Recenze: Resistance: Fall of Man – odpor je marný

Resistance je jeden z launchových titulů PS3; a měla by být jedním z největších taháků této konzole. Stojí ale za to? Dokáže obstát v konkurenci Gears of War? A je opravdu next-gen? To ukáže teprve čas... a naše recenze.

Platforma: PS3
Typ hry: FPS
Výrobce: Insomniac Games
Vydavatel: SCEA
Disributor v ČR: Sony Czech
Homepage:
www.2kgames.com/pirates/psp/

RFoM je sci-fi titul z doby druhé světové války. Zní to divně? Není důvod. Autoři totiž vsadili na příběh založený na alternativní historii. V jejich světě nastalo po první světové válce období míru. Žádná ekonomická krize, žádná druhá světová válka, žádný komunismus. Prostě idylka. Pak se ale něco zkazilo. Celá města byla zničena za jediný den. Tisíce Rusů opustili své domovy a uprchly do okolních států, jen aby většina z nich krátce po svém příjezdu zemřela. Ruský parlament nereagoval na dotazy svých zahraničních partnerů…

Nakonec byla skupina agentů MI6 vyslána, aby zjistila, co se v Rusku vlastně děje. Hned první výzkumy byly šokující: ze všech ruských rozhlasových stanic vysílala pouze jediná; a i ta vysílala jen krátkou, stále se opakující zprávu.

A pak se koncem roku 1949 objevila Chiméra. Nikdo si není jistý, odkud se vzala, můžeme se jen domnívat, že to je výsledek ruských biologických experimentů. Ale kdo ví... Jisté je, že chiméra dokáže infikovat lidi a změnit je v něco mnohem silnějšího, rychlejšího, chytřejšího – a ošklivějšího. Na něco, co se snaží zabít všechny lidi.

  
Tohle pro lidi nevypadá dobře * A ještě jednu za tatínka! * Tak tady si budete hrát. Mimo jiné

Útok byl nečekaný, navíc evropské vlády tvrdily, že útočníci jsou „jen“ Rusové. Tato dezinformace ale byla rychle vyvrácena událostmi, které přišly. Chiméra i přes houževnatý odpor armád jednotlivých států dobyla celou Evropu za pouhé tří měsíce. Británie byla ušetřena, ale ne nadlouho. Chiméry sice nemohly přejít moře, dokázaly se ale podkopat. Američané souhlasili, že Britům v boji pomohou – výměnou za britskou „tajnou zbraň“.

A zde začíná příběh hry. Nathan Hole (aneb vy) je součástí jednotky, která čeká na britský konvoj vezoucí tuto tajnou zbraň. Namísto přátel a ultimátního kvéru se ale dočkají jen nepříjemného překvapení v podobě útoku Chimér. Vojáci jsou poraženi a nakaženi... Až na Nathana. Tedy, abych byl přesný – i on byl nakažen. Jak se ale ukázalo, má na virus imunitu. Jistě, má teď žluté oči, změnil se mu metabolismus a dokáže se rychle vyléčit z většiny zranění. Nicméně stále je člověkem.

Hale pokračuje ve své původní misi. Setkává se se zbytky britských vojenských sil, nachází onu „ultimátní zbraň“, zabije spoustu Chimér - a nakonec jako rytíř na bílém koni zachrání celé lidstvo. A nebo také ne. Však sami uvidíte.

  
Už víte co je míněno tím, že se nepřátelé opakují?

Líbí? Inu, na rovinu, příběhů o tom, jak jeden hrdina zachrání celé lidstvo, máme dvanáct do tuctu. Story je ale propracované a hra má díky ní skvělou atmosféru – a to se počítá. Bohužel atmosféra navozená dokumentárními filmy a animacemi poněkud ztrácí dech, když přijde na hraní samotné – na bojišti je Resistance „jen“ klasickou střílečkou.

A právě to je hlavní problém této hry. Mnoho lidí si od RFoM slibovalo next-gen zážitek. Nevídanou grafiku, nevídané efekty, nevídanou hratelnost. A Resistance nemá ani jedno z toho. Jistě, grafika je dobrá. Dokonce velmi dobrá. Ještě před rokem by ohromila. Ale včera není dnes, kočka není pes a Resistance není Gears of War. Bohužel.

Ovládání hry je uděláno přesně dle zavedených standardů pro konzolové FPS. Je jednoduché, intuitivní a po první minutě se s ním sžijete a přejde vám do krve. Navíc přináší i pár novinek využívajících senzor pohybu v novém sixaxis ovladači. Pokud na vás například skočí jeden z nepřátel a přichytí se, zbavíte se jej jen rychlým zatřesením ovladače. Podobně budete hasit i své šaty.

  
Dva na jednoho? No dobře, to umím taky * Na velkého nepřítele s velkým kvérem… * …a na ještě většího nepřítele s ještě větším kvérem

Zbraně jsou řešeny zcela klasicky – můžete jich u sebe mít kolik chcete. Ovšem zbraně – to je věc, v níž RFoM vyniká. Nejen, že arzenál je pestrý, ale je i smysluplný. Každá zbraň v něm má své místo, své využití. Jistě, to je v mnoha hrách – ale většinu z nich lze projít s jednou „hlavní“, nejlepší. Ne tak zde. Brokovnici využijete v malých, uzavřených prostorech; granátomet proti davům nepřátel; odstřelovačku, abyste ze zbavili příliš silných potvor... Takhle na papíře to zní vágně, ale věřte mi – ve hře to je jiný kafe.

Světlé stránky hry
  • Skvělá prezentace příběhu
  • Dobrý design zbraní
  • Rychlá, akční FPS
  • Multiplayer (až ve 40 lidech)
Temné stránky hry
  • Málo next-gen
  • Stereotypní nepřátelé
  • Neoriginální

Bohužel nepřátelé jsou pravým opakem zbraní. Jistě, je jich hodně druhů. Jistě, na mnohé z nich (hlavně na bossy) musíte použít specifickou taktiku. Ovšem celou hru budete potkávat stále kolem dokola jeden – nejrozšířenější a nejzákladnější – typ nepřátel.

  
Copak to tu máme? * Vzdejte se, odpor je marný… * …budete asimilováni

AI ve hře dokáže překvapit – příjemně i nepříjemně. Jednou budete zírat na to, jak nepřátelé využívají každého dostupného krytu, jak se vzájemně kryjí a jak dělají vše pro to, aby vás dostali. O chvíli později se pak ale prostě rozběhnou přímo na vás. Navíc AI často ignoruje vaše spolubojovníky a snaží se jen a pouze o vaši smrt. To je sice na jednu stranu poněkud frustrující a nepřirozené, na stranu druhou musím připustit, že se možná jedná o důkaz kvalit umělé inteligence. Vaši „pomocníci“ jsou neschopní; jejich úkolem a účelem je navodit ve vás pocit, že jste na skutečném bojišti, že jste členem jednotky. Bohužel tím to končí, takže v boji jste odkázáni sami na sebe.

Resistance ve výsledku není nic víc (ale ani nic míň) než dobrá a svižná FPS. Pokud čekáte next-gen zážitek, grafiku či hratelnost, jděte o dům a platformu dál. Pokud ale máte PS3 a chcete si prostě „jen“ zahrát dobrou hru, nasedněte do tohoto vlaku.

Grafika: 8/10
Hudba: 8/10
Zvuky: 8/10
Hratelnost: 8,5/10

Pokud od RFoM nic neočekáváte, dostanete do ruky dobrou, zábavnou FPS. Pokud očekáváte pokořitele GoW, budete zklamáni.

Celkové hodnocení: 8,4/10

Diskuze (14) Další článek: Zúčastněte se celosvětového Pac-Man turnaje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,