Recenze: WarioWare: Touched! a Yoshi Touch & Go

Dokážete si představit hru, u které se dokážete obejít bez všech tlačítek a směrových šipek? U her na Nintendo DS to není problém. WarioWare: Touched!, další titul z vysoce kvalitní herní série, i Yoshi Touch & Go dokazují, v čem že tkví zábavnost hraní pomocí dotykového displeje.
Kapitoly článku

WarioWare: Touched!

Platforma: Nintendo DS
Multiplayer: ne
Ukládání pozice na kazetu: ano
Výrobce: Nintendo
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: Conquest (www.nintendods.cz)
Homepage: http://www.warioware.biz/touched/launch/

Jednoho krásného dne si takhle Wario vesele peláší po ulici a přemýšlí, jakým způsobem vytřískat další peníze, když tu náhle mu cestu zkříží kanál. Otevřený kanál by bylo záhodno dodat. Co se dělo dál snad nemusím rozebírat. Na konci všeho stojí Wario u kanálu a v rukou třímá nově nabytý záhadný přístroj s dvěmi displeji. S rychlostí zážehu střelého prachu antihrdinovi zapaluje: „S dvěma displeji můžu vydělat dvakrát víc peněz!“  

Takhle nějak začíná hra WarioWare: Touched! Pokud jste se někdy setkali s nějakou hrou ze série WarioWare, určitě víte, co můžete čekat. Opět tu máme tunu kraťounkých miniher, které dohrajete dřív, než se stačíte pořádně poškrábat na zadku nebo slušne vychovaní kdekoliv jinde.

  

Box, to je moje! * Lyžování, to je moje! * No, řežání dříví zas tak nemusím

Koncept hry je jednoduchý. Splnit sérii miniher, svázanou dohromady vždy nějak stylem ovládání. Po určitém počtu splněných hříček přichází boss stage a po jejím úspěšném splnění konec série a možnost si zkusit  další. Tentokrát s jiným stylem a jinými minihrami. Jednotlivých miniher si zahrajete neuvěřitelnou spoustu a navíc se náhodně vybírají, takže nikdy nevíte, co vás čeká příště.

Co zvládneš za pět vteřin?

Všechny hříčky jsou limitovány časem zhruba kolem pěti vteřin. Během niž musíte zjistit, co se po vás chce a pak to následně i vykonat. A že vám často pochopení může trvat déle, než samotné plnění úkolu. Ne, že by byly úkoly nejsou nijak složité, spíš naopak. Čekají vás jednoduché úkony typu; propíchej bubliny, poškrábej záda, nakrájej cibuli a tak dál. Jen je občas makačka si uvědomit, co udělat.

WarioWare: Touched! není spojen dohromady žádným globálním příběhem. Vše se dělí na jednotlivé epizody a krátké příběhy, které prožívají jednotlivé herní postavičky. Každá postavička přináší úkoly se specifickou činností. Nindža děvčata jsou expertkami na sekání a tak v jejich hříčkách budete pomocí stylusu řezat provazy, krájet ovoce a tak dál.

  

Mazej ven a plnit přání! * Bam! Bam! Chcipněte bastardi! * Skoro napůl

Další postavy jsou experti například na škrábání, kroužení, ťukání a tak podobně. Odměnou za vynaloženou námahu vám budiž dlouhé animované scénky doprovázející tu kterou postavu. I kdyby samotné minihry nebyla zábavné, jakože extrémně jsou, samotné scénky stojí díky svému vtipu a provedení za shlédnutí.

Kromě scének se vám odemknou i další hříčky. Někdy se jedná o nějakou povedenou minihru ze hry, občas jde jen o takovou vysloveně blbinku a občas narazíte na perlu. Třeba takový jednoduchý ping  pong, který si můžete zahrát dokonce ve dvou na jednom DS, úžasné. Nebo taková taková harmonika, na kterou hrajete foukáním do mikrofonu a tlačítky měníte tóny, další super nápad.

Tuny nápadů

Těch je ostatně ve hře tuna. Pořád budete žasnout nad novými minihrami. Celá jedna série je například vybudována jenom na foukání do mikrofonu. Nafukování bublin, sfoukávání svíček, šeptání do uší a přehršle dalších. Moji nejoblíbenější sérii miniher jsou ale herní klasiky. Narazíte tu na Zeldu, stařičkého Metroida další staré pecky. I když všechny tyto minihry stojí pouze na rychlém ťukání stylusu na displej, při jejich hraní na mě vždy dýchla vlna nostalgie.

Dohrání za všechny postavičky bohužel nezabere příliš času. S rychlými reakcemi a chladnou hlavou se dostanete na konec asi za hodinu až dvě. Ovšem ani po dohrání se nesetkáte se všemi minihrami. Zhruba 40% jich neuvidíte, a tak se vám herní doba po něco prodlouží.

  

Hamounit, to by mi šlo :) * Stačí funět do mikrofonu * Otočte a máte splněno

Grafické ztvárnění vám oči z hlavy rozhodně nevyrazí. Zhruba odpovídá tomu, co jste mohli vidět u WarioWare na GBA. Což znamená různě se střídající grafický styl jednotlivých miniher spojený s pěkně kreslenou grafikou animovaných scének.

Hudební doprovod se vydařil. Každá postavička má různý styl hudby, při přechodu na stále vyšší a vyšší úroveň miniher se hudba neustále zrychluje nutí vás stále pokračovat v co nejrychlejším tempu. Musím říct, že jsem byl nucen chvíli hrát bez hudebního doprovodu a nebylo to prostě ono.

Na čekání geniální

WarioWare: Touched! se spíš než k plynulému hraní hodí jako oddychovka mezi nějakou konstantnější hrou. Nebo pokud máte malou chvilku třeba při čekání na autobus a rozehrávat další úroveň nějaké plošinovky či jiné hry nemá smysl. To pak vám pětisekundové minihry přijdou víc než vhod.

Světlé stránky hry
  • Zábavné
  • Ovládání
  • Spousta miniher
  • Super nápady
Temné stránky hry
  • Krátký hlavní mód
  • Brzy ztrácí počáteční náboj
  • Je to jen balík miniher

Počáteční neustálé vytržení ze stále nových nápadů docela brzy vyšumí a přijde vám, že hrajete ty samé variace téhož. Ovšem díky skvělé hratelnosti se k Wariovi budete stále vracet, kdykoliv budete mít malou chvilku času, jako při čekání na tramvaj. A tehdy se ukáže pravá síla této hry, vlastně spíš série hříček.       

Grafika: 8/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10

Kvalitní hra vytvořená z neuvěřitelného množství krátkých a zábavných miniher. Ideální na chvilkové ukrácení času.

Celkové hodnocení: 8/10

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,