček

Být policistou či hasičem? Jistě, zajímavé, ale plnění stále se opakujících úkolů vás zabaví jen na několik málo chvil. Zato s bohatým arzenál nezbytností v podobě zbraní si užijete takovou porci legrace, jakou vám jen vaše fantazie povolí. Meč (ala katana), množství pistolí i ručních samopalů a především efektní motorová pila jsou zárukou mnoha nápaditých situací - vyřádit se tak můžete nejen na bezprostředních konkurentech a protivnících, ale také zástupcích otravných pouličních gangů.

Jsou to však mnohé další drobnosti, které přivádějí zážitek z hraní GTA: Vice City až na pokraj dokonalosti. Výborný fyzikální model, díky němuž jsou automobilové honičky i prodírání se běžným denním provozem pestrým a mnohdy i nebezpečným zážitkem, stejně jako znatelně vylepšená umělá inteligence, to jsou jen některé z mnoha příkladů. V roli řidiče se kromě poslouchání mnoha rádií a zajímavých songů samozřejmě nevyhnete zabíjení stovek chodců (opět detailnějších než v GTA 3), byť se tvůrcům nepodařilo vyvarovat se několika chybiček - zatímco elektrické sloupy lze při vyšší rychlosti bez problémů porazit, reklamami osázené lavičky se pyšní výdrží desetimetrového dinosaura. I tak je ovšem dojem z jízdy a využívání všech pojízdných prostředků více než dobrý.

A co vše se tedy dá hře vyčíst? Zamrzí již výše zmiňované chování kamery, která vám ve výjimečných situacích vaši roli pouze stíží. Drobnější chybky by se daly najít i v souvislosti se samotnou konverzí, zejména v případě některých misí. K naprosté spokojenosti hráčské obce sérii Grand Theft Auto bezpochyby schází také plnohodnotný multiplayer.

 
Další mise je za mnou, uff * Pěkné autíčko, co říkáte?

Velkolepé dialogy sršící humorem

Nač vyvíjet kompletně nový design, když kvalita toho původního nebyla dovedena až na pokraj možností. Něco v tomto smyslu si řekli také u firmy Rockstar Games při přípravě a návrhu hry GTA: Vice City. Městečko Vice City vás tak přivítá kabátkem, důvěrně známým již z předchozího GTA 3, byť v mnohem detailnějším a lákavějším podání - velmi efektní jsou například kapky deště dopadající na obrazovku monitoru v průběhu (povětšinou pouze letmé) přeháňky.

Obavy nemusíte mít ani z hardwarových nároků. Ty se naštěstí oproti předchozímu dílu nenavýšily, stále však zůstávají pro průměrného hráče tak trochu nadprůměrné - a nelze hovořit o tom, že v této oblasti by podobně vyčnívající hra byla brána za kvalitní. Snad vám bude náhražkou alespoň okouzlující dabing a přímo velkolepé dialogy, které Tommy vede nejen se svým parťákem ve zbrani (Lancem), ale také kopou dalších tuctových i význačných mafiánů či drogových dealerů. Nutno uznat, že tvůrcům nechybí ani špetka humoru, která ještě více umocňuje i tak stylovou atmosféru doby 80. let.

Světlé stránky hry
  • Nápadité úkoly
  • Příběh hraje významnější roli
  • Dlouhá životnost
  • Výborný fyzikální model
  • Vylepšení umělé inteligence
  • Nabídka rádií, stylová hudba
  • Parádní grafika a vše, co k ní patří
  • Geniální dabing, humorné poznámky
Temné stránky hry
  • Některé mise, jejichž splnění je díky konverzi hůře proveditelné
  • Absence multiplayeru
  • Čas od času podivně se chovající kamera

Kousek od dokonalosti

Dokonalé mafiánské blues či nastavovaná kaše? Odpověď na tuto prostou otázku vám snad již nabídly předchozí řádky a odstavce. Kdo od Vice City čekal datadisk, který původní GTA 3 posune do mnohem propracovanějších vod a svého předchůdce celkovou kvalitou mílovými kroky předčí, bude bezpochyby spokojen. Zklamána nebude ani ta sorta hráčů, která si od posledního výtvoru z vývojářských dílen studia Rockstar Games slibovala pestrý zážitek daleko za hranicí plnohodnotného čtvrtého dílu. Zkrátka a dobře - GTA: Vice City je dalším nesmazatelným mezníkem v historii herní série Grand Theft Auto a bezpochyby jednou z nejlepších akčních her první poloviny tohoto roku, která kupodivu prakticky netrpí dětskými nemocemi konverzí. Žádnou hlubší poklonu již tomuto skvostu nelze složit.

Grafika: 9/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 9/10

Téměř dokonalé dílko, jehož skutečné kvality doceníte až po desítkách hodin hraní. Značka dlouholeté trvanlivosti a hra, kterou vám bez okolků doporučí 10/10 recenzentů, to jest GTA: Vice City.

Celkové hodnocení: 9/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce
Výrobce: Rockstar Games | Webové stránky hry
  • Nápadité úkoly
  • Příběh hraje významnější roli
  • Dlouhá životnost
  • Výborný fyzikální model
  • Vylepšení umělé inteligence
  • Nabídka rádií, stylová hudba
  • Parádní grafika a vše, co k ní patří
  • Geniální dabing, humorné poznámky
  • Některé mise, jejichž splnění je díky konverzi hůře proveditelné
  • Absence multiplayeru
  • Čas od času podivně se chovající kamera
Diskuze (37) Další článek: Shiny připravují dvě pokračování Enter The Matrix!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,