Retro: Neverhood - plastelínová point-and-click adventura s duší

Jen málokoho v mládí minula skvělá adventura se zajímavou plastelínovou animací, Neveherhood. Přihlouplý Klayman a jeho legrační chůze pobavila mnoho hráčů a i přesto, že byla hra velmi oblíbená, nikdy se nedočkala velké slávy. Ani vývojáři ale neztratili elán a na koneci roku 2015 jsme si mohli vyzkoušet volné pokračování hry - Armikrog.

V point-and-click adventuře z roku 1996 se ujímáte role Klaymana, což je malý a neohrabaný panáček, tvořený celý z plastelíny, ostatně jako celý zbytek světa. Na hře je totiž nejzajímavější právě grafické zpracování. Všechny postavy, objekty či budovy jsou vymodelované z plastelíny. Vývojáři údajně měli pronajaté haly o celkové rozloze 6km čtverečních, kde všechny modely připravovali. Kvůli záběrům z dálky museli také téměř všechny objekty modelovat dvakrát, jednou větší pro přiblížený pohled a jednou menší pro záběry s větším odstupem. Některé scény, které museli vývojáři animovat měli až 53 000 snímků. Vše bylo natáčeno na analogové kamery a každý snímek tak bylo potřeba digitalizovat. V některých částech hry je dokonce pohled z první osoby, s posouváním obrazovek, podobně jako v Might & Magic.

K tomu všemu ještě můžeme přidat funky muziku od Terryho S. Taylora, který soundtrack úspěšně prodává také jako hudební album pod názvem Imaginarium: Songs from the Neverhood. Také díky povedenému soundtracku získala hra řadu hráčských ocenění. Navzdory své oblíbenosti se nikdy Neverhood nedočkal velké slávy a figuruje i na žebříčku nedoceněných her Microsoftu.

Neverhood061.gif

246925_179116158812401_178899625500721_462789_4558981_n.jpg505886-willroom.jpgneverhood-ss3.jpg

Celý příběh se pak točí kolem Klaymana. Přihlouplého plastelíňáka, který postupem času zjišťuje, že je jediným kdo může zachránit svět Neverhoodu před krutovládou. Klayman byl stvořen Hobogem, vládcem celého Neverhoodu.

Při svém dobrodružství tak musíte řešit nespočet hádanek a puzzlů, z nichž některé jsou důvěrně známé a některé vás mile překvapí a pobaví. Svou náročností určitě nespadají do nižší kategorie a i na krabici hry byl doporučený věk 17+. Nicméně i díky svému plastelínovému vzhledu se stal Klayman oblíbeným u dětí.

neverhood.jpg

Svou složitostí Klayman překvapil nejednoho adventuristu, například protože použití předmětu mohlo způsobit nějakou akci až napotřetí. Některé páky a tlačítka tak nestačilo vyzkoušet jen jednou a pokud jste vše nevyzkoušeli alespoň třikrát, nemohli jste říct, že to nefunguje. Hodně zmatečná byla také předlouhá zeď, na které bylo vyprávění o celém světě Neverhoodu. Projít celou chodbu s nápisy trvalo 5minut reálného času, kdy nehrála ani muzika a vy jste jen poslouchali jak Klayman ťape. Mnoho hráčů si tak myslelo, že udělali něco špatně (napříkad nevyzkoušeli všechno třikrát) a chodili po chodbě sem a tam, tak se zdála nekonečná.

Na zdi je povídání o vzniku světa, stvořiteli a spousta historie. Pokud vás tedy Neverhood opravdu zajímá, mohli jste se dozvědět něco o celé historii a až po zrození Hoboga, vládce Neverhoodu. Celý text v angličtině si můžete přečíst na českých fanstránkách.

2826651-armikrog+-+screenshot+5+(gdc+2015).jpg

Neverhood ale není jedinou hrou z tohoto zajímavého světa. Vznikla ještě 2D plošinovka pro PlayStation s názvem SkullMonkeys, kde stejně jako v Neverhoodu figuruje postava Klaymana. K velké radost všech milovníků Neverhoodu vyšel minulý rok (v září 2015) duchovní nástupce s názvem Armikrog. Ten je hráči celkem kritizovaný, nicméně nemůžeme mu vytknout stejné kouzlo, jaké měl první Neverhood. Také hádanky a vůbec celkové pojetí hry se hodně podobá svému předchůdci. Rozhodně vám tedy připomene staré dobré časy se špetkou toho nostalgického vzpomínání.

Diskuze (1) Další článek: Tajúplná hříčka Firewatch v multimediálním nášupu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,