Recenze: Tropico 3 – kde diktátoři dávají dobrou noc

Nabízíme vše, co si diktátor může přát! Prosluněné pláže, prostorný palác a oddané poddané. Životní pojistka výhodou.
Kapitoly článku

Život diktátora je těžký – dny ve společnosti lepých žen a litrových lahví plynule přetékají do volebních období a pokusů o atentát; stejně jako se peníze přelévají ze státního rozpočtu na soukromé konto ve Švýcarsku. Přesto je však neomezená vláda anonymní banánové republice natolik lákavou volbou, že by riziko závislosti na třtinovém rumu, návštěvy venerologických ordinací a otravy olověnými projektily nejraději přijala většina obyvatel. Pokud však nemáte na to, abyste své své choutky ventilovali na jednom ze zapadlých karibských ostrůvků osobně, můžete si na neomezeného vládce aspoň hrát.

tropico3_01.jpgtropico3_02.jpg

Tropico 3 nabízí roli rozkošného despoty s takovými detaily, že při prvním spuštění máte chuť popadnout do ruky doutník a zatáhnout žaluzie, abyste si užili prosluněný ráj a nemuseli se starat o podzimní deprese ani o prasečí chřipky.

Dny ve společnosti lepých žen a litrových lahví plynule přetékají do volebních období a pokusů o atentát

Chytlavé kubánské rytmy, stylizovaná grafika a lehce šílený osobní poradce vás totiž okamžitě vtáhnou do jiného světa; světa plného politikaření a intrik. Jako El Presidente tak musíte hlavně na začátku každého scénáře pečlivě zvážit, co postavit jako první a které skupině voličů jít už od začátků na ruku.

tropico3_art1.jpg

Nemusíte se však bát, že by se jednalo o smrtelně vážnou simulaci, kde by vám za každé uklouznutí hrozila koupel v koncentrované kyselině sírové. Cílem Tropica není frustrovat a zaměstnat šedou kůru mozkovou tak, aby se rozpálila do ruda, ale spíše nabídnout odreagování po náročném dni. A ruku na srdce, kdo chce po řešení problémů v práci vrstvit na svou hlavu další vlnu imaginárních problémů, měl by se se svým workoholickým zaměřením dát spíše na dráhu pracovníka armády spásy, než hráče.

Volby sem, volby tam, já se z toho podělám

Přesto se nedá říct, že by vám prošlo úplně všechno a hra by se hrála sama. Jistou minimální aktivitu a prozíravost vždy ukázat musíte a je jen na vás a na náhodě, jestli se vaše rozhodnutí ukáže v dlouhodobém horizontu jako správné, nebo krátkozraké.

TIP: Pokud si chcete naklonit obyvatelstvo, zajistěte mu co nejdříve nějaké bydlení. Vaši komunisté to ocení!

Hned na začátku budete kupříkladu stát před těžkým rozhodnutím, zda ekonomiku ostrova postavit na průmyslu a přírodní zeleň tak nahradit nepřírodní šedí, či jestli radši přilákat na písečné pláže zástupy turistů, kteří budou obdivovat přírodní krásy Tropica v příhodně postavených kabaretech.

VIDEO: 2139 'Tropico 3 - trailer'

Štěstí a ekonomika je mrcha vrtkavá, jak ostatně ukazuje i současná situace na světových trzích, a proto se není čemu divit, když poklesnou všechny exportní ceny nebo vyschnou ropná ložiska. Holt se nemáte upínat pouze na těžký průmysl a pomoc od huňatého medvěda, kterého představuje SSSR. Stejně tak nemáte vyhráno ani v případě, když se dáte cestou služeb pro zbohatlé kapitalisty – stačí, aby se na ostrově objevila nebezpečná Lamí chřipka, kvůli které je na ostrov uvalena karanténa, a vy už musíte přemýšlet, čím zalepit díru v rozpočtu.

tropico3_03.jpgtropico3_04.jpg

Humor se však nevytrácí ani v časech nejhorších a vy tak i přes mírně negatistivických 20 000 dolarů v mínusu nemusíte ztrácet hlavu ani úsměv na rtech. Jen se musíte smířit s tím, že budete muset zavést pár drastických opatření a vaši vojáci si asi konečně vyzkouší, co je to ostrá akce.

Vypište svobodné volby a s ohledem na odhady se rozhodněte, zda je vůbec nutné výsledky falšovat

Pokud se ale nechcete vydat cestou uzurpování moci a místo toho byste radši chtěli mít obyvatele spokojené, není problém: vypište svobodné volby a s ohledem na odhady se rozhodněte, zda je vůbec nutné výsledky falšovat.

Plamenné projevy na ochlazení horkých hlav

Vaši voliči jsou totiž většinou velice benevolentní ke všem vašim excesům a nějaká ta aférka je příliš nerozhází. A pokud ano, vždycky se dá z nepříjemné situace elegantně vybruslit.

TIP: Při startu každého scénáře si pozorně prohlédněte, co se kde dá pěstovat. Tabáková farma spojená s vlastní balírnou udělá s ekonomikou divy.

Nemají vás rádi věřící proto, že na ostrově nestojí ani jeden kostel? Slibte jim do následujícího volebního období klidně i katedrálu. Co na tom, že jeden programový bod nesplníte, hlas bude odevzdán do příslušné urny a vy zůstanete u moci o dalších deset let déle.

tropico3_05.jpgtropico3_06.jpg

Stejně tak je možné vyhlásit i pořádně diktátorské nařízení a zredukovat jím počty znepřátelené frakce na minimum. Hnusí se vám odporní intelektuálové a chcete svou ekonomiku postavit pouze na vývozu surovin? Uspořádejte malý táborák z všech knih na ostrově, rozdejte chudině mojito zdarma a nad ohněm opékejte banány a kokosy. Brýlatí šprti okamžitě ztratí většinu svých argumentů a více jak polovina z jejich členů se oddá dlouhatánské párty.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Strategie
Výrobce: Kalypso Media | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 16. října 2009
  • Pohodová atmosféra
  • Povedený překlad
  • Hezká grafika
  • Humor
  • Podivná stavba silnic
  • Vyšší HW náročnost
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,