Recenze příslušenství Razer Productivity Suite 2021. Pomalá evoluce

Razer vyrukoval s druhou generací svého balíčku Productivity Suite a vylepšil, co se dalo.

Co baví

  • Perfektní tichá klávesnice
  • Skvělá ergonomie myši
  • Špičkové spínače
  • Sjednocený moderní design
  • Výborná výdrž baterie

Co vadí

  • Myš stále potřebuje AA baterie
  • Vyšší cena klávesnice
  • Software vyžaduje registraci
8/10
Hodnocení

Razer se už dlouhá léta věnuje převážně herní branži. Za posledních několik let se ale začal velmi větvit a vyrazil hned do několika různých směrů, což kvitujeme s povděkem. Zkoušeli jsme výborná hudební sluchátka a stranou nás neobešla ani sbírka příslušenství jménem Productivity Suite, která se soustředí hlavně na kancelářskou práci. 

Tento nabitý balíček, který v sobě zahrnuje bezdrátovou klávesnici, myš a podložku, nyní dorazil ve své druhé generaci a nabízí některé velmi lákavé inovace včetně lepší výdrže, kvalitnějších materiálů a celé řady malých vylepšení, díky kterým se bude pracovat i hrát jedna radost. Pojďme se podívat, co je nového.

Pro Type Ultra

První generaci klávesnice Pro Type jsme chválili hned z několika důvodů. Duální bezdrátové připojení, stylový neherní design a extrémně pohodlné a tiché psaní. Razer se rozhodl ponechat to, co zaručeně funguje a vylepšil klávesnici v několika důležitých oblastech. Jde především o pořádně nafouklou výdrž na jedno nabití, ještě kvalitnější spínače a přidání špetky toho luxusu navrch. 

https___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_h37_hda_9257514041374_211102-pro-type-ultra-500x500.png
Nová klávesnice se velmi podobá vzhledem, novinky se ale přece jen najdou

Na první pohled od sebe obě generace rozlišíte jen stěží. Razer se i nadále přidržuje stylového minimalismu a bílého designu, hliníková pevná deska je velmi stabilní a působí kvalitně, až hodnotně. Tenké tělo doplňují jen dole nastavitelné nožičky, schovka pro USB adaptér a na zadní straně pak přepínač mezi dvěma bezdrátovými režimy - 2.4GHz a Bluetooth. To zůstalo a vše je opět špičkové. 

 

Tenké tělo doplňují jen dole nastavitelné nožičky, schovka pro USB adaptér a na zadní straně pak přepínač mezi dvěma bezdrátovými režimy

 

Klávesnice je plnohodnotná, nechybí tedy numerický blok, nenajdete tu ale žádné dodatečné funkce ani ovládací prvky, jako např. regulace hlasitosti nebo multimediální centrum. Klávesy jsou ale posazeny velmi rovnoměrně a psaní tak jde neuvěřitelně hbitě od ruky. Dopomáhá tomu jedna z nejviditelnějších inovací nové generace - velmi pohodlná polstrovaná opěrka zápěstí. Ta bohužel není nijak magneticky uchycená ke klávesnici, takže si budete muset zvyknout, osobně jsem ale po nějaké té chvíli neměl vůbec problém psát a hrát tak, aby mi operka nejezdila po celém stole. 

20211206_135155.jpg20211206_135146.jpg20211206_135121.jpg
I Pro Ultra je bílá, stylová a působí velmi hodnotně

Co potěší velmi jsou nové spínače Yellow, které jsou velmi tiché a hlasité cvakání tak nebude budit spolubydlící nebo přítelkyně ani při těch nejintenzivnějších hrách. Na rozdíl od minulé generace, která používala spínače Orange, nabízí nové také vyšší bod aktuace, takže stisk zaznamenají o něco dříve. Ačkoliv je Productivity Suite zaměřen hlavně na práci, musím uznat, že se neztratí ani u hráčů. Osobně jsem klávesnici používal na psaní článků posledních několik týdnů a samozřejmě i hraní, a to intenzivních her jako Halo Infinite či Battlefield 2042. Spínače jsou krásně responzivní a rychlé, prsty po klávesách kmitají opravdu velmi svižně a je jedno jestli píšete, nebo hrajete. Tichosti pak prospívá hlavně speciální membrána potlačující hluk, takže hrajete v tichosti, a přesto spínače nepostrádají ten oblíbený herní odskok. 

Druhou velmi vítanou novinkou je výdrž. Klávesnice si zachovává duální bezdrátové připojení skrze klasický adaptér 2.4GHz (který mimochodem můžete využít i pro nejnovější myš Pro Click, takže ušetříte USB port!) a také Bluetooth, takže lze navolenou kombinací kláves přepínat až mezi čtyřmi zařízeními najednou. Produktivita v názvu není bezdůvodně, možnost používat jednu klávesnici na počítači, notebooku a např. tabletu je k nezaplacení. 

20211206_135628.jpg20211206_135213.jpg20211206_135133.jpg
Podsvícení je pouze bílé, nátuře výrobku ale sedí podobně jako v případě Applu

Nyní navíc klávesnice i déle vydrží. Na jedno nabití, které trvá cca dvě hodiny, vydrží o více než dvojnásobek déle. S Bluetooth připojením tradičně o něco déle, něco přes týden. V případě 2.4GHz připojení pak cca týden. To ale platí pro zcela vypnuté podsvícení. Se středně silným podsvícením jsem se u připojení skrze adaptér dostal na 6 dní používání, což je rozhodně výborná hodnota. 

Celkově vzato je Pro Type Ultra lehkým upgradem oproti minulé generaci. Bez razantních změn přináší mnohem pohodlnější užívání, lepší výdrž a polstrovanou opěrku, takže hodiny strávené u počítače plynou podstatně příjemněji. 

Pro Click Mini

Nebudu lhát, stylový minimalistický design mi sedí pravděpodobně nejvíce a Razer se mi s novým Productivity Suite trefil do vkusu. Zatímco klávesnice se vzhledově moc neodlišila, nová myš Pro Click Mini dorazila s razantnějšími změnami. Hned podle názvu už poznáte, že jde o zmenšenou variantu, což nemusí být nutně výhodou. Osobně preferuji klasickou velikost myši a ta minulá navíc lákala perfektní ergonomií pro dlouhé hodiny v práci. S postupem času se mi ale i Mini dostala pod kůži. 

https___hybrismediaprod.blob.core.windows.net_sys-master-phoenix-images-container_hf3_h6f_9257515089950_211102-pro-click-mini-gallery-1500x1000-1.jpg
Design se změnil, styl rozhodně zůstal

I přes menší rozměry je totiž neuvěřitelně pohodlná a ani zde nechybí lehce prohnuté tělo s texturovanými boky pro lepší úchop. Myš je mnohem rovnoměrněji rozložená než její předchůdce, takže se více hodí pro praváky i leváky, stále je však cítit větší úklon pro pravou ruku. Jinak je myš opět zproštěna jakýchkoliv rušivých prvků. Hlavní dvě myšítka jsou designově součástí horního krytu myši, velmi pohodlné je i otexturované kolečko, které lze přepínat mezi pokrokovým a plynulým chodem přepnutím tlačítka hned za ním. Samozřejmostí jsou dvě tenká tlačítka na levé straně, co sednou akorát pod palec. 

 

Trošku nepochopitelným krokem je zastaralé využití AA baterií, které mohou také trochu ovlivnit hmotnost myši

 

I zde se Razer drží duálnosti připojení, na spodní straně myši lze najít kromě zapínacího tlačítka také přepínač mezi režimy 2.4GHz a Bluetooth, takže myš opět můžete připojit až ke čtyřem zařízením najednou a hbitě přepínat. Trošku nepochopitelným krokem je zastaralé využití AA baterií, které mohou také trochu ovlivnit hmotnost myši (funguje jak s jednou, tak dvěma). Chápu, že šlo o to ušetřit, v dnešní době bezdrátových nabíječek a nezávislosti jsme si ale už zvykli na integrované baterie a neradi všude taháme zbytečné serepetičky. Razer předpovídá výdrž se dvěma bateriemi kolem měsíce provozu, zde ale bude hodně záviset právě na zvolených bateriích a jejich kvalitě. Případně lze udělat chytřejší krok a nakoupit rovnou nabíjecí akumulátory. 

20211206_135315.jpg20211206_135231.jpg20211206_135223.jpg
Nová myš je více zakulacená a zaoblená, designové prvky ale zůstávají podobné

Kvalitou si Pro Click Mini v ničem nezadá i s myší herní, ačkoliv ji chybí mnohé technologie a funkce, díky kterým budete mít náskok nad konkurenci. Maximální citlivost senzoru činí 12K DPI ve srovnání s 16K DPI u staršího většího kolegy, a rozdíl je znát především v online kompetitivních střílečkách. Berete-li Pro Click Mini jako mobilní myšku na cesty k hernímu notebooku, rozhodně vás nezklame. Přesnost i rychlost jsou špičkové a myš si hravě poradí s většinou her, natož pohodlnou prací. S opravdovými esportovými kousky se však rovnat nemůže, v takovém případě doporučujeme sáhnout spíše po specializovaných produktech, jako je např. Steelseries Prime Mini. 

20211206_135240.jpg
Taktilní kolečko lze přepínat mezi režimem pokrokového pohybu a volného scrollingu

Pro Click Mini je výbornou a přesnou malou myškou, která skvěle doplní klávesnici Pro Type Ultra. Zatímco klávesnice se ale bez problémů může hbitostí a rychlostí rovnat herním klávesnicím, myšku už bychom pro online klání a esport nedoporučovali. Na druhou stranu, pokud holdujete klasickým RPG titulům, strategiím nebo jiným hrám, kde setina vteřiny nerozhoduje nad výhrou a prohrou, recenzovaný kousek vám rozhodně ostudu neudělá. 

Pro Glide

Ke konci se jen krátce zastavíme také u nejnovější generace podložky Pro Glide XXL, která doplňuje starší menší kolegy a slouží jako kompletní podložka pro váš stůl, co pojme klávesnici i myš. Podložka s tloušťkou 3mm je vyrobena z kvalitního gumového materiálu a speciálního texturovaného povrchu, který z jedné strany přilne ke stolu a skvěle drží, ze strany druhé poskytuje pohodlný povrch pro precizní pohyb myši. 

Jemný látkový materiál se speciální texturou je také velmi příjemný na omak, takže neodře ruce po dlouhých hodinách u počítače. Důležité ale je, že myš reaguje opravdu precizně, měl jsem možnost srovnat novinku s podložkou od Steelseries, kterou jsem používal doteď, a rozdíl je opravdu znát především v tom, jak rychle se myš chytá při rychlém pohybu i nadzvednutí. 

Verdikt

Nejnovější generace Razer Productivity Suite nepřináší žádnou revoluci ani inovace, co vás posadí na zadek. Spíše jde o pomalá a smysluplná vylepšení, která mají smysl, ať už mluvíme o větší pohodlnosti, kvalitnějších spínačích či vyšší výdrži, abyste nemuseli tak často sahat pro kabel. Pokud si chcete sjednotit stůl a pohodlně pracovat i hrát, nový balíček od Razeru je rozhodně zajímavým kandidátem. 

Diskuze (4) Další článek: Autor Oriho kritizuje Microsoft za tvoření umělých bariér. Přeje si, aby skončil s exkluzivitami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,