Recenze: Singles: Flirt up your Life! – The Sims bez cenzury!

Dle prognóz mělo být monopolní postavení The Sims příchodem toužebně očekávané hry Singles ohroženo. Lechtivější a dospělejší konkurent jedné z nejúspěšnějších herních sérií je konečně mezi námi a na rozdíl od svého protivníka nabízí necenzurované vydání lidského života. Naplnila se všechna naše očekávání? To vše a mnohé další se dozvíte v naší recenzi!
 
koupit
Pořiďte si konkurenta The Sims s doporučenou cenou 999 Kč o bezmála dvě stokoruny levněji! Nabídku dalších titulů naleznete na adrese vltava.doupe.cz.

Platforma:  PC
Typ hry: „Simulátor“ života
Multiplayer: Ne
Minimální konfigurace: Procesor 1 GHz, 256 MB RAM, 32 MB grafická karta
Doporučená konfigurace: Procesor 1,5 GHz, 512 MB RAM, 256 MB grafická karta
Testovací konfigurace: Procesor 1,8 GHz, 512 MB RAM, 64 MB 3D grafická karta
Výrobce: Robotee (
http://www.rotobee.com)
Vydavatel hry: Deep Silver (
http://www.deepsilver.net)
Distribuce v ČR: US Action (http://www.topcd.cz)
Homepage hry:
http://www.singles-the-game.de

Jakoby to bylo teprve včera, kdy jsem poprvé vložil CD s titulem The Sims do své mechaniky, abych záhy zjistil, že právě to je hra mého života. Pravda, u některých jiných her jsem se mnohdy bavil lépe, leč k The Sims jsem se vždy rád vracel a i dnes si je při slabší chvilce na čas nainstaluji. Vsadím boty, že takové pocity neprožívám jen já, neboť se simíci i každý jejich nový přírůstek v podobě datadisku držel vždy na špici prodejnosti. Utvořili tak neuvěřitelnou řadu, kterou nebude snadné překonat. Pokud mě paměť nešálí, doposud se o to nikdo výrazněji ani nepokoušel, až nyní. Pánové z Robotee se snaží dotknout nebes a hlavním prostředek jejich snažení budiž Singles. Jak obstál?

Kluci, holky, všechno na jedno brdo

Jak už to tak bývá, je takřka zvykem vybírat si svého avatara, neboli virtuálního zástupce. Jinak tomu samozřejmě nebude ani v Singles, a tak máte na výběr ze třinácti rozmanitých postaviček. Sedmero chlapců doplňuje šestero sličných dívek, přičemž každá z těchto „skupinek“ má svého jednoho homosexuálního dobroděje, jenž reprezentuje i čtyřprocentní menšinu. Výběr svého druhého já a jeho druhé polovičky není jen otázkou vkusu, co se do vizáže týče, ale jedná se především o rozmanité charaktery, na nichž celé Singles visí. Tím si také nepřímo nastavujete jakousi hranici obtížnosti. Je totiž rozhodně snazší dát do kupy dva človíčky, kteří mají stejné zájmy, než ty, kteří se „ztotožňují“ jen chozením na záchod.

  

Zamilované pohledy * Tak se raději zchladíme * Nebo raději ohřejeme ve vaně

Když již máte dle vlastního gusta vybrány dvě postavičky libovolného pohlaví, můžete se stěhovat do bytu. Jen podotýkám, že zmíněné dvě osoby se doposud neviděly, nikdy spolu nemluvily, největší roli v jejich životech hrála veliká náhoda, která je nastěhovala do společného bytu. Nečekejte proto, že se ihned po vybalení věcí vrhnete s odhodláním do společné lože, kde započnete bujaré oslavy na počest prvotního seznámení. Ani náhodou! Nejenže musí být zpočátku postele oddělené, ale krom toho vyžadují vaše postavičky vlastní soukromí v koupelně, jinak přerušují činnost na dobu neurčitou, v případě nahoty se zastydí a utečou z místnosti.

Prvotní seznamování je někdy těžké

Když už se vám podaří naladit oba dva spolubydlící na společnou vlnu, postupem času se z nich stávají větší a větší kamarádi. Rázem zjistíte, že spolu občas jen tak z legrace laškují, čímž se stále sbližují. Pokud to nepoznáte ledabyle od oka, máte k dispozici přehlednou grafickou tabulku, z níž lze vyčíst ledasco. Ve hře totiž převládá pětice hlavních aspektů, od nichž se poté odvíjejí ty vedlejší. Primárním tahounem je tedy přátelství, milostný vztah, intimní stránka, zábava a potíže, přičemž každý z těchto bodů je hodnocen stupnicí od nuly po desítku. Když budou všechny kladné proporce, tedy vše kromě potíží, na desítce, mladí se rozhodnou pro svatbu. Když naopak bude vše na nule a ještě k tomu dusná atmosféra přeplněná patáliemi, psychicky slabší jedinec se rozhodne odejít, což by znamenalo hořký konec.

  

Zase nechala v ledničce rožnuto! * Názorný příklad chyby v textuře… * ... původní obrázek

Od výše zmiňovaných aspektů se odvíjí jakési sub-potřeby, nezbytně nutné pro šťastný a spořádaný život. V dolní liště tedy nalezneme rychle se měnící ukazatele míry hladu, komfortu, těla (když budete bojkotovat hygienu, partnerka to neocení), energie, momentální zábavy, přátelství, smyslnosti a v neposlední řadě spokojenosti s vybaveností bytu. Když to porovnám s The Sims, tyto ukazatelé jsou veskrze identické až na jednu drobnost. Ukazují vám rovnou, co daná osoba v konkrétní okamžik nejvíce potřebuje. „Špindírovi“ se objeví symbol pro umývání, hladovému zabliká příbor.

Povídám, co to tu k čertu je?

V Singles si lidé velice rádi povídají. Mají však o čem? Opět se nevyhnu srovnání s The Sims, kde byly možnosti dialogů na daleko rozmanitější úrovni. Singles naopak dávají vyniknout intimnějším okamžikům, a proto se v této kategorii nachází nejvíce položek. Tři druhy sexuálních hrátek neprovádíte jen rutinně v nyní již sdílené posteli, dvě hrdličky se do sebe mohou pustit i na gauči. Stejně tak dobře se mohou obejmout, když je jim smutno, či líbat celé hodiny. Když se nudí, řeknou si vtip, když se cítí osamocení, začnou si povídat o zálibách, o svých slastech a strastech, ba i naprostých hloupostech. I když nebýt důvěrně známých ikonek nad jejich hlavami, zdálo by se vám díky nesrozumitelnému žvatlání jako hloupost téměř vše. Co se týče vzájemné komunikace, je to bohužel vše. Čekali jste víc? Abych pravdu řekl, já také.

  

Ještě jedna milostná scéna * Povídala žába žábě, že potkala kosa hrábě * Drsný výraz

Čas od času se mezi řečí objeví skutečné hlášky, které jsou jakoby z jejich rozhovoru vystřiženy, a mají přímý dopad na další průběh vztahu. Z těchto „vložek“ ihned poznáte, jestli si ti lidé rozumí, co je trápí nebo co plánují. Se svou přítelkyní, popřípadě přítelem, si můžete vyjet dokonce i na piknik či do kina, ale to už bohužel na svých monitorech nezaznamenáte, neboť o tom pouze hovoří. Každopádně jsou tyto srozumitelné výňatky dialogů dobrým nápadem a mnohdy se o svém svěřenci dozvíte naprosto netušené věci.

Nuda pláž v teple domova

Ruku na srdce a hlavu na špalek, kdo z nás si jako jednu z prvních věcí nevyzkouší odšatit oba dva človíčky, aby chodili tak, jak je stvořila matka příroda? Autoři již od počátku vývoje neskrývali, že v Singles uvidí hráči „naháče bez cenzury“, ba dokonce této skutečnosti využívali jako hlavní tahák. Máme, co jsme chtěli. Zpočátku se sice vaši svěřenci omezují ve vysvlékání jen na koupelnu, ale až si na sebe více zvyknou a tělo toho druhého poznají důvěrně i po tmě, začnou klidně na vaše písknutí chodit nazí i po celém bytě. Jediná cenzura, s níž se snad setkáte, je při konání potřeby, kdy se před kálejícího člověka nahrne veliká rulička toaletního papíru. Mimo to, všimli jste si té alarmující skutečnosti, že každý muž do jednoho značně zženštěl? Po dobu hraní jsem si nevšiml, že by byť jen jednou čůral ve stoje!

  

Kde nic není, ani čert nebere * Sice ze second-handu, ale jinak jako nová * Pohni s tou večeří

Když už padla zmínka o teple domova, úzce s tím souvisí i patřičné vybavení. Když se do bytu nastěhujete, nebude tam téměř zhola nic. Jen pár kusů dřeva, jinak přezdívaného jako nábytek, nějaké židle, zaprášený gauč, dvě postele atd. To si však žádá postupné vylepšování čehokoliv, co vede k většímu komfortu, potažmo celkové spokojenosti. K nelibosti spolubydlících, pokud chtějí žít v blahobytu, musí tvrdě pracovat, což znamená méně času na vlastní potřeby či trpká rána zkažená vstáváním. Autoři mysleli i na zakomponování jednotlivých dnů do týdne, tudíž v sobotu a v neděli máte ideální příležitost k bližšímu seznamování, poněvadž vás nikdo nežene do práce.

RPG prvky v Singles?

Věřte nebo ne, v Singles se potýkáte i s RPG prvky, a to nejen okrajově! RPG prvky totiž tvoří poměrně velkou část této hry. Každá z postaviček nabírá v průběhu svého života takzvané skill pointy, neboli zkušenostní body, za něž pak můžete vykoupit například postup v kariéře na váženější post, což se zákonitě rovná vyššímu platebnímu ohodnocení. Vylepšovat lze také šarm, mluvený projev, vaření, uklízení nebo i výkonnost v posteli. Zkrátka a dobře, co jste v The Sims pracně naháněli knihami, cvičením na klavír, snažným chozením do práce či posilováním, zde máte za celkové zkušenosti, které vám dá sám život.

  

Mno, tak já už raději půjdu * Všimněte si dvou ovladačů na TV * Osvěžující sprcha

To však neznamená, že byste měli na čtení knih nebo cvičení úplně zanevřít. Tyto skill pointy pocházejí z menší části i z mimo „životních“ aktivit, tudíž se ranní strečink na žíněnce dozajista vyplatí. Pokud je vám ale sympatičtější například hraní na kytaru, taktéž není problém, možností „vyblbnutí“ je mnoho. To samé platí u takzvané stavitelské části, kdy za poctivě našetřené peníze kupujete do bytu různé doplňky vpravdě užitečné. Jejich množství sice nedosahuje astronomických číslic, jako tomu je při součtu všech obsahů datadisků k The Sims, nicméně nabídky jsou pestré. Rádia, televize, telefony, gauče, kuchyňské linky, ledničky, myčky, záchody, sprchové kouty, vany, postele nebo i záclony můžete koupit buďto méně komfortní ze second-handu nebo o poznání dráže z běžného obchodu. Existuje pořekadlo podej prst, budou chtít ruku, jež zde funguje naprosto dokonale. Čím přepychovější hnízdo mají, tím více chtějí, byť by to znamenalo hladovku. V této chvíli jsem se začal hodně rychle snažit oba spojit svazkem manželským, abych postoupil do dalšího levelu, jímž je rodinný domek a poté rovnou celá vila.

Jak dlouho vám to vydrží?

Jak už jsem výše uvedl, k The Sims se vždy rád vracím. V případě Singles tak možná také za pár měsíců učiním, ale rozhodně s určitou dávkou skepticismu. Herní doba je sice teoreticky vzato skoro nekonečná, avšak vězte, že zábavných vám bude připadat přibližně prvních deset hodin. Když už jste totiž dosáhli maxima zkušenostních bodů a s druhou polovičkou žijete sexuálně už naprosto běžně, budete mít takový nepříjemný pocit, že už vás nemůže nic překvapit. A taky že ne. Jste nuceni znuděně zrychlovat čas, z nutnosti provádět rutinní úkony, abyste společensky nezhynuli. Když už se topíte v penězích, snažíte se vymýšlet nejrůznější kulišárny (viz. poslední screenshot) a čekáte jen na smrt, pardon – na svatbu. Samozřejmě se najdou zarytí jedinci, prožívající každičké vytažení hamburgeru z lednice, každičké zavolání kamarádovi či každičkou soulož, ale i těm jednou odzvoní hrana. Jednoduše řečeno - Singles po nějakém čase upadnou do nelítostného stereotypu, z něhož je návratu pouze hrou od znova.

  

Holky s holkama * Budiž zelená dřevina * Když přijde nuda, dejte WC ven a je o zábavu postaráno

Není špatná, ale náročná

Samozřejmě je nyní řeč o grafice. Ta je překrásná a lze na ní pozorovat pověstnou německou precisnost, čili smysl pro detail. Svou daň si ale grafické zpracování bere plnými doušky, což se projeví v náročnosti na naše plechové mašiny. Leckterý hráč, myslící si o svém počítači, že je chloubou všech, upadne na nos, protože se mu Singles bude prostě a jednoduše sekat. Až několikavteřinový zásek ucítíte rovněž při stmívání, respektive v okamžiku, kdy se jako blesk z čistého nebe stane ze dne podvečer a z podvečeru temná noc. Jsou to vskutku nepříjemné momenty, avšak náruživější hráči je jistě překousnou.

Světlé stránky hry
  • Zpočátku velice příjemná hra
  • Grafické zpracování
  • Mnoho bytových doplňků
  • Rozličné charaktery postav
Temné stránky hry
  • Po nějaké době dosti stereotypní
  • Vysoké nároky na hardware
  • Občasné trapné situace
  • Málo lokací

Kamera ovšem nezklamala. Je sice pravdou, že se čas od času nepříjemně drží jako přišitá k aktivované postavičce, i přesto se s ní dá otáčet do všech směru, až se vám z toho zamotá hlava. Rovněž zoom mě mile překvapil. Z pohledu ptačí perspektivy můžete přejít naprosto plynule přímo před nos daného avatara a zpozorovat kupříkladu barvu jeho očí. Tyto možnosti si jistě zamilujete!

Takže to máme nadprůměrnou hratelnost, skvělou grafiku, kupu možností a krátkou „ryzí“ herní dobu. Pokud jste četli pozorně, jistě vám neuniklo, že Singles zdaleka nedosahuje takových kvalit, jako jeho vzor - a to už z jednoho prostého důvodu. Zaměřuje se totiž jen na některé složky ze širokého spektra, jimiž The Sims oplýval. Byl by to býval zajímavý nápad, kdyby se autoři problematice partnerských vztahů věnovali do hloubky a přidali více rozličných úkolů, nejen svatbu, jež se stává konečnou. Ale i tak se jedná o skvělou jednorázovou zábavu, která na trhu nemá téměř obdoby, a tudíž je hodna vyzkoušení. Nechť tedy zvony zní, Singles přichází na scénu.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hratelnost: 7/10
Zábavnost: 6/10

Přestože se nejedná o sedmý div světa, je Singles zejména v prvopočátcích takřka bezchybnou hříčkou. Bohužel, s postupujícím čase upadá do neutuchajícího stereotypu, nemluvě o vysokých hardwarových požadavcích – a to vše je největší příčinou bodového úbytku v konečném hodnocení.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (7) Další článek: Men of Valor: Vietnam - stahujte dvě nová válečná videa!

Témata článku: , , , , , , , , , ,