Recenze: UEFA Champions League 2004 - 2005 – sáhněte si pro titul

Liga Mistrů už sice před nějakým pátkem vyvrcholila, ale není sebemenší důvod si tento každoroční fotbalový svátek nezopakovat. A do finále dovést tentokrát třeba Spartu. EA opět provětrali licenci na špičkovou evropskou fotbalovou soutěž a my se podíváme, jak se jim to letos podařilo.

Platforma: PS 2
Paměťová karta: 640 kB
Vibrace: ano
Analogové ovládání: páčky
Multiplayer: ano, 4 hráči
Vývojář: EA
Distributor: EA
Distributor v ČR: EA Czech (www.electronicarts.cz)
Homepage: http://www.uefachampionsleaguegame.ea.com/

Klubový fotbal na vaší PS2

Po hrách Euro 2004 a Fifa 2005 tu máme další fotbal od EA. A to vše v rozmezí jednoho roku. Ostatně proč vlastně ne, když už vynaložili tolik peněz na všechny možné licence, je třeba kravku řádně podojit, jak se říká. Otázkou je, zda se tvůrci dopustili nějakých hlubších úprav, či nám naservírovali znovu to samé, jen v jiných dresech a s nálepkou Champions League.

Za intro výtečně posloužila oficiální znělka Ligy Mistrů, která každého fandu fotbalu řádně nažhaví. Tvůrci využili všech oficiálních log, reklam, značek, designů a vlastně všeho týkajícího se této soutěže naprosto maximálně a za navození atmosféry Ligy si zaslouží poctivou jedničku.

  

S trochou štěstí to tam padne *  Brankař si píše další  úspešný zákrok * Tohle musí skončit gólem 

První, čeho si v menu všimnete, je fakt, že se nehraje, ale kecá, klábosí, kafrá atd. EA Trax tentokrát dostaly dovolenou a náhrada budiž něco jako sportovní rádio. V něm se střídají fotbalem interesovaní lidé a vyjadřují své názory na příští zápas, přihazují různé drby, komentují události ve fotbale a podobně. Rozhodně rádio řadím mezi povedenou záležitost, i když jen kosmetického rázu.

Nedílnou součástí každého sportu bývá možnost vytvořit si vlastního hráče - či rovnou celý tým. Nejinak tomu je i v Champions League, jen si zde navíc lze vytvořit svého vlastního Sira Fergusona, Karla Brűcknera, Frantu Straku, nebo klidně trenéra podle svých choutek. Možnosti tvorby jsou standardně velmi široké a není problém mít trenéra v obleku se stylovými brýlemi nebo třeba osliznutýho balíka v teplákovce.

Trenéra si netvoříte jen tak zbůhdarma, jeho přítomnost vás oblaží v různých prostřizích během zápasu, jak to můžete spatřit v televizním přenosu. Dali jste gól? Uvidíte záběr na radujícího se trenéra na střídačce. Prohráváte v důležitém zápase a blíží se konec utkání? Pohled na zachmuřeného kouče vás znervózní ještě víc. Jedná se sice jen o další minoritní detail absolutně se netýkající hratelnosti, ale  přidává koňskou dávku fotbalové atmosféry.

Navíc přítomnost trenéra naznačuje obsah určitých manažerských možností. Samozřejmě jen velmi lehkých, s plnohodnotnou fotbalově-manažerskou hrou se nemůžou zdejší prvky rovnat. Každopádně to, co tu najdete, přináší do hry další zpestření a ještě vetší podobnost s reálným fotbalem. Ovšem kdyby se příště věnovali tvůrci více vlastní hratelnosti než přidávání různých skopičin okolo, udělali by rozhodně líp. Ale k tomu se dostanu později.

Klasika i novoty

K pořádnému fotbalovému vyřádění dostanete k dispozici několik módů. Mezi klasiku patří Play Now, kde si stačí vybrat jeden z 239 týmů a vyrazit na zelený pažit. V režimu Practice si můžete vypilovat zahrávání trestných rohů, přímých kopů, penalt a tak podobně. Přítomnost tréninku rozhodně kvituji s povděkem, protože učit se systém zahrávání přímých kopů během zápasu patří mezi jeden z největších fotbalových opruzů.

  

To vypadá nadějně * Borci z Liverpoolu slaví * Tak tady už je jasno

Pár dalších klasických módů přeskočím a zastavím se až u The Situation. V něm si lze podrobně nastavit podmínky, jako je čas do konce zápasu, stav, počet karet atd. a můžete zkusit si zopakovat některý ze slavných zápasů Ligy Mistrů, jen tentokrát třeba změnit výsledek. Schválně, jestli byste dokázali zopakovat letošní zvrat Liverpoolu ve finále?

Rozhodně nejzajímavější mód se ukrývá pod všeříkajícím názvem The Season. Jejím úkolem není nic jiného, než se probojovat v posledním kole domácí soutěže do Ligy Mistrů, protrpět letní přípravu a nakonec ve slavném klubovém klání zvítězit. Ocitnete se v roli trenéra, kterému majitel klubu diktuje různé podmínky pro splnění pro každý zápas. Od prosté výhry v daném utkání přes nutnost vsítit s novým hráčem dva góly až po příkaz s daným rozestavením hráčů v poli odehrát zápas bez obdržené branky.

Občas musíte kvůli „provětrání“ týmu prodat nějakého hráče a koupit vhodnou náhradu. A tady tvůrci takříkajíc nakopli drn místo míče. Málokterý trenér špičkového týmu nechal kecat do toho, kterého hráče prodat, zvlášť když se jedná o oporu týmu. Už vidím, jak prodávají třeba kapitána Terryho nebo Čecha z Chelsea.

Každopádně to by nebyl až takový problém, daleko horší je, že za svého borce často nemůžete získat plnohodnotnou náhradu. Nejenže za něj nedostanete plnou cenu, ale navíc kvalitou mu odpovídající hráči odmítají přestup. Často se tak musíte spokojit s nějakým druhořadým šmudlou odněkud z Horní Dolní.

Plnění daných úkolů je ale super nápad a je dobře zpracovaný. Neustále dostáváte nějaké zprávy od majitele týmu, v novinách vidíte o sobě články, vyslechnete si různé komentáře, a podobně. Navíc za splněné úkoly se vám postupně odemykají různé bonusy. Jen by to pro příště chtělo víc svobody pro samotné rozhodování trenéra.

Vzhůru na hřiště

Vítězství však nezískávají trenéři, ale hráči. Nastal čas je vyhnat na pastvu, ehm, na hřiště. Hra opět staví na EA vychvalovaném a protěžovaném systému Off-the-ball. Znovu se tak z pravého analogu stává nezbytný pomocník, pokud tedy chcete vytvořit nějakou oku lahodící fotbalovou parádu. Jeho mistrné zvládnutí sice vyžaduje určitou míru zručnosti a tréninku, ale pokud jste měli tu čest s Fifou 05, nebudete mít větších problémů. Ovšem nevím, jestli je to jenom můj subjektivní pocit, ale zdálo se mi používání pravé páčky poněkud méně efektivním než ve zmiňované Fifě.

Dá se hrát i bez něj, a  dokonce znám pár lidí, co úspěšně hrají bez všech kliček a podobných serepetiček. Jen pomocí série krátkých přihrávek a takříkajíc dovezení míče až do brány se dají získávat solidní úspěchy. Jenže na takovou hru se takřka nedá dívat. Kde je fotbalovost a ladnost konkurenčního Pro Evo?

  

Nepřehledná situace *  Fotbalisti Juventusu mají radost * Nádherný kop, jestli tedy skončí v síti

Chybí a pro ty, které uchvátilo kouzlo fotbalového konkurenta od Konami, bude UEFA Champions League představovat hodně syrové a těžko stravitelné sousto. Ovšem pokud se vám líbí spíš série Fifa, rozhodně zklamáni nebudete. Ve srovnání ročníkem 2005 autoři nepatrně zapracovali a přinesli několik chvályhodných a něco už ne tak dobrých změn.

Mezi méně povedené změny patří systém přímých kopů. Ten minulý a vcelku povedený byl nahrazen méně přehledným systémem. Zaměřovač z poslední Fify zmizel a s ním i veškerá kontrola nad tím, kam poletí míč. V Champions League se musíte spolehnout na náhodu.

Na druhou stranu se zlepšilo zahrávání rohových kopů. Přibylo několik nových podmenu, díky nimž se dá nyní daleko přesněji určit, kam chcete zahrát míč. Stále to není úplně ideální styl, ale od posledka se jedná rozhodně o změnu k lepšímu.

Jinak animace hráčů i pohyb míče by určitě zasloužil vypilovat ještě víc, ale o žádnou katastrofu se nejedná. Naopak pochvalu si zaslouží přidání prostřihů na hráče, na rozhodčího, a o trenérovi jsem se již zmiňoval. Co se týče atmosféry zápasu, rozhodně patří mezi absolutní špičku. Jen ta hratelnost pokulhává.

Tráva zelená, míč kulatý

Po vizuální stránce na žádné velké změny nenarazíme. Nic, co by vás nutilo zírat na obrazovku s vyvrácenou čelistí. Obličeje některých hráčů jsou svým předlohám velmi podobné, některé méně a jsou i tací, které byste nerozeznali od sousedovic dogy. Animace hráčů též není dokonalá, občas jsem si připadal jak na srazu lidí s nemocnými šlachami.

  

Hlavičkový souboj ve vápně *  A takhle slaví...no, schválně? * Hráči právě nastupují na hrací plochu

Na druhou stranu okolní prostředí vypadá skvěle. Fanoušci fandí s vlajkami svých týmů, v tribunách hoří barevné dýmovnice a létávají fábory, radost pohledět. Licenci Ligy Mistrů nemají EA pro srandu králíkům a je to poznat. Loga a podobné prkotiny, vše je na svých místech. Trávník vysloveně láká k proběhnutí. Stadiony jsou samozřejmě věrné svým předlohám, změny počasí a různé denní doby snad není potřeba rozebírat. 

Chybět samozřejmě nemohou kvalitní zvuky. Komentář se vydařil, ale jako v každé hře se dost opakuje, ale s tím se nedá nic dělat. Fanoušci vytvářejí solidní kulisu, zpívají a fandí jako o život. Předzápasové rádio jsem už vyzdvihoval, namluvení se podařilo výborně.

Odpískáno

Celkově se ve srovnání s Fifa 2005 nejedná o žádný znatelný pokrok co se týče hraní, ba dokonce se některé aspekty zhoršily. A za to je třeba autorům vyčinit. Opravdu je nutné vydávat v krátkém časovém úseku hry rozdílné jenom licencí? Nechtělo by se to víc soustředit nad hratelností? Hm, co vy na to? Takhle to vypadá na ždímání peněz z kapes ubohých hráčů. 

Světlé stránky hry
  • Sezóna
  • Licence Ligy Mistrů
  • Komentáře, prostřihy na trenéra
Temné stránky hry
  • Příliš podobné s Fifou 2005
  • Přímé kopy, zhořšení Off-the-ball systému
  • Přestupy, despotický majitel klubu
         

UEFA Champions League by se dala přirovnat k obědu. Pod neskutečně chutnou a lákavou omáčkou se skrývají lehce plesnivé knedlíky a maso samá tuhá šlacha. K čemu máme super využitou licenci na Ligu Mistrů, kvalitní herní módy a spoustu dobrých nápadů okolo, když to hlavní, hratelnost, se od posledka zhoršila? Příště víc pilování, chlapci!

Grafika: 8/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 7/10


Ve zkratce, Fifa 2005 s licencí Ligy Mistrů, několika dobrými nápady a zhoršenou hratelností.

Celkové hodnocení: 7,5/10

Diskuze (4) Další článek: Black - atmosférická akce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,