Rozhovor s účastníkem WCG: V Koreji bylo vše naprosto perfektní!

Dnes vám přinášíme rozhovor s hráčem „Oblu“, který se jako člen českého klanu nEophyte dostal také do Koreje, kde hájil naše národní barvy na nedávno proběhlé WCG, tedy World Cyber Games – olympiádě v elektronických hrách. O ní, ale také o dříve proběhlém invexovém zápolení se můžete dočíst v tomto článku.

Jak jste si již mohli přečíst v našem nedávném článku, na Invexu nebyly jen hry, ale také hráči. A to dokonce ne jen tak ledajací! Proběhla zde totiž utkání, která nemají v českých pařanských dějinách obdoby. Ano, někteří možná již tuší, ve dnech 8. 10. -10. 10. 2002 proběhlo Mistrovství České Republiky v počítačových hrách a kvalifikace na Olympiádu počítačových her (http://wcg.progamers.cz) zvanou World Cyber Games (http://www.worldcybergames.org/), která proběhla na přelomu října a listopadu v Jižní Koreji (byť to je až neuvěřitelné, kolíbkou profesionálního hraní je právě Jižní Korea). Slíbili jsme našim čtenářům, že přineseme interview s hráči, kteří měli to štěstí a turnaje v Koreji se zúčastnili. Vzhledem k tomu, že nejlépe se ze všech českých zástupců umístili hráči klanu nEophyte (www.neophyte.cz) ve hře Half Life:Counter Strike, připravili jsme pro vás obsáhlý rozhovor s hráčem tohoto týmu, který se maskuje pod přezdívkou Oblu.

ObluAhoj Oblu. Nejprve nám řekni něco o sobě. Věk, studia, herní historie?

Ahoj. Je mi 20 let, studuji 2. ročník ČVUT FEL, CS hraju druhým rokem.

Takže hraní je pro tebe zpestřením pobytu na koleji? Jak ses vlastně k hraní dostal?

No... nějakou tu singlovku jsem občas hrál už i na gymlu, ale více jsem začal hrát až při studiu na MFF UK, kde jsou studentům k dispozici takzvané LABY, kde bylo on-line hraní docela častou zábavou.

Tam tedy začala tvá herní historie? Kdy ses dostal do nějakého známějšího týmu a jak dlouho trvalo, než ses dostal do toho současného?

Začínali jsme s kamarády z kolejí, asi po půl roce (kdy půlku mých bývalých spoluhráčů vyhodili) jsem odešel hrát za clan CooL a za další půlrok do t0talu, kde hraji dodnes... akorát mezitím proběhla fůze s klanem nEophyte, jež se stal naší oporou.

Tým T0tal byl dříve spojením nejkvalitnějších hráčů z celé České republiky. Jste stále všichni z těch nejlepších?

Ano, možná to bude znít namyšleně, ale jsme v takové pozici, že můžeme přijmout téměř každého hráče, jenž by byl pro nás přínosem... za tím vším stojí i sponzoři, jež jsou určitě velkou motivací pro každého hráče a také možnost hrát s těmi opravdu nejlepšími světovými klany.

Sponzoři vám tedy svou podporou velmi pomáhají. Je u nás běžná podpora od sponzorů a máte jim i vy, herní komunita, co nabídnout?

Myslím si, že sponzoři v Čechách jsou na evropské poměry velmi štědří. Ohledně toho, jestli jim máme co nabídnout – myslím si, že ano, poněvadž hraní je už teď velmi populární a základna lidí zajímajících se o hry se bude neustále zvětšovat. Proto bych teď také chtěl poděkovat sponzorům klanu nEophyte - Intelu, Logitechu, Progaming shopu, firmě Solution, pražské herně g8 a v brzké době snad i firmě PROCA (Brave), i když jednání se podezřele protahují, za jejich ochotu a podporu.

Dobře, ale nyní již k Invexu. Na tamním turnaji jste se dvakrát umístili na prvním místě, jednou v Mistrovství České republiky v počítačových hrách a jednou v kvalifikaci na WCG. Vypadá to, že máte na české scéně neotřesitelnou pozici.

Turnaje na Invexu nedopadly až zas tak suverénně, naopak si myslím, že ostatní se k naší úrovni pomalu přibližují. Bohužel pro českou scénu se nikdo jiný mimo nás nezaměřuje na zahraniční LAN turnaje ani na hraní celoevropských turnajů, čímž české klany přicházejí o cenné zkušenosti (prohry :-) ), a proto jsou jejich výkony z mého pohledu dost nevyrovnané.

Přesto se však musím vzhledem k výsledkům z Invexu zeptat - mohou vám i čeští a slovenští soupeři konkurovat?

Jednak se samozřejmě většina klanů zlepšuje – přesto tu máme i několik výjimek, kteří si nedokáží připustit svou nedostatečnou kvalitu a necítí potřebu se zlepšovat, protože jsou opravdu elite... zdravím čepice (klan XG - XenoGens - pozn. redakce) - ale je to dáno také tím, že nedokážeme s českými soupeři hrát dostatečně profesionálně a soustředěně, dovolujeme si věci co proti ostatním ne a dáváme soupeři laciné body.

Už jste společně absolvovali mnohé akce podobného rázu. Jak bys hodnotil tu Invexovou? Hrálo se vám zde dobře?

Ano. Akce byla výborně zorganizována. Samozřejmě měla menší nedostatky jako vysoký hluk nebo trochu chladno. Ale přesto bych rád poděkoval ProGamers týmu v čele s FreeDoomem za skvěle odvedenou práci.

Výhrou na Invexu jste se kvalifikovali na World Cyber Games v Koreji. Tato obdoba olympiády je velmi prestižní a jistě jste se utkali se silnějšími týmy než na Invexu. Jak to tedy všechno probíhalo, nejprve z organizační stránky?

Všechno bylo naprosto perfektní... Korejci opět dokázali, že umí zorganizovat skvělou akci. Celé WCG se konalo v městě Deajon, tedy v místě, které bylo také dějištěm letošního fotbalového MS. Bydleli jsme ve stejných prostorách jako fotbalisti, jídlo bylo podáváno formou švédských stolů a vařila se jak asijská, tak i evropská kuchyně. Zázemí bylo opravdu propracované, neustále se o nás někdo staral. Hodně jsme se naučili a celá cesta byla pro nás velkým zážitkem. Jediný nedostatek nastal při odletu zpět do Čech, kdy jsme minuli náš let a tudíž jsme byli nuceni strávit dalších 24 hodin na letišti. (smích)

Neměli jste se tedy rozhodně špatně. Jaké byly vaše ambice před WCG?

Los základních skupin k nám byl milosrdný. (pozn. red. Španělsko, Portugalsko, Malajsie...) Doufali jsme tedy, že skupinu vyhrajeme a ani v dalších bojích se neztratíme. Pevně jsme doufali v umístění do osmého, tedy finančně ohodnoceného místa.

Tak nás již nenapínej a stručně popiš vaše výsledky.

No poněkud nás zaskočili oba soupeři z Pyrenejského poloostrova, a tak jsme nakonec byli rádi, že jsme postoupili z 2. místa.

Ze skupiny jste tedy postoupili, jak jste předpokládali. To vám jistě velmi zvedlo sebevědomí. Jak probíhaly další boje?

Ještě týž den jsme smolně v prodloužení prohráli s kanadskými "nerve" poté, co jsme měli všechny trumfy v rukou. Naštěstí jsme se do druhého dne hodili do klidu a vyhráli 3 těžké zápasy (například loňský vítěz LnD) v řadě, což nám zajistilo celkové 5-6 místo. Bohužel jsme v souboji o semifinále opět klopýtli a po vyrovnaném boji podlehli francouzským "GG" a tím pro nás turnaj skončil.

Páté místo na počítačové olympiádě s nejlepšími týmy je rozhodně obdivuhodné. Ale ještě k zápasům, slyšel jsem o velmi striktních pravidlech, měli jste kvůli tomu nějaké problémy?

Ano, pravidla byla na evropské poměry opravdu velmi přísná a několikrát jsme se dostali do rozporu s rozhodčími. Celou situaci navíc umocňoval fakt, že pouze minimum organizátorů bylo schopno dorozumět se s námi anglicky.

Dobře, WCG pro vás tedy bylo velkou zkušeností, jaké jsou vaše další ambice?

Momentálně jsme trochu v útlumu co se hraní týče, jelikož se každému z nás nahromadily problémy ve škole, doma... ale přesto stále hráváme českou AMD ligu (asi před půlhodinou jsme vyhráli finále) a po novém roce se připravujeme na CoDeLaN2k3 konající se v Rakousku.

Chtěl bys ještě nakonec vzkázat něco našim čtenářům?

Tak především bych chtěl všem poděkovat za podporu na Invexu a pozdravit všechny naše fanoušky. Kdybyste měli zájem, přijďte se za námi podívat do nově otevřené herny g8 v Praze na Národní třídě 25 v Lasergames.

Děkuji za rozhovor.

Bylo mi potěšením.

Diskuze (2) Další článek: Druhá demoverze hry Hitman 2

Témata článku: , , , , , , , , , , ,