Score 132 - pohled do budoucnosti

Best of 2005, exkluzivní recenze na Settlers 5, souboj mezi Everquest 2 a World of Warcraft, dvě plné hry na DVD. Zaujmout by také mohlo téma pojmenované „Zvracíte z her?“. To je malé naznačení obsahu nového čísla časopisu Score, které se nedávno objevilo na stáncích. Co víc se ještě skrývá pod obálkou s koláží postav z her se můžete dozvědět nyní.
Kapitoly článku

V redakci Score proběhlo před nedávnem menší zemětřesení, odešlo pár recenzentů ( jmenovitě Tomáš Zvelebil, Ondřej Kolanda a Ondřej Drebota) a na pozici šéfredaktora vystřídal  Mikoláše Tučka  Jan Modrák. Žádné drastické změny ale nenastaly a staro-nová redakce pokračuje v téměř nezměněné podobě.

Pokud vás zaujala podobnost obálky Score s obálkou posledního Levelu, jedná se pouze o shodu náhod. LEVEL oslavuje 10 let a velkým tématickým článkem Score jsou hry chystané na rok 2005. Takže stejný motiv není nic podivným. V Best of 2005 najdete takové kousky jako je: S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (mimochodem nedávno odsunut na neurčito), The Movies, Quake 4, Battlefield 2, Star Wars: Empire at war, F.E.A.R.a spoustu dalších velmi slibných titulů.

Než se ale k tématickému článku dočtete, čeká vás pravidelná nálož herních novinek a pár preview. V rubrice Hot Shots si můžete prohlédnout skvostně vypadající obrázky z Age of Empire 3, Black & White 2 a z technologické ukázky vylepšeného CryEnginu (ze hry Far Cry).

Svět, stát a vysoká škola

Mezi preview najdete  Star Wars: Knight of the Old  Republic 2 – The Sith Lord, což je pokračování loňské RPG pecky. Bude se odehrávat pět let po prvním dílu a hlavním hrdinou tentokrát bude Jedi vyloučený z řádu. Čeká nás vylepšený bojový systém, více sil, větší důraz ne střelné zbraně, hezčí grafika.

The Sims 2: University je tématem dalšího preview. Nejedná se o nic jiného než o první chystaný datadisk k The Sims 2, který se bude" překvapivě" věnovat studiu na vysoké škole. Těšit se tedy můžeme na divoké mejdany, bouřlivé chlastačky, noční pařby a možná přinejhorším i nějaké to učení. Chybět samozřejmě nebude tuna vylepšení, nový nábytek, oblečení, budovy, možnosti atd., atd.

Zoom se tentokrát věnuje konverzi PS2 herní bomby se jménem Grand Theft Auto: San Andreas. Už nás nečeká jedno město, ale rovnou celý stát se třemi městy a hromadou přilehlého okolí; farmy, vesnice, hory, lesy a tak podobně. Přibude spousta dalších možností: ježdění na kole, plavání, posilování, stravování ve fast foodech, vsázení na dostihy,  hraní kulečníku  a spousta a spousta dalšího.
 
Souboj Titánů

Settlers: The heritage of kings alias Settlers 5. Jedna herní legenda se dočkala pokračování a ve Score si můžete přečíst, jak to dopadlo. Po pravdě bylo skoro vše překopáno, hra ztratila své minulé kouzlo a zařadila se mezi běžné real-time strategie. Největší ztrátou je absence všech těch malých pidižvíků a propracovaného systému micromanagementu. Sice se stále jedná o výbornou hru, ale hardcore fanoušky původní série čeká zklamání.Ostatní se budou bavit skvěle. Hodnocení 84.

Hned na dalších stranách na vás čeká rozsáhlé porovnání dvou MMORPG nové generace. Evequeest 2 (pokračování masivně oblíbené hry) a  World of Warcraft  (první počin na tomto poli firmy Blizzard) měří na 6 stranách v litém souboji své síly. Nakonec z toho o chlup lépe vychází World of Warcraft (hodnocení 90), ale Everquest 2 o moc neztrácí (hodnocení 83).

Z dalších recenzí můžeme zmínit Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, což je všude vysoce hodnocená akční hra, ve Score si vysloužila 90. American McGee presents Scrapland - sedělo by přirovnání futuristické lineární GTA s roboty, to bylo ohodnoceno 74. O bodík měně dostal survival horor z prostředí střední školy Obscure (hodnocení 73). Další recenze už jen letem světem:  Nexus: The Jupiter incident (hodnocení 70), Sonic heroes (62), UEFA Championship League 2004/2005 (85), Gothic 2: The night of the raven (86) a třeba Forgotten Realms: Demon stone (70).

Vznikla nová rubrika jménem Underground, která se bude věnovat freeware hrám, nezávislým vývojářům a podobným tématům. V rubrice Online se můžete dozvědět spoustu novinek z prostředí online her, dokonce zde najdete i krátký rozhovor producentem World of Warcraft. Nechybí samozřejmě dvojstránka věnovaná progamingu.

Velký test sluchátek

Techbox má samozřejmě svoje novinky (třeba  o HD-DVD a Blue Ray nebo o GeForce 6600 GT se dvěma jádry). Najdete tu i krátké recenze na MP3 přehrávače Apple iPod Mini a Creative Zen Micro a na grafické karty Microstar MSI-8989 NX6600GT a Sparkle GeForce 6200. Zaujme vás jistě i monstrózní větrák na procesory Asus Star Ice. Srovnávací test se věnuje multimediálním sluchátkům.

Kultura a další

V rubrice Kultura najdete film Riddick: kronika temna, knihu Šifra mistra Leonarda od autora Dana Browna a komiks Asterix u Belgů.

Připraveny jsou typy a triky na Flatout, Pro Evolution Soccer 4. Pro případně problémy v akční pecce Chronicles of Riddick zde najdete kompletní návod. Další dvě stránky ulehčí všem neúspěšným pirátům hraní Sid Maier’s Pirates.

Dál už na vás čekají dopisy čtenářů, rubrika Čtenář vrací úder, obsah CD/DVD, s čímž souvisí i následující návody na obě plné hry na DVD. Před úplně poslední stránkou 132. vydání časopisu Score je ještě připraveno téma „Zvracíte z her?“, které se věnuje problému tzv. simulátor sickness. Což je nevolnost, kterou u některých vyvolává hraní/pozorování 3D her.

Dějepis a zeměpis v plných hrách

Na DVD jsou tentokrát dvě plné hry, a to sice 3D střílečka z fiktivního prostředí padesát let trvající 1. Světové Války Iron Storm a druhou hrou je adventura Cesta do Indie, ta je  dokonce s českým dabingem. Za pozornost také stojí na dema Half - Life2, Silent Hill 4: The room , The Settlers: Heritage of kings nebo Tribes: Vengeance. Po minule posledním dílu Volejte šéfredaktorovi zde najdete nový pořad Score Live.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,