Sapkowski chce za Zaklínače od CD Projektu 330 milionů, studio to odmítá

Autor knižního Zaklínače si myslí, že má nárok na větší obnos, než mu vývojáři zaplatili. Licence se prý vztahovala jenom na první díl.

Určitě jste si všimli nejnovější kauzy kolem Zaklínače. Sapkowského fantasy dílo, na jehož motivy vytvořil CD Projekt Red jedno z nejpopulárnějších RPG herního průmyslu, je prý chráněno autorským zákonem a vývojáři by měli autorovi zaplatit ještě 16 milionů dolarů (cca 330 milionů korun). Studio to ale odmítá s tím, že práva na Zaklínače mělo zakoupené a nemá důvod vyplácet autorovi žádnou další částku.

Sapkowski s CD Projektem podepsal smlouvu, ve které se obě strany dohodli na dané jednorázové platbě místo toho, aby se nastavila procenta z prodejů. Teď ale autor požaduje částku, která by podle něj měla odpovídat něčemu mezi pěti až patnácti procenty. Odůvodňuje to tím, že zakoupená práva se vztahovala pouze na první díl herní série a nedostal zaplaceno za jeho pokračování a následná DLC.

"Z pohledu naší společnosti jsme všechny závazky splnili, a to v plné výši. V souladu se zákonem jsme získali práva na dílo pana Sapkowského, aby bylo možné ho používat pro tvorbu našich her. Samozřejmě si chceme s autorem udržet dobré vztahy, protože jeho dílo bylo základem našich úspěšných her. Naše rada se bude snažit najít uspokojivé řešení, ale musí být takové, aby respektovalo obě strany sporu i smlouvu, kterou mezi sebou podepsaly. " hají se CD Projekt Red.

Právnická firma zastupující autora má ale prý spoustu podkladů, na jejichž základě může nároky Sapkowského potvrdit. "Naše zkrácená analýza zdaleka neukazuje všechny důkazy, které máme v rukou. Jsme si vědomí, že požadavek našeho klienta není nic běžného a žaloba o miliony zlotých není každodenní záležitost. Můžeme vás ale ubezpečit, že jsme se na případ připravovali dostatečně dlouho a s autorem jsme si plně vědomi toho, co může po tomto případu následovat. Jsme odhodlaní dobrat se až k uspokojivému konci pro nás i našeho klienta," tvrdí právníci Sapkowského odhodlaně.

Jak tenhle spor nakonec dopadne a hlavně, zda to bude mít vliv na tvorbu dalších her ze světa Zaklínače, to můžeme jenom spekulovat a doufat, že se obě strany nakonec rozejdou s rozumnou dohodou v dobrém.

Diskuze (8) Další článek: Unikla ukázka z chystaného RPG Harry Pottera, hra vypadá skvěle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,