Recenze: Trackmania Sunrise - bláznivá jízda

Svět se zbláznil. Po skončení série F1 se nadšenci rozhodli pořádat závody v Trackmanii. Auta bez žádných omezení se ženou spletitými dráhami s lopingy a šílenými skoky. To vše v rychlostech kolem 400 km/h. A přitom se závodníci skvěle baví. Proč? Je to jen počítačová hra Trackmana Sunrise.

Platforma: PC
Typ hry: akční závody
Minimální  konfigurace: Procesor 500 MHz, 128 MB RAM, 64 MB grafická karta
Doporučená  konfigurace: Procesor 1,2 GHz, 384 MB RAM, 64 MB  grafická  karta
Testovací konfigurace: Athlon 64 3200+, 1 GB RAM, GeForce 6600
Výrobce: Nadeo 
Distributor: Enlight Software 
Distributor v ČR: Není znám 
Homepage:
www.trackmaniagame.com 

Nedáme tu Trackmanii, pane šéfredaktor?
No, můžeme to zkusit a něříkej mi tak.
Jasně, pane šéfredaktor ;)

Když se řekne Trackmania, vybavím si Stunts. Prastará závodní hra, ve které jste museli dosáhnout co nejlepšího času na dráze plné překážek. Připočtěte k tomu možnost si takovouto dráhu sestavit a máte zábavu na dlouhé dny. Přesto však trvalo ještě déle, než se našlo nějaké pokračování, kterým byla původní Trackmania.

  

No není ta Trackmania nádherná?

To všechno odnes čas

Bavíme se zde ale o díle druhém, jenž nese podtitul Sunrise. Za východu slunce nad mořskými letovisky a odpočinkovými ostrůvky se dostáváme do úžasných závodů. A máte velké štěstí, že je váš vůz nezničitelný, vždyť rychlosti kolem čtyř stovek kilometrů za hodinu jsou běžnou součástí soupeření. Ale protivník nic neodpouští a každou chybu přísně trestá. Je jím totiž samotný čas, i když se občas maskuje i za další automobily.

A proč musím jet první já?
Abyste mi ukázal cestu, pane šéfredaktor.
Ale vždyť ty to víc umíš a máš to tak lehčí. A neříkej mi tak.
1:15:24

Ano, je to tak, závodíte hlavně proti času. Nic nezáleží na tom, zda dojedete do cíle první, nebo poslední, medaile se rozdělují podle času. A bez medaile nepostoupíte na další trať. I když, ani jakákoliv medaile není zárukou postupu. To jen na nejlehčí obtížnost se spokojíte s bronzem, střední po vás vyžaduje alespoň stříbro a beze zlata na postup při nejtěžším nastavení ani nepomýšlejte.

Lehce jsem naznačil, že se setkáte s protivníky. Ti jsou však pouze imaginární, mají vás motivovat k lepším výkonům. Můžete jimi tedy projíždět, ve výsledky však jen zavazejí. Instinktivní úhybné manévry budete dělat stejně a tak si často jen rozhodíte jízdu. To pak dostane vaše auto z ideální stopy, kvůli čemu zase nezvládnete dojet včas. Mnohé překážky a zatáčky jsou velmi přísné na dokonalý průjezd, jakmile se dotknete mantinelu, nepočítejte se zlatem.

Jéé, teď mi to nějak uklouzlo, pane šéfredaktor.
Nech těch hloupostí a jeď normálně. A neříkej mi tak.
Jasně, budu se snažit, pane šéfredaktor.
A jestli mě nepřekonáš, nedostaneš zaplaceno!
1:13:54

  

Nebude to tak lehké

Jestliže jste hráli původní Trackmanii, možná vám vadila nízká váha vozů, která tak působila značně uměle. Zde již autíčka na váze přibrala, avšak na zábavnosti rozhodně neztratila. Dlouhé skoky jsou opravdu krásné, za vámi zůstávají světelné stopy ve vzduchu, všude kolem je jen rozmazaný vzduch, jak se řítíte šílenými rychlostmi na loping a z něj se vrháte brzdit do vracáku. Prsty na klávesnici jen hrají, lehce tam, zase zpátky, hlavně přesně. Na volantu si užijete ještě více, nepočítejte však s nějakou realistickou zpětnou vazbou, reálná Trackmania opravdu není.

Držet se stále na pevné zemi je však nuda, zkusme se podívat na zoubek další možnosti, která působí jako puzzle. Musíte se dostat ze startu do cíle a nespadnout přitom do hlubin oceánu. To se sice lehce řekne, ale hůře udělá. Pohybujete se po rozličných plošinkách, mezi kterými provádíte šílené přeskoky, nebo vám cestu komplikují obtížné překážky. Naštěstí v letu se dá aut do jisté míry ovládat, takže nemusíte až tak přesně odhadovat nájezdovou rychlost na různé skokánky. Stejně však asi nejednou vůz vykoupete, protože zvyknout si na vhodné způsoby letu je poměrně náročné umění.

Krásná jízda pane šéfredaktor.
Neprovokuj, teď jsem to narval do zdi. A neříkej mi tak!
Děsně mě překonáváte, pane šéfredaktor.
1:03:16

  

Cestou se vám naštěstí objevuje záchrana v podobě checkpointů, ke kterým se po pádu můžete zase vrátit. Jakmile tato místa uvidíte, ihned si oddechnete, že onu šílenou část již nebudete muset projíždět znova. Ale i tak, pokud chcete dosáhnout zlaté medaile, je často nutné jet bez jediného pádu, takže kolem čtyřicátého pokusu již budete znát trať jako svoje boty. Na jedné trati se mi podařilo zůstat přes hodinu, než jsem ji pokořil takovým způsobem, jaký si autoři vybrali. Jiných možností si neužijete, často vedou jen do záhuby.

Trackmanii však nejvíce pomáhají ostatní hráči. Už jen hotseat u jednoho počítače je dokonalá zábava. Měl jsem tu čest hrát se samotným šéfredaktorem a z obyčejné projížďky po trati se stala neutuchající bitva o každou tisícinu vteřiny. Však by se někde kolem měly povalovat i ukázky z našich rozhovorů, které při kruté řeži probíhaly. Nutno podotknout, že jsem byl nakonec o více než minutu poražen, ale to je snad všem jasné.

A teď pojedeš naplno, je ti to jasný?
Každopádně, pane šéfredaktor.
Já tě vidím, nepouštěj tu šipku. A neříkej mi tak!
0:38:43

  

Víc hráčů víc upraví

Můžete hrát klidně i po síti a to jak prostřednictvím lokálního připojení, tak i přes Internet. Tuto síť také můžete využít k získávání různých přídavků, jako jsou nové tratě a modely automobilů. Vždyť jen na oficiální stránce jich naleznete několik stovek. Ke hřeje připojen velmi šikovný editor, kde stvořit nové auto dokáže snad kdokoliv. A příprava tratí se oproti dřívějšku také výrazně zlepšila, postavit krásnou dráhu není nijak složité, těžší pak je jen postavit dráhu jízdně zajímavou a zároveň krásnou.

K tomu ale rozhodně pomáhá grafika hry, která je provedena v barvách východu slunce nad karibskými ostrovy. I okolní letoviska přímo lákají k výletu do moře, odpočinku na pláži a rychlé jízdě po širokých silnicích. Nemusíte se ani obávat žádné policie, jediné zvuky, které vás budou provázet, jsou řev motoru, škřípění pneumatik v zatáčkách a  příjemné melodie, držící vás v závodní náladě.

Světlé stránky hry
  • Rychlost
  • Atmosféra
  • Pohoda
  • Dostatečná obtížnost
Temné stránky hry
  • Možná až moc arkádové
  • Málo vozů v základu

Celkově je Trackmania Sunrise výrazným krokem vpřed oproti prvnímu dílu. Hráči se budou bavit dlouhé hodiny a když se konečně podaří všechny tratě otevřít a dojet, stále jich najdete tisíce nových na Internetu. Pak už stačí jen vybrat správné auto, dobře si jej vyzdobit a vyrazit vstříc vycházejícímu slunci.

Grafika: 8/10
Zvuk: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10

Krásné pokračování zábavného ježdění. Nečekejte reálnou fyziku, zde je náplní zábava bez hranic.

Celkové hodnocení: 8/10

Diskuze (4) Další článek: Novinky pod Parou 4 - co nás čeká a nemine

Témata článku: , , , , ,