Retro: Ultima Online – prababička všech MMORPG

Mezi nehranější online pařby posledních let patří zajisté MMORPG. Není se čemu divit, obrovské herní světy, kooperace i PvP nabízí takřka neomezené množství kombinací. My se dnes vrátíme do doby, kdy byla vydána legendární Ultima Online, bez které by možná herní svět vypadal úplně jinak.

Herní fantasy série Ultima se za léta působení na trhu nezapomenutelně zapsala mezi ostatní tituly žánru RPG. První díl vyšel roku 1981 a poslední zatím v roce 2013. Vývojářských společností se vystřídalo mnoho, hry ale byly vydávány pod značkami Origin Systems nebo Electronic Arts. Kromě toho si lze Ultimu zapařit také na množství konzolí a systémů, od Apple II a 8bitové Atari, přes Nintendo až k Windows nebo PlayStation.

Samotná pramáti MMORPG Ultima Online (UO) pak vyšla v roce 1997, v této době to znamenalo velký krok na poli online her. Doposud se totiž role playing po síti skládal víceméně z textových games, pracujících často jen s PvP. Ultima Online přišla s krásnou grafikou, která neurazí ani dnešní hráče – nejedná se totiž o pixelovou nálož, ale naopak oku lahodící kresbu.

start_b3.jpg

ultimaonline.jpguo-pic-hyloth-abyss-champ-entrance.jpguobugfix.jpg

Se single player pařbami ze série měla UO společné herní mechanismy, podobně založený herní svět a mnoho jiného. Ve hře se samozřejmě objevují klasické statistiky a skilly postav. Skillů je vše hře celkem 58, protínají se v nich dovednosti mágů, bojovníků, hraničářů i craftů (vytvářet můžete nábytek, lodě i domy). Hlavní kouzlo Ultimy však tkví v neomezené tvárnosti vaší postavy. Můžete si sice vybrat z některých předpřipravených povolání, ale zkušenější hráči vždy volí tzv. Advanced a vytvoří si například kováře metajícího firebally.

Vyjma samotné hry přišlo během let na trh i mnoho datadisků (zatím celkem 9), které přidávaly různý nový obsah jako například rasy, skilly či předurčená povolání. Mimoto byla oznámena dvě pokračování, ale ani jedno z nich nakonec nebylo vytvořeno. Vývojáři se soustředí především na zdokonalování stávající verze UO – a na herním trhu je docela nevídané, že by nějaká hra fungovala podobnou dobu.

Kromě oficiální verze, kterou doposud provozuje Origin Systems Inc. (součást Electronic Arts), existuje také množství neoficiálních herních serverů, a to v podstatě legálně. EA totiž tyto servery toleruje za předpokladu, že jsou zadarmo. Mnoho neoficiálních serverů se vyskytuje také na české scéně, jsou dodnes funkční a hraje na nich poměrně hodně lidí.

Ultima Online je díky svému stáří velmi tvárná, některé modely jsou vyrobitelné i v jednodušším grafickém programu. Z tohoto důvodu vzniká řada nových světů s ojedinělými rasami, povoláními i nepřáteli. Důkazem hovořícím za vše je český server Život v Bradavicích, který do grafiky UO vkládá svět čar a kouzel Harryho Pottera.

Pokud jsme na počátku řekli, že bez Ultimy Online (a vlastně celé série) by herní svět vypadal jinak, měli jsme zajisté pravdu. MMORPG, které i po takřka 20 letech někdo hraje, je samozřejmě legendou. Pokud chcete UO alespoň vyzkoušet, máte dvě možnosti – 14denní oficiální zkušební verze nebo alternativní obsah na volných serverech. Takže vypněte WoWko a pojďte se vrátit do minulosti.

Diskuze (1) Další článek: Předobjednávky brýlí HTC Vive začnou již 29. února

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,