PC | Akce | Téma

Retro: Hexen - oldschool řežba, co není Heretic

Možná vám přijde, že jste už tuhle hru před nějakou dobou na Doupěti viděli. Nenechte se ale zmást. Hexen není Heretic.

Po úspěchu prvního Dooma se hodně tvůrců pokoušelo vytvořit vlastní střílečku, která by dosahovala stejných kvalit, jako dílo od id Software. Velkou snahu projevovalo studio Raven Software, které má na kontě několik takových her. Hexen byla druhá hra tohoto druhu, do které se pustili. Není to sice nijak velký skok, ale několik věcí přeci jen překonává jejich předchozí hru Heretic.

Tou největší výhodou Hexenu je rozhodně možnost výběru hratelných postav. Celkově jsou tam 3 a každá z nich se něčím liší. Především jsou to rozdíly v síle a pohyblivosti. První hratelnou postavou je mohutný rytíř Baratus, který by se dal označit za tanka. Má nejvyšší sílu a obranu ze všech, ale v magii zase pokulhává. Ze začátku hry se vůbec s ničím nepáře, protože nemá žádnou zbraň a všechny problémy řeší ručně stručně. Nešpiní si ale ruce celou hru. Sekera, kladivo a mocný meč nalezne při postupu úrovněmi. Takhle je to i u ostatních postav. Na začátku jedna zbraň a další 3 si musíte najít.

61yqB57LH7L.jpgnexusae0_34.jpgnexusae0_53.jpg

Dále si můžete zahrát za klerika Pariase, který je takovou střední třídou Hexenu. Jeho statistiky se pohybují kolem poloviny a kombinuje zbraně jak na blízko, tak na dálku. Začíná to palcátem, pokračuje ohnivou magií a končí to mocnou magickou holí, díky které můžete vyvolat smrtící duchy. Mezi tím ještě získá zbraň podobnou kuši z Heretica. Ono je tady vlastně hodně podobností s předchozí hrou od studia Raven. Nejen kvůli tomu, že je od stejných tvůrců, ale také proto, že se obě hry odehrávají ve stejném světě. Tentokrát v oblasti zvané Cronos, které si podmanil další ze Serpant Riders, Korax.

 

Hexen není Heretic. Opravdu ne. Prověřovali jsme.

 

Než přišel na tuto zemi, existovaly tady v souladu 3 frakce. Legie, Arcanum a náboženská frakce. Každá měla v čele jednoho mocného bojovníka. Po tom, co Korax přišel, jim odebral všechnu lidskost a udělal z nich nemrtvé bytosti. Stejně tak chce učinit i ostatním bojovníkům jednotlivých frakcí, ale třem z nich se podaří jeho magii odolat. Jsou to právě naši 3 hrdinové, kteří musejí porazit bytosti, které bývaly jejich mistry a následně vyhnat zlého Koraxe.

11_1.jpg

Poslední přichází na scénu magič Daedolon navlečený v červené kápi. Asi vám došlo, že je zaměřen hlavně na magii a nepřátele si drží hezky od těla. Jediný má totiž hned ze začátku zbraň na dálku, která ale neudělá potvorám až takovou škodu jako třeba Baratovy pěsti. S dalšími zbraněmi už je to ale jiné kafe. Po tom, co se naučí mrazivou a bleskovou magii, dostane mocnou hůl, která střílí naváděné střely. Nepřítel pak proti vám nemá šanci. Pokud vám tedy nedojde mana, a že se to stává docela často. V Hexenu jsou dva druhy magické síly, modrá a zelená. Prvotní zbraň nevyužívá žádnou, ale naopak ta nejmocnější si bere něco z každé magie.

Krom zbraní ještě jsou k dispozici, stejně jako v Hereticu, použitelné předměty, které naleznete všude po úrovni. Nesmí chybět léčivý lektvar, item zvyšující dočasně sílu nebo ho pošle zpět na začátek úrovně. Hodně budete potkávat zelené lektvary. Po jejich použití rychle utíkejte, protože vyvolají nemalou explozi. Ve hře také můžete najít brnění. Jak moc vám pomůže, závisí na vybrané postavě. Mág je tak s nejlepším brněním zranitelnější, než tank s nějakým základním.  

Screenshot_Hexen_20130811_234525.png

Hexen běží na enginu prvního Dooma, takže se stále nedá mluvit o plnohodnotné 3D hře. Raven z něj ale dokázal vyždímat další nové možnosti. Zvýšili rozlohu levelů nebo se jim podařilo udělat otevírání dveří, které ještě více umocňuje 3D dojem. Tuhle hru jste také krom PC mohli vidět i na konzolích. Byly to první Playstation, Nintendo 64 a Sega Saturn.

 

Hexen stále stojí za to zapnout i dneska, protože takových her na odpočinek není nikdy dost

 

Co se hraní na současných operačních systémech týče, nemusíte mít obavy. Stejně jako na Heretic tady funguje modifikace zdoom, která vám dovolí nastavit si spoustu věcí. Klidně i FullHD rozlišení.

nexusae0_34.jpg

V tomto fantasy světě ještě zbývá jeden z bratrů Serpant Riders, Eidolon. Toho ale tady nepotkáte. Na to si musíte zahrát druhý díl Hexenu, kde konečně zatnete tipec silám zla. Tentokrát už v plně 3D prostředí Quake enginu. Ale o tom až někdy jindy.

Hexen stále stojí za to zapnout i dneska, protože takových her na odpočinek není nikdy dost. Důkazem je úspěch nového Dooma. Možná se i Hexen dočká svého rebootu, což?

Diskuze (1) Další článek: Zahraniční recenze na TMNT: Mutants in Manhattan jsou dost špatné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,