Rok 2007 pod herní lupou – ohlédnout se a zapomenout

Dvanáct měsíců nás zásoboval herní svět den co den napínavými aktualitami. Není možné udržet všechny konstantně v paměti, přibližme si tak zlomové momenty a ohlédněme se za nimi s ročním odstupem. Splnili tvůrci všechny jejich sliby a splnila se především naše přání?
Kapitoly článku

Leden

Událost měsíce: World of Warcraft: The Burning Crusade
„Bude dost krabic? Vyprodají mi sběratelskou edici? Budu na ni mít 3 499,- Kč? Kam jsem založil spacák?“ Takové otázky si kladli tehdejší hráči WoW, když se chystali jít spát před herní obchody, aby v lednu ukořistili svou kopii první expanze dosud nejhranějšího MMORPG. Jak to vypadá dnes? WoW je stále v plném květu, vedle francouzské, německé, španělské a čínské mutace je v plánu i ruská a sběratelská edice? Tu lze s trochou snahy sehnat i dnes za nepoměrně lidštějších 1 999,-.

Nejprve neoficiálně, později podpořeny tiskovými zprávami, byly oznámeny hry Universe at War Earth Assault a Oblivion: Shivering Isles. Oběma se podařilo vyjít podle plánu ještě tento rok. Duke Nukem Forever musí skřípat zuby.

Počátkem roku byly ještě v kurzu fyzikální akcelerátory v podobě přídavných karet. Černým koněm mezi hrami, jež je měl využívat, byla akce Cellfactor: Revolution. A dnes? Cellfactor byl uvolněn k zdarma ke stažení, karty Ageia PhysX hry spíše zpomalovaly a fyzika se stíhá počítat i bez drahých doplňků.

Gabe Newell z Valve Software se ostře pustil do Playstation 3 a označil ji za katastrofu. Ta se mezi tím vyhrabala ze stagnace a dohání konkurenci. Pozor na zbrklé úsudky, vývojáři!

První zkazky, že Windows Vista mohou rapidně snížit výkon počítače ve hrách.

Fallout 3 oznámen vedle PC i pro Xbox 360. Myslel si snad někdo, že tvůrci budou žít z jaderného odpadu?

Američtí policisté jsou tak zabraní do hry na PSP, že se nechají fotit kolemjdoucími jako kuriozitu.

  

Únor

Událost měsíce: Strategie putují na handheldy
Přesněji řečeno se na Nintendo DS chystají remaky slavných titulů, čímž na sebe původně hračičkovský handheld strhl pozornost skalních stratégů i nostalgiků. Jak dopadla situace po bezmála roce? Podle průměrného hodnocení na serveru Gamerankings obdrželo SimCity DS 68,8 %, Theme Park 73,2 %, The Settlers 41,0 % a Anno 1701: Dawn of Discovery 80,1 %. Silné jméno předků neznamená vždy stoprocentní úspech a navzdory kladným kritikám Anno 1701 zlstává DS vyhrazeno hopsačkám a titulům s netradiční hratelností jako doposud.

Manhunt 2 poprvé oznámen jako exkluzivní pokračování exkluzivně krvavé akce.

Nintendo prolamuje ledy mezi hrami a obyčejnými lidmi. Šéf firmy Shigeru Myiamoto v únorovém rozhovoru pro CNN uvedl, že na DS dokonce začala hrát jeho žena, která dřív na konzole nikdy nesáhla.

Firma Sony Pictures Entertainment oficiálně potvrdila práce na filmové adaptaci série Metal Gear. O jedenáct měsíců později hráči nevědí nic bližšího, pouze neurčitou informaci, že Solida Snakea by měl hrát Christian Bale.

První trailer na film Resident Evil: Extinction – Milla Jovovich opět kosí zombie po stovkách. Výsledek nedávné premiéry? Inu Milla Jovovich opět kosí zombie po stovkách a dělá tak z celovečerní série svéráznou řadu béček s neklesající ani nestoupající kvalitou.

  

Březen

Událost měsíce: Stalker: Shadow of Chernobyl
Radioaktivní výlet do paranormální ukrajinské Zóny po pěti letech vývoje zčistajasna vychází, nicméně za podivných praktik vydavatele THQ. Titul si do Londýna zajel za účelem prestižní recenze vyzkoušet magazín Score, nicméně po odmítnutí předem dohodnutého hodnocení 87 % mu byl přístup k titulu odepřen. Dnes lze jen kroutit hlavou nad pohnutkami společnosti, hra si nakonec v mnoha médiích vysloužila vyšší hodnocení i bez vyděračských intervencí.

Adventura Dreamfall, pokračování jedné z nejlepších dobrodružných her The Longest Journey, se měla dočkat pokračování v podobě krátkých epizod. O Dreamfall Chapters, jak se řada měla jmenovat, však hráči od té doby neslyšeli, což je v kontextu s potenciálem titulu a jeho výpravnou hodnotou velká škoda.

Koncem března se internetová dálnice ucpaly – vychází první trailer na Grand Theft Auto. Představuje se Nico Belic, virtuální New York a začíná být zřejmá úloha východoevropských mafiánů ve hře.

Nadílka informací od Lucas Games – předvádí se fyzikální hrátky se Silou ve Star Wars: Force Unleashed a Indiana Jones 2007 slibuje napínavou akci statného archeologa v městském prostředí první poloviny minulého století. To je také poslední doba, kdy se o obou hrách dozvídáme zásadní novinky.

Zaklínač má první datum vydání – září. Tvůrci jej přešvihli pouze o měsíc, což je po pěti letech předchozího vývoje (téměř jako Stalker!) dobrý výkon.

Manhunt 2 má vyjít 22. června a zabíjet v něm půjde i exkluzivním vražením injekce do oka.

V ČR se prodalo 5 000 kusů konzole Xbox 360, hurá! :)

  

Duben

Událost měsíce: Sony vraždí zvířata na veřejnosti
O poprask mezi ochránci zvířat i moralisty se postarala párty na počest vydání hry God of War 2. Večírku dominovaly dobové antické kostýmy, ale především se nedala minout stylová koza s proříznutým hrdlem. Jelikož fotografii zvířete na svých stránkách otiskl i anglický OPS magazín, musel být v nákladu 80 000 kusů stažen ze stánků, přičemž ostatní média celou kauzu (resp. chudinku mrtvou kozu) náležitě rozmázla.

„Zaručený zdroj blízký Rockstar Games“ tvrdí, že hlavní postavou GTA4 nebude Niko Bellic a ve hře budou přítomny letadla. Jak později prozradili sami tvůrci hry, zaručeným zdrojům se nevyplatí věřit. Nebo hráče v plné verzi opravdu čeká tak velké překvapení?

Bethesda již pracuje na třetím pokračování RPG Fallout, nicméně až nyní kupuje za  5,75 miliónů dolaru kompletní práva na tento fenomén, přičemž ponechává původnímu majiteli Interplay možnost dokončit plánovanou online hru. Po Fallout Online se však slehla zem.

Bude Starcraft 2? Nebude? Šeptanda tvrdí, že přijde již koncem roku 2007!

Odhaluje se tajemný projekt Tom Clancy’s Firehawk, ze kterého se po dohadech, zda půjde o novou řadu stealth akcí nahrazujících Splinter Cell zcela nečekaně vyklubala konzolová strategie Endwar.

4. dubna vyšel v Německu vůbec první časopis o hrách určený výhradně ženám. Play vanilla, jak se titul jmenuje, na 148 stránkách informoval o zlatém PSP Paris Hilton, ale také obsahoval odborné recenze titulů jako Hotel Dusk: Room 215 nebo Guitar Hero 2.

  

Květen

Událost měsíce: Starcraft 2 drtí příčky očekávání
Starcraft 2 se svým nečekaným uvedením ruší váhu rčení „blesk z čistého nebe“ a nutí jej vystřídat trefnějším „iontové bombardování ze vzduchoprázdné orbity.“ Blizzard vypustil do světa videa a screenshoty z takřka hotové hry, ovšem je otázkou, zda se tak masivní odhalení neminulo účinkem. Vlnu absolutního nadšení publika totiž nyní vystřídal útlum, ve kterém nepřicházejí žádné novinky z vývoje. Co všechno tvůrci pilují, když byla bez problému hratelná verze dostupná již v květnu?

Playstation 3 a Wii jsou šest měsíců na trhu, jaké je jech skóre? Wii se prodalo 2 470 000 kusů, PS3 1 271 000, zatímco Xbox 360 v prvním půlroce života utržil 1 384 000 zářezů na pažbě. Silný dojem, který dokázalo udělat Wii při nástupu na trh, je patrný na první pohled. Dnes je již situace o poznání vyrovnanější.

Sam Fisher se nyní krčí ve stínu, ale v květnu nečekaně vyrazil mezi lidi prostřednictvím preview  finského magazínu Pelaaja, jenž uveřejnil první informace a obrázky z pátého dílu série Splinter Cell s přídomkem Conviction. Bylo však příliš brzy, hra byla v raném stádiu vývoje a od té doby se tvůrci o mnoho novinek nepodělili.

Odhalena hra American McGees Grimm od stejnojmenného návrháře. Ano, jen několik let po nedokončeném American McGees Oz a jeho nepovedeném Bad Day LA. Stojí to ještě za pozornost?

Wii verze Manhunt 2 slibuje exkluzivní zbraně a ještě větší krvavost.

30. výročí od premiéry čtvrté epizody Hvězdných válek

  

Červen

Událost měsíce: id Tech 5 – nový engine od tvůrce série Doom
John Carmack nechce přijít o statut nejvlivnějšího technologického vizionáře, přičemž v květnu porvé představil svůj nový engine. Ten by měl vývojářům umožnit mnohem jednodušší budování komplexních exteriérů, tedy mimoto, že sám o sobě vypadá graficky lákavě. Přinese nový rok více informací o enginu i o na něm založené hře Rage?

Anglikánská církev chce žalovat Sony, když firma ve své střílečce na PS2 Resistance: Fall of a Man nechává masakrovat nepřátele v manchesterské katedrále. „Je velmi nezodpovědné vytvořit fotorealistickou kopii katedrály a vybízet lidi k přestřelkám uvnitř jejich zdí,“ řekl biskup Nigel McCulloch. Kdyby autoři hry použili horší textury a na zeď umístili ceduli „Nestřílet na svaté půdě!“, měli by klid.

V reakci na Duke Nukem Forever oznámil decentralizovaný tým amatérských vývojářů hru Serious Sam Forever. Kdo vyjde dřív?

Úřad British Board of Film Classification zakázal prodej Manhunt 2 ve Velké Británii. Nepomohly by ani exkluzivní úplatky, neboť hra neobdržela potřebný rating. Stejně na tom je titul i v Irsku a podobně v Americe – díky věkové restrikci pouze pro dospělé jej nebude nabízet většina exkluzivních prodejců.

V červnu oblékla řada hráčů pohřební obleky, neboť zanikla papírová mutace magazínu Doupě. Hned poté ale mohli začít připíjet na zdraví u zrodu Oficiálního Xbox 360 magazínu.

Crytek doporučuje pro hraní Crysis 2 GB operační paměti a grafickou kartu GeForce 8800 GTS.

Počet aktivních hráčů World of Warcraft poprvé za existenci fenoménu poklesl. Bude konec světa?

  

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,