Retro: Polda - zahraj tu naši

Série Polda je s námi už pěkných 18 let. Znáte vůbec tuhle adventurní sérii? Ne? Tak právě pro vás je tento článek.

Hry ze série Polda se zapsaly zejména do české herní historie. Hlavním důvodem je, že Polda nikdy neměl jinou, než českou lokalizaci. První díl vyšel ve zlatém věku českých adventur, roku 1998. Kdyby něco takového vznikalo v dnešní době, nejspíš by se tomu říkalo indie projekt. Původně to byl projekt tří spolužáků, kteří si prostě řekli, že udělají hru. Postupem času se toho nabalovalo víc a víc a tým se postupem času rozrůstal o další členy. Nakonec z toho po dvou letech vypadla adventura, která u nás neměla obdoby.

Nepřinesla sice nic moc převratného, svou oblibu si ale získala především díky dabingu, o který se postarali přední herci české scény. Dabing Poldy Pankráce zastal Luděk Sobota a v dalších rolích se objevili třeba Petr Nárožný, Jiří Lábus a mnoho jiných. To ale nebyl jediný důvod úspěchu. Polda a ostatní postavy střílely jeden klasický český vtip za druhým a navíc celá hra byla ručně kreslená. Dokonce si můžete ve hře zatelefonovat jednomu z tvůrců, kterého se Pankrác ptá, proč mu nakreslil tak velkou hlavu v poměru k jeho tělu.

screenshot_pc_polda_6_4_88795.jpg

O čem že to vlastně bylo? Zápletka spočívala v tom, že musíte vyřešit záhadná zmizení, která se dějí v Lupanech, Poldově rodném městě. Jako správný polda začínáte ve svém pokojíčku u babičky. Při pátrání se dostanete na všemožná místa ve městě od zverimexu po vojenské cvičiště. Nakonec všechno skončí variací na pohádku Jeníček a Mařenka. Nebudu prozrazovat, co přesně se stane. Co kdyby si to někdo i po tolika letech chtěl zahrát?

Dvojka přišla hned následující rok. Oproti jedničce používala jiný grafický styl, všechno vypadalo tak nějak víc komiksově. Samozřejmě zůstal povedený dabing a příběh se zase nebral na vážnou notu. Tentokrát Polda slouží na policejní stanici ve městě Marsias. Tohle město se proslavilo díky klonovací technologii, a tak máte možnost potkat Napoleona, Hitlera nebo pokus o naklonování Boženy Němcové. Od klonování se odvíjí celý příběh. Někdo zapálil hotel a k tomu unesl nejkrásnější ženu, kterou se podařilo naklonovat.

Polda2_05.jpg

No, a protože Polda nakazil celou policejní stanici chřipkou, dostane tenhle případ právě on. Po cestě zase natrefí na zajímavé postavy nebo obludy. Ty najdete v hybridáriu, kam se umisťují nepovedené klony. Celý příběh nakonec končí opět velmi zvláštně. Ukáže se, že vlastně šlo o vytvoření Barbie v lidském těle. Na co by ji kdo používal, si už domyslete sami.

Rok po tom, co vyšla dvojka, se Polda zase vrátil. Tentokrát ne jako policajt. Založil si vlastní detektivní kancelář. Případy se k němu ale moc nehrnou, proto bere i požadavek, aby našel ztraceného kuchaře Cecvárka. A tak se v roli soukromého očka pouští na další dobrodružství. Jak je u Poldy zvykem, zase se to značně zamotá a podíváte se i do vzdálených luhů a hájů, třeba Sibiř. Cecvárka nakonec sice najdete, ale nebude mít zrovna nejzdravější barvu. Vážně, fialová není zdravá barva. Tím to ale nekončí. Do svých řad Poldu přiberou zvláštní jednotky a skončí u hledání ztracené hokejové hvězdy Jardy Jágra.

13963-7.jpg

Mezi tím vším musíte projít různými minihrami, které jsou novinkou ve třetím díle. Zahrajete si třeba svlékací prší, střelbu na terč nebo se projedete v ponorce. A upřímně, není vždycky lehké překonat minihru. Ale dokončit ji musíte, bez toho se prostě nedostanete dál. Samozřejmě se můžete zaseknout i u některých hádanek. Občas totiž nedávají moc smysl, ale nic tak strašného, jako kozel ze hry Broken Sword to není.

Potom si dal Polda na rok pauzu, následující rok se ale vrátil v plné síle. Tak nějak to alespoň plánoval. Přechod do 3D prostředí mu zrovna nesvědčil. Opravdu to nebylo dobré. Oproti krásně kreslenému prostředí z minulých dílů tady bylo všechno hranaté, postavy se hýbaly jako roboti, ale Polda stále v rámci možností vypadal stejně jako vždy. Tohle ale nemění nic na tom, že Polda zůstal vtipnou adventurou se skvělým dabingem. Můžete si říkat, co chcete, mně se to prostě líbí. Komu ale prostě “poldovský“ humor nesedne, asi ho nic nepřesvědčí. Čtvrtý díl navazoval na trojku. Díky svému starému příteli ze Sibiře, doktoru Santusovovi, se Polda pustí do hlubin časoprostoru a prožije si příběh v pravěku nebo v komunistické budoucnosti. Zkrátka, všechno nakonec dopadne dobře a Polda se zase vrátí do rodné vísky.

361888-polda5-1024x768.jpg

Polda 5 vyšel roku 2005 a dlouho byl považován za díl poslední a zároveň asi nejošklivější z celé série. Grafický styl se trochu změnil, 3D zůstalo a vypadalo to tak nějak rozmazaně. Původním záměrem bylo situovat grafiku do cel-shade stylu. Ale vraťme se k tomu, proč byl pátý díl považován za poslední. Polda měl tentokrát za úkol srovnávat časové anomálie, která má z části na svědomí profesor Santusov. No, a na poslední misi se to trochu zvrtne a Polda musí zůstat ve starověkém Egyptě na postu faraona a při závěrečných titulcích bylo psáno, že Polda tam zůstal až do své smrti. Bylo téměř jisté, že tohle je konec.

Několik let bylo ticho. Pak se z ničeho nic minulý prosinec zjevilo oznámení šestého dílu Poldy, týden před vydáním hry. A dopadlo to skvěle. Polda se vrátil do 2D kresleného prostředí společně se vším, co k tomu patří. Hlavní otázka byla, jak to vyřeší s příběhem? Jednoduše. Prostě zahodili všechno, jako by se před tím nic nestalo. Pankrác je zase u sebe doma, když ho ze spánku vyruší telefonát od Obamy.

7419.jpg

Musí vyřešit zmizení výsledků Oscarů a má na to čtyřiadvacet hodin. Opět by to nebyl polda, kdyby se při tom něco nezašmodrchalo. Nakonec se ukáže, že jde o spor lidí z Dionýsovy pokrevní linie a potomka piráta, se kterým měl Dionýsos v minulosti menší roztržku. Samozřejmě k tomu všemu nesmí chybět klasický humor v podání českých herců. Od minula přibyli nový dabéři jako třeba Jiří Krampol nebo Jiří Mádl.

Tím ale Polda neplánuje skončit. Pokud si koupíte digitální verzi šestého dílu, část peněz půjde na vývoj sedmého dílu, o kterém tedy zatím moc nevíme. Tedy spíš vůbec nic. Také jste si mohli koupit ručně kreslená pozadí ze šestky. Tak co, přispějete na vývoj sedmičky nebo je série Polda pro vás už moc dětinská? 

Diskuze (1) Další článek: Rozšířená edice Dying Light: The Following oznámena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,