PC | Akce | Téma

Retro: Alien vs Predator 2 - vesmírná hororovka, která stála za to

Vetřelci, Predátoři a mariňáci… Nekonečný souboj tří ras, který jsme měli možnost vyzkoušet na vlastní kůži ve hrách nebo filmech. Podíváme se dnes na hru z roku 2001 s názvem Aliens vs Predator 2 a datadisk Primal Hunt.

Příběh hry se odehrává asi 50 let po událostech z filmu Vetřelec 3. Společnost Weyland-Yutani objevila planetu s ruinami civilizace, kterou osídlili vetřelci. Planeta nese jméno LV-1201. Výše zmíněná společnost na planetě zakládá výzkumné centrum a je připravena přinést si nové technologie. Se skupinou mariňáku se pak jako Andrew “Frosty” Harrison vydáváte zjistit, co se stalo, když společnost ztratila před 6 týdny kontakt s jednou se svých výzkumných základen. Vydáváte se tak na průzkum planety, na které žijí vetřelci a samozřejmě se někde schovává i ten Predátor.

sc3_AVP2-aspirasisoft.us.jpg

Hra Aliens vs Predator 2 přinesla spoustu zajímavých inovací. Už první díl zaujal spoustu hráčů zajímavými postavami mariňáka, vetřelce a Predátora. S mariňákem jste procházeli temnými uličkami a koridory lodí se svým věrným detektorem pohybu. Vetřelec se zase mohl pochlubit ocasem, silnými drápy a schopností lézt po stěnách. Predátor byl stealth zabijákem, který svým diskem dokázal uříznout hlavu na kilometry daleko. Prostě ideální kombinace pro super hru. Stejné rozpoložení najdeme i v druhém díle, kde se opět vyskytuje trojice našich oblíbených “hrdinů”.

marine_4x3.png

Velký úspěch sklidil především multiplayer, který se ve druhém díle objevil a stal se takřka kultovním. Hráči si mohli vybrat ze tří různých ras, kdy každá z nich měla speciální a velmi odlišné schopnosti. Mohli jste tak v pohodě hrát jen ve třech a každý si vzít jednu rasu. V multiplayeru tak kromě bezhlavého střílení musela být také taktika. Takový vetřelec, který je na otevřených prostranstvích nesvůj si musel nepřítele zavést do úzkých a tmavých chodbiček, kde si jej po tmě pěkně podal. Na druhou stranu Predátor mohl sedět na nejvyšším bodu mapy a jen čekat, zda se někde objeví nějaká kořist. Prostě paráda.

aliens-versus-predator-2-primal-hunt4.jpg

Nejvíce nás ale zajímá příběh. Jak již bylo řečeno, jedná se o planetu LV-1201, kde se shodou okolností setkávají všechny tři rasy. Jako v prvním díle, můžete i v tom druhém hrát za mariňáka, vetřelce nebo Predátora. Tím nejzajímavějším faktorem je ale propletení všech příběhů. Kromě skvěle navržených misí s hustou a temnou atmosférou (a to hlavně za mariňáka, který je v této hře až na dně potravního řetězce) jste tak mohli ovlivnit příběh ostatních ras svými činy během hraní. U tak staré hry se nebojíme trošku spoilovat a podíváme se na osudy všech ras, které vás ve hře čekají.

Pokud začnete za mariňáka, dostáváte se na planetu s partou kolegů a s úkolem dopátrat se osudu výzkumné stanice, která už 6 týdnů nereaguje na volání. Hned v úvodu se dostanete do opuštěného komplexu, který se za vámi zasype a vy tak zůstáváte v temnotě sami a bez kolegů. Záhy zjistíte, že laboratoř není úplně prázdná a vy se musíte probojovat přes hromadu vetřelců. Při boji o život pak nevědomky osvobodíte postavu Predátora. Vás ale zajímá jen datový disk s důkazy o ilegálních aktivitách výzkumné kolonie a smrt královny vetřelců.

Pokud začnete za Predátora, dostanete se s dalšími 3 lovci na planetu, na klasický lov. Postava predátora je však uvězněna v laboratořích generálem Rykovem. Po vysvobození mariňákem se pak vydáváte na cestu pomsty a pro hlavu výše zmíněného generála.

Příběh vetřelce je na začátku asi nejzajímavější. Za malého Facehuggera musíte najít osamocenou oběť a naklást do ní embrio. To se následně vylíhne a vy si tak můžete vyzkoušet vykousávání z člověka. Za Chestburstera pak krmíte břicho a postupně rostete do plnohodnotného vetřelce. Vaším úkolem je postupná eliminace všech, kdo chtějí ublížit vaší královně.

36462-vollbild.jpg

Hlavní je u této hry rozhodně atmosféra. Tíživá, strašidelná, hnusná, lekavá, ať už hrajete za kohokoliv. Neustále vás budou děsit rány, zvuky řvoucích vetřelců v šachtách, nedostatek nábojů a pípající detektor pohybu. Ve své době byla hra Aliens vs Predator 2 jednou z nejděsivějších na trhu.

Avp2_exosuit_gameplay.jpg

O rok později pak vyšlo ještě rozšíření s názvem Primal Hunt, ve kterém se dozvídáte, jak došlo ke zničení výzkumné laboratoře, kterou jste přijeli prozkoumat v prvním díle. Za mariňáky hledáte a hlídáte tajemný artefakt, díky kterému se všechny ty nepříjemnosti v původní hře staly. Stejně tak Predátor s kolegy hledá tento artefakt a na vetřelcích tak zůstává úkol ochránit jej. Jedná se totiž o artefakt, který odpuzuje vetřelce (takový vesmírný repelent). Rozhodně tedy není v zájmu vetřelců nechat jej v rukou nepřítele.

36458-vollbild.jpg

Hra je dnes hratelná na systému Windows 8 i 10 a můžete si tak vyzkoušet tuhle skvělou střílečku i dnes. Rozhodně doporučujeme, protože se jedná o opravdu podařený kousek s tíživou atmosférou, kterou by mohly závidět i dnešní hororové hry. Pokud vás bavil nový Alien Isolation, ale štvalo vás, že nemůžete vetřelcům nakropit do ksichtu pár ran z minigunu, AvP2 je jasnou volbou.

Diskuze (2) Další článek: Dopravní prostředky mají v Battlefieldu 1 důležitou roli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,