Recenze: Pure – téměř čistá zábava

Létat jako pták je snem každého. A co takhle létat jako pták a ještě přitom řídit čtyřkolku? Šílenost, říkáte si. Já říkám, že je to adrenalinová jízda.
Kapitoly článku

První, co vás napadne, když uvidíte Pure v pohybu, bude nejspíš něco jako „Tý jóo“, nebo „Páni, to mě po*er“. Ne všichni samozřejmě budou z arkádového stylu této závodní hry nadšení, ale ten úžas tam pořád bude. Nevím, čím to je, ale Pure má něco do sebe. Pěkně popořadě. Každý jsme již podobné hry hráli, všichni víme, jak na ně. Ať již to byla snowboardová série SSX či ATV Offroad. A není náhoda, že pocit z této hry je podobný.

 

PURE_03.jpgPURE_05.jpg

Právě lidé z Black Rock Studios (bývalý Climax Racing) stojí za ATV Offroad, takže své zkušenosti zúročili i zde. Navíc mají za sebou ještě řadu jiných závodních her jako Moto GP 07' či Italian Job. Poté, co založili Black Rock Studios, se dostali pod křídla Disney Interactive a jejich možnosti nabrali nový rozměr. Pure je jejich prvním dítkem po tomto spojení a patří mezi jejich nejambicioznější tituly. Pojďme se podívat, zdali se ambice naplnily.

Jedno pyré s adrenalinem

Pure, na rozdíl od drtivé většiny závodních her, dává vale všem zažitým standardům a přináší do hry prvek, který se jen tak nevidí. Jsou to gigantické skoky. A když říkám gigantické, pak tím nemyslím pár metrů, ale několik desítek. K tomu si přidejte bláznivé triky a máme zde světový unikát. Nebo si snad vybavujete jinou hru, kde by bylo možné letět 30 metrů nad zemí, zároveň ''běžet'' vedle svého stroje, hodit ''Supermana'' a těsně před dopadem dosednout?

PURE_06.jpgPURE_07.jpg

Pokud jste se náhodou ještě nepodívali na okolní obrázk či snad nepochopili, oč v Pure jde, pak vám to tajemství tedy prozradím. Jedná se o extrémní závody, extrémně výkonných čtyřkolek, v extrémně náročném terénu plném etrémně vysokých skoků a extrémně náročných triků.

Když říkám gigantické, pak tím nemyslím pár metrů, ale několik desítek. A mluvím samozřejmě o skocích

Hlavní nabídkou v Pure je World Tour, čili závody po celém světě. Vaším úkolem není nic menšího, než se z výchozí sté pozice dostat na tu první. Celkem vás čeká 10 turnajů, rozdělených do výkonnostních tříd A, B, C, D, a k úspěšnému dokončení kariéry musíte vyhrát 54 závodů. Začínáte samozřejmě v nejslabší kategorii D, kde se nachází čtyřkolky dostupné běžnému smrtelníkovi. Hned při výběru stroje vás čeká překvapení – ve hře chybí peníze a svůj první stroj si tak můžete sestrojit podle libosti.

PURE_04.jpg

Na výběr máte z 23 druhů dílů. Od rámu, přes brzdové destičky, tlumiče, stupačky, převodovku, rukojeti, karoserii až po nitro navíc v několika variantách, takže každá čtyřkolka je vzhledově unikátní. Můžete si také změnit barevné provedení všech dílů či přidat potisky. Je toho opravdu hodně a koho by nebavilo sestavování nové čtyřkolky ručně, může vše jedním tlačítkem nechat na počítači. Ten vždy vybere ty nejlepší dostupné součástky a sestaví jeden ze dvou druhů čtyřkolek - závodní či freestylovou.

TIP: Používejte nitro v kombinaci s 'preload' – skočíte tak výše a dále.

V každém turnaji na vás čeká několik závodů a musíte nasbírat předepsaný počet bodů, aby se vám odemkl ten další. Za vítězství získáváte nové tratě, lepší součástky, další díly pro tuning (nemají vliv na výkon), nové sloty pro čtyřkolku a dokonce nové postavy. Těch je celkem šest. Závody jsou rozděleny do třech kategorií – závod, sprint a freestyle, přičemž proti vám vždy závodí patnáctka umělou inteligencí poháněných protivníků.

PURE_08.jpgPURE_09.jpg

Klasický závod se jede na tři kola a většinou je možné jej vyhrát bez jediného triku, i když je pravda, že se občas vyplatí zariskovat. Proč? To si řekneme o pár řádek níže. Sprint je rychlovkou na pět kol, jede se na krátkém úseku a vyžaduje vaši stoprocentní koncentraci a soustředění. Zde na triky zapomeňte úplně. K vítězství budete muset každou zatáčku projet rychle, plynule a hlavně precizně. Jakékoliv zaváhání vás odsune nemilosrdně o několik pozic zpět. A freestyle? To je kapitola sama pro sebe.

Superman, Helikoptéra, Tornádo

Popisek výše nepatří známému superhrdinovi, ani dopravnímu prostředku či snad přírodnímu úkazu. Jedná se o názvy některých nejtěžších triků, které se vám časem podaří provádět a jejichž zvládnutí bude pro freestyle nezbytné. Během freestylu sbíráte body, zatímco vám ubývá palivo v nádrži. Zde se čas vůbec neměří. Na trati jsou rozestavěny skokánky a speciální bonusy, které v normálním závodě chybí. Bonusy vám zdvojnásobí počet bodů, doplní nitro, přidají speciální skok či pozastaví ubývání benzínu.

PURE_11.jpgPURE_13.jpg

Na začátku máte k dispozici základní triky jako ohlédnutí přes rameno či vykopnutí nohama. Jejich zvládnutím se naplňuje 'měřič', který zároveň slouží jako zásoba nitra. Postupně se měřič naplňuje a tím se zpřístupňují lepší a pokročilejší triky. Od základních triků se tak dostanete až k profesionálním. Vrcholem všeho je pak speciální trik. Každá ze šesti postav, které se vám postupně zpřístupní, disponuje vlastním unikátním trikem. Ten je samozřejmě nejlépe ohodnocen a nejvíce doplňuje měřič. Zároveň je nejvíce riskantní, protože jeho provedení trvá i několik vteřin.

Na trati jsou rozestavy skokánky a speciální bonusy, které v normálním závodě chybí

Použití nitra je ve freestylu nezbytné, avšak měli byste si dobře rozmyslet kdy a jak ho použijete. Jednak se hodí pro dohnání ztráty a jednak je užitečné při nájezdu na skok. Díky nitru si ho prodloužíte a zvýšíte o několik metrů. Pro freestyle je to alfa a omega. Ovšem má to jednu nevýhodu. Použitím nitra klesá 'měřič' a tím se vám snižuje schopnost provádět těžší a lépe bodované triky. Nastává tak zajímavá situace, kdy řešíte dilema. Skočit výše, dále a provést více triků, nebo to risknout s nižší nájezdovou rychlostí, ale s lepšími triky? Každopádně počítejte s tím, že častokrát se vám jedna z variant nepovede a vy tak skončíte v kotrmelcích a bez bodů.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní | závody čtyřkolek
Výrobce: Black Rock Studios | Webové stránky hry
  • Vynikající grafické zpracování
  • Pocit rychlosti a extrémnosti
  • Gigantické adrenalinové skoky
  • Pohodový soundtrack
  • Náročné ovládání triků
  • Optimalizace není optimální
  • Krátká kariéra
  • Málo druhů závodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,