Retro: Agent Mlíčňák - polské vyšetřování

Další adventura ze zlatého věku žánru, kterou můžete také znát pod názvem Teen Agent. Možná si někteří myslíte, že pochází od nás z Česka, ale opak je pravdou. Tenhle kousek totiž vytvořili naši polští sousedé.

Představte si, že vyšetřujete nevysvětlitelný případ týkající se mizení zlata. Co byste udělali? Vývojáři odpověděli za vás. Na pomoc povoláte věštkyni a s její pomocí se dostanete ke Kevinovi. Vlastně byste mohli zastavit prvního kolemjdoucího. Mělo by to asi stejný efekt. Jak prosté, že? A právě za náhodného kolemjdoucího hrajete. Než se vrhnete do akce, musíte projít pořádným výcvikem, kdy z generála musíte dostat potřebné informace. Po úspěšném cvičení se konečně vydáváte do krásné vesničky, kde se nejspíš skrývá pachatel. Během své výpravy dokonce poznáte první lásku, ale to nestojí v cestě k úspěšnému splnění úkolu.

Celkem tuctová zápletka, co? To by ale nesměl na každém rohu čekat nějaký vtípek nebo narážka. Tohle ale najdete jen v české verzi. O překlad se postaral Andrej Anastasov, bývalý šéfredaktor Score. Díky jeho jedinečnému smyslu pro humor se z Agenta Mlíčňáka stala opravdu zábavná hra. Takže jestli si chcete hru pořádné užít, sežeňte si radši českou verzi. Anglickou můžete získat zdarma při registraci na GoG.com. Ta ale není tak vtipná.

agent_screen2.jpg

Jinak je to oldschool klikačka v tom pravém slova smyslu. Všude seberete, co není přibité a pak přicházejí šílené kombinace všeho na všechno. A že je to někdy opravdu něco. Co takhle použít ptáka na rádio? To by přece napadlo každého. Granátem otevřít šufle? Všechny tyto strasti si budete muset vytrpět, abyste se dostali do vily pana Oblouka. Cesta to ale není lehká. Všude vám hází klacky pod nohy, a to vůbec nemluvím o potápěcí části. U té to vzdal nejeden hráč. Musíte bleskurychle kliknout na určité místo na dně rybníka. Jestli kliknete jen o pixel vedle, Kevin zase vyplave. A ještě k tomu vlastně nevíte, kam kliknout.

Vzhled Mlíčňáka odpovídá své době. V okénku 320 x 240 se odehraje celý příběh. To mu ale neubírá na kráse. I dneska se na to dá koukat. Všude vidíte různé barvičky a v pozadí hraje soundtrack opakující se do zblbnutí. Soundtrack je také to jediné, co je ve hře slyšet. Ale dabing by tomu možná ani nesedl. Pokud se vám podaří někde zaseknout, hudba vám během chvíle začne lézt na mozek. Jestli ale hru znáte jako své boty, tak ji dotáhnete dokonce během pár hodin. Celý děj se dá rozdělit na tři části, přičemž ve druhé se nejvíc budete zasekávat a na takových 5 hodin vám to může vydržet.

maxresdefault.jpg

V době vydání, což je rok 1995, se agent Mlíčňák těšil velké popularitě. Ve většině tuzemských časopisů dostával kolem osmičky. Hodně se pochvalovala možnost ovládání jak na myši, tak na klávesnici. To si ani nedokážu představit, jak bych to hrál bez myši, ale u Grim Fandanga to nebyl problém.

A kde je vývojářům konec? Původní tým s názvem Metropolis Software House je stále aktivní a asi byste nečekali, čím se zabývají v dnešní době. Celé studio je v součástí CD Projektu a mimo jiné se podíleli i na vývoji třetího Zaklínače. Tak to vidíte. Může se stát, že začnete s menší jednoduchou point & click adventurou a nakonec skončíte u vývoje hry, která je řazena mezi nejlepší RPG všech dob.

Diskuze (1) Další článek: Startovní trailer na Dark Souls 3 je řádně temný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,